Sunday, January 12, 2020

Trenniblogi 6. - 12. jaanuar

Esmaspäev algas Sparta jooksutrenni fartlekiga. Pidime minema Rahumäele lõike jooksma (treppidest ei olnud sõnagi) ja läksime üle paari nädala Spartast Nõmme suunas minema. Kertu ja Leonid tegid ees kasvavat tempot, nii et kolmanda kilomeetri soojendust jooksime juba 5:12-ga. Halb üllatu ootas kui olime Rahumäe tunnelist läbi jõudnud. Kui asfalt ja kõnniteed olid puhtaks sulanud, siis kalmistu tagune kruusatee ja osaliselt ka metsaalused rajad olid veel jäised ja libedad - okei sörkimiseks, aga mitte fartlekiks. Tegime kiire võimlemise ja siis Ahto otsuse järel uuesti Järve metsa tagasi, mis oli veidi paremas seisus.
Kohale jõudes oli jooksukilomeetreid juba 7 ringis kogunenud. Lõigud jooksime seekord nii, et sama tõus Viljandi maantee poolt, aga pikemalt - juba kurvi pealt nurgast allamäge ja siis ülesmäge minekut. Raudtee servas olid mõned kohad küll libedad ja tuli valida nii trajektoori kui jalgu hoida, aga üldiselt oli joostav. 
Suutsin tempod valida ühtlased ja kõik lõigud (8x200m) jooksin umbes ühe minutiga, väga sarnases tempos. Pikem lõik tähendas ka lühemat taastumisaega, aga tulin sellega ilusti toime. Triin ja Kertu panid natuke eespool ja pärast kolmandat lõiku jäi Kristel minust maha ja sain Annika kätte, kellega koos tegime lõpuni. Põlv natuke valutas ja tagareis oli kange, nii et väga mugav ei olnud, aga eriti hull ka mitte. Trenni lõpetuseks tegime 2x20+2x20 väljaastet (edasi ja tagasi) ja siis üsna kiire lõdvestusjooks koos Siljaga Sparta suunas. 
Trenn tuli omajagu intensiivsem kui eelmised esmaspäevased. Pärast kodus avastasin, et olen võtnud kapist vanad Shieldid, mille tald juba kulunud ja mille vastu talve just selle pärast välja vahetasin, et need põlve valutama panid - ei tea täpselt kui kaua, aga vähemalt kolm pikka jooksu olen küll nendega teinud. Pole siis ime, et põlv tunda annab. Ise olen vihane natuke enda peale, nagu sellest reie jamast veel vähe oleks. Loodetavasti läheb paremaks, kui korras tossudega joosta saan.
  • Distants 11,72 km
  • Keskmine tempo 5:38/km (kuna harjutusi ei teinud, siis üsna adekvaatne)
  • Keskmine pulss 159 (max 186)
  • Lõigud (8x200m ülesmäge) 4:38-5:00 tempoga
  • Laktaadilävi 4:56 @178
  • Garmin Index 3.7
  • VoMax 51


Teisipäeval oli esimene intervallventti üle kolme nädala. Rahvast kogunes ootuspäraselt palju ja saal oli täis (40 inimest). Annika raporteeris tööpäeva lõpus, kuidas vabad kohad broneeringusüsteemis vähenesid. Trenni minnes julgustas natuke see, et eelmisel nädalal tegin ju Sixpacki trenni kaasa, nii et päris tühja koha pealt trenni ei tulnud - osad olid jõulude ajal palju rohkem viilinud. Vastu ootusi oli tegelikult kõik üsnagi tehtav - Marius tegi üsna heas järjekorras kerged ja rasked blokid vaheldumisi ja umbes 15 minuti peal tundsin juba, et olen in the zone ja see hea tunne jäi peaaegu lõpuni. Loodetavasti ka lihased järgmistel päevadel väga ei valuta.

