Sunday, May 19, 2019

Trenninädal 13.-19. mai

Esmaspäeval tegin tavapärase taastava 45 min sörgi. Maikuu kava järgi on see nädala kõige kergem jooksukord. Õues oli pühapäevaga võrreldes külm ja vihmane ilm, aga nagu vihmaga tihti on - peaaegu täiesti tuulevaikne. Eesmärk oli sammu tihedana hoida ja see õnnestus - läksin algusest peale hea rütmiga ja tempo oli täiesti normaalne kuni 3. kilomeetrini, kus nägin esimest korda kellal kilomeetri aega alla 6 minuti. Järveküla kooli juurest tagasi sörkides oli tempo juba ulme kiire - 7. kilomeeter tuli sama rahulikult 5:55-ga ja lõpuks tegin esimest korda selle ringi alla 45 minuti. Kokku 7,38 km, tempo 6:02/km ja pulss 137. Ei saa ise ka aru, kust see nüüd tuli - pühapäeval oli intervalli joosta nii raske, et jalad täiesti kinni ja nüüd madala pulsiga tegin praktiliselt sama tempoga jooksu kui reedel.
Garmin nihutas VoMaxi tagasi 52 peale. Õnneks läheb nüüd järgmistel päevadel natuke soojemaks ka ja äkki saab jälle lühikeste pükstega joosta.

Teisipäeval oli teist korda Sparta jooksugrupi fartleki trenn. Tegime soojendusel Merlega kokkuleppe, et seekord jookseme koos, aga teise ringi lõpus lõi ta põnnama ja lasi mind eest ära, nii et põhimõtteliselt jooksin neli lõiku üksi. Seekord oskasin jõudu palju paremini jagada - esimese lõigu tegin 4:36-ga. Teisel ringil sattus nii et raudtee ääres hakkasid kiiremad tagant lähenema ja jalgade müdin motiveeris natuke veel kiiremini liigutama, nii et see 700m tuli 4:27 tempoga. Viimased kaks jälle 4:36-4:37. Lõpus ei olnud üldse täiesti tühi tunne, paar ringi oleks võinud veel teha. Seda enam ma ei saa aru, kuidas ma pühapäeval üldse ei jaksanud 3min lõike teha. Kokku tuli 8,75 km, keskmine tempo jälle 5:30/km ja pulss 158. Täiesti normaalne lõigutrenn. Pärast venitasime ja tavaline ventti (sh. topelt plank nii esimese kui viimase harjutusena).

Neljapäeval oli jälle Sparta trenn. Ilmad on ilusaks läinud, seega hea lühikeste riietega trennis käia - eriti Spartas, sest kott on pooltühi ja palju vähem riideid ka pärast pessu panna. Neljapäevane trenn oli üsna sündmustevaene ja tavapärane - need, kellel nädalavahetusel võistlust ei olnud, läksid Mailega ja saime natuke tugevama trenni. Muidu ei olnud midagi hullu, aga lõppu tegime kaks seeriat kägarhüppeid ja see tõmbas reielihased korralikult järgmisteks päevadeks kinni. Numbriline statistika: 8,78 km ja pulss 148

Reedel oli pika jooksu päev. Veidi morni näoga vaatasin, et tuuliseks on läinud, aga muidu oli hea ilm - mitte liiga jahe ega liiga palav. Algus oli võib-olla isegi natuke liiga kiire - esimene kilomeeter 5:45-ga, aga jooksin pulsi järgi ja tegelikult üle ei pingutanud. Vana-Tartu maanteel sain esimese vastutuule kilomeetri ja Assaku tõusul teise. Assakul jooksin ka ainsad kilomeetrid (vastutuult, ülesmäge) 6:00-ga, aga muidu tuli väga kergelt tempo alla 6 minuti ja viimases allamäge lõigus jällegi 5:50 või isegi 5:43. Kusagil 13. kilomeetri juures tundsin jalgades kerget väsimust ja et lõpp oli nii kiire, siis tegin kodu juures veel 300m jooksu peale. Kokku 15,5 km, tempo 5:52/km ja pulss 147. Tegelikult täpselt selline pikk jooks nagu ma tahakski teha - rahulik algus, pulss õiges tsoonis, jalad kiired ja samm tihe. Pärast jooksu venitades muidugi tundsin kui kanged reielihased neljapäevastest hüpetest olid. Selge, et väga lahtiste jalgadega see jooks ei tulnud, aga seda enam head näitajad. Valusaid reielihaseid tundsin veel laupäevalgi trepist üles kõndides.

Laupäeval mingit olulist trenni ei teinud. Sõitsin Lõuna-Eestisse, võtsin Heleri Pangodist peale, jätsime Helena vanaema juurde ja sõitsime Kubija Spa-sse. Triin ja Tarvi olid ka juba seal, nii et õhtu möödus basseinis vedeledes ja massaažilaual lebades. Nädalavahetuse ilm oli muidugi superilus ja muudki soojemaks läks. Pühapäeval tagasi Tallinnasse jõudes oli juba 27 kraadi, nii et lükkasin enda fartleki heaga kaugemale õhtu poole, aga nii sooja ilmaga nagu sel nädalavahetusel vist ei olegi sel aastal jooksutrenni teinud kui Vietnam välja arvata.
Soojenduse tegin hästi rahulikult 6:13/km tempoga. Päike paistis ja ilm oli ikka palav küll. Lõigud tuli teha jälle 8x3min üle 3 minuti. Proovisin kiirendused mõistlikult teha - esimene 4:58, umbes nagu eelmisel nädalal, aga edasi läks palju lihtsamaks. Alla 5:00 tempot oli raske selles pulsivahemikus hoida, aga alla 5:10 tuli üsna mugavalt (ja Assaku tõusul nibin-nabin). Pärast Assakut hakkas pulss lõikudel natuke punasesse kiskuma, sest kiirendused sattusid pigem ülesmäge olema, aga siis olin trenniga peaaegu juba ühel pool. Eelviimase lõigu tegin jälle 4:58 tempoga - märkasin siis, et päike oli jõudnud juba madalamale vajuda ja veidi inimlikum on hingata. Viimase lustisin 4:48-ga. Kokku 13,22 km keskmine tempo 5:45/km ja pulss kõigest 157. Lõigud 4:48-5:09 tempoga. Enesetunne see-eest väga kerge, umbes 8x kergem kui eelmisel nädalal sama trenni tehes, kuigi temperatuur oli palju kõrgem ja pikk sõit Võrust Tallinnasse ka selja taga. Selline trenn tegi nädala lõpuks kohe hea tuju. Garmin andis pingutusele hindeks 3.8.

Nädal kokku: 54 km, sh. kolm jooksu mis tekitasid eriti õnnestunud ja hea enesetunde.



No comments:

Post a Comment