Sunday, March 24, 2019

Trenninädal 18.-24. märts

Puhkuse järel oli esimene korralik trenninädal ja ka esimene tõsisem jooksunädal. Head aega, pühapäevane korvpall ja tere tulemast fartlek.

Esmaspäeval tegin tavapärase lebotrenni. Ma ütlen - lebotrenn, aga tegelikult tuleks veel lebomalt võtta. Taastav jooks peaks olema väga madala pulsiga, aga ma pole eriti harjunud ja alla 140 hoida on pingutus iseenesest.  Tempo mõttes tähendab see enam-vähem seal 6:20 kandis tiksumist, aga nii võib, sest mingi kiiruslik trenn pole eesmärk. Meelde tuli Facebookist loetud Rait Ratassepa kirjeldus oma 40 päevasest treeninglaagrist, mille ajal 27 km trennid 4:04 tempoga keskmise pulsiga 120. No comments.
Esmaspäevane kogemus ka see, et 8,4 km ring on selliseks tiksumiseks praegu natuke liiga palju ja 45 min ajalist eesmärki silmas pidades oleks mõistlikum mingi lühem ring tekitada. Muidu tiksusin rahulikult - tempo 6:22/km ja pulss 142 (ikka natuke liiga kiire).

Teisipäeval oli intervallventti. Natuke kartsin, sest jälle 2 nädalat trennipausi ja kindlasti olen nõrgem kui tahaks. Marius oli jälle koondisega kusagil Põhja-Iirimaal ja Reigo tegi trenni. Korra 20 minuti peal oli nagu raske, aga teine pool läks kergemaks ja kokkuvõttes tundus täitsa okei. Lihased muidugi veel neljapäeval-reedel valutasid, aga loodetavasti jõuan nüüd aprilliks mingi vormi tekitada. Luban endale peale iga venttit, et kergemate jooksude järel teen mingeid harjutusi kodus ka (aga sel nädalal jäi see ainult lubaduseks muidugi).

Neljapäeval oli Sparta jooksugrupi trenn. Üksikud Portugali laagerdajad olid tagasi ja üllatavalt palju rahvast olid trennis ilma nendetagi. Metsa all veel joosta ei saanud, nii et tegime lühikese 20 min soojenduse. Soojenduse ajal oli väike üllatus, et läksime koos grupiga Järvevana teel 5:30 tempoga ja pulss oli ainult natuke üle 150 ja väga kerge enesetunne oli terve trenni ajal. Harjutuste ajaks sahkerdasime ennast Kaisaga Toomase juurde algajate gruppi. Trenn tuli selle tõttu natuke kergem (aga esimesel nädalal anname väikese viilimise andeks) ja pärast tegime Merko parklas veel 4 kiirendust ka. Koos lõdvestusjooksuga tuli puhast jooksu kokku täpselt 7 km

Võib-olla sellepärast, et neljapäeval võtsin lõdvemalt, aga reedene pikk jooks tuli väga kergelt ja super enesetunde pealt. Läksin kodu juurest Assaku tiirule ja esimesed 3-4 km tuli väga rahuliku pulsiga väga kiire tempoga. Esimene kilomeeter isegi 5:53. Ülejäänud jooksu hoidsin tempot 6 minuti lähedal ja pulssi napilt üle 140. Kuna õues oli veel valge, päike paistis ja 5 kraadi sooja, siis läksin õhukeste kinnastega, aga nii rahulikult joostes hakkasid käed 10 km peal külmetama ja pidin lõpus hoogu juurde andma, et kiiremini tagasi jõuda. Kokku 15,25 km, tempo 5:58/km ja pulss 146. Väga hea trenn ja tundus, et mingi väike vorm hakkab tekkima.

Laupäeval oli ilm sompus ja tuulisem kui reedel. Võib-olla oli reedene jooks natuke jalgades, aga nii kerget madala pulsiga sörki kui esmaspäeval seekord ei tulnud. Tegin küll lühema ringi, aga 7,4 km keskmise tempoga 6:26/km. Pulss 141 - see oli okei, lihtsalt jalad ei liikunud kaasa.

Pühapäeval lõpetasin nädala fartlekiga. Kui eelmise nädalavahetuse fartlek oli 12-13 km, siis nüüd tuli joosta 7x1 km üle 3 minuti @160-170 ja see tähendas distantsi üle 15 km. Õues oli ilus päikesepaisteline ilm, aga päris tormine - tuul kohati isegi 15 m/s. Alguses läksin rahulikult ja kui Vana-Tartu maanteel oli vaja esimest korda käiku vahetada, siis sain taganttuulega väga kergelt hoo sisse. Algus oligi lihtsam, kuni Assakuni ei pidanud vastutuulega võitlema ja tegin kilomeetreid alla 5:20. Vana-Tartu maanteele tagasi jõudes hakkasin rammima vastutuult ja siis läks pulss ka esimesi kordi üle 170. Päris punasesse ei jooksnud ennast kordagi ja suutsin kilomeetrid kõik alla 5:30 ära teha. Kokku 15,5 km, keskmine tempo 5:42/km. Lõigud 5:08-5:29.


Kokku tuli täitsa korralik trenninädal - üle tüki aja kilomeetreid üle korralikult - 54 km ja intervallventti ka.

No comments:

Post a Comment