Kolmapäeval tegin taastava 30 minutit (ehk 5 km) Peetris. Ilm oli soe, aga natuke tuuline ja umbes koolist veskini sain vastutuules joosta, pärast seda Vana-Tartu maantee ääres jälle pikalt taganttuules ja päris kiire ja hea sammuga. Mõnus lühike trenn, korraks õue ja tehtud.
  • Distants 5,06 km
  • Keskmine tempo 6:08/km
  • Keskmine pulss 137
  • Garmin Index 2.1
  • VoMax 51

Neljapäeval oli selle talve esimene hallitrenn. Käisin enne seda Solarises juuksuris ja jõudsin jälle liiga varakult kohale. Hakkasime koos Marcoga soojendusega juba 17:45 pihta, Ahto ja Andry juba tiirutasid ümber staadioni. Nii saime trenni alguseks juba ca 7,3 km kilomeetreid kogutud. Meid oli hallis seekord umbes 10-15, Brit oli ka muidugi kohal.
Tegime natuke harjutusi ja lõike - 5x200m üle 200m (umbes 37-39 sekundiga), siis erinevaid tõkkeharjutusi ja lõppu veel 5x70m üle 130m (13-15 sekundit). Garmin näitas distantsiks lõpuks 12,1 km, aga kaart, mille ta rakendusse joonistas, oli kõike muud kui ühtlased ringid. Näiteks 200m staadioniringi luges ta 150 meetriks jne. nii et päris kindel olla ei saa. Erinev arusaamine distantsist ja kiirusest tähendab, et VoMax kukkus 50 peale.
  • Distants 12,10 km
  • Lõigud: 5x200 üle 200m + 5x70 üle 130m
  • Keskmine pulss 139 (max 186)
  • Garmin Index 2.7
  • VoMax 50

Reedel tegin kodutööpäeva ja mängisime Helenaga kodus. Kui Heleri koju jõudis, jõudsin minna oma taastavale tiirule - 45 min. rahuliku pulsiga. Jalad olid neljapäevast korralikult pehmed (tõkked) ja väga värsked ei olnud. Mõtlesin endamisi, et selliste jalgadega oleks paras pigem 30 min teha, aga kuna juba läksin Järveküla kooli ringile, tegin selle ka lõpuni. Tempo tuli algusest peale rahulik - 6:10-6:20 vahele ja muus mõttes oli ka üsna sündmustevaene jooks uduse ja tuulevaikse ilmaga.

  • Distants 7,38 km
  • Keskmine tempo 6:12/km
  • Keskmine pulss 138
  • Garmin Index 2.1
  • VoMax 50

Laupäeval oli pika jooksu päev - 1h 30min tähendas, et võisin päevasel ajal minna oma tavapärasele Assaku ringile. Eilne udu oli settinud korralikuks libedaks, kuigi lund polnud grammigi ja õhk oli ehk kraadi võrra isegi üle nulli. Hea oli jälle see, et tuult ei olnud, aga see-eest kõnniteed olid päris libedad. Aruheina teed mööda joostes andsin endamisi libedusele hindeks isegi 7/10, aga õnneks on ka Peetri teehooldus eelmise talvega võrreldes natuke paranenud ja mingi liiva/killustiku  viskamine enamjaolt toimis. Esimene kilomeeter tuli täpselt 6:00 ja edasi juba kiiremini. Vana-Tartu maanteele jõudes tundus, et algus oli natuke liiga kiire, aga hoidsin sellist õiget 145-150 pulssi ja kui Kindluse teele jõudsin, sai juba sõiduteel joostes natuke rohkem pidamist ka. Kindluse tee oli ka see osa, mis tuli vastutuules joosta - Assaku poole pöörates läks juba kergemaks. Assakul loobusin kergliiklusteel uisutamisest ja tegin suure osa teest ikkagi sõiduteel, kus oli palju parem joosta. Sama ka Reti teel. 10 km peale jõudsin 59:11-ga (päris OK) ja kuna tuul ei olnud vastu ja enesetunne oli keskmiselt hea, siis viimased viis kilomeetrit läksid juba päris kiiresti, 5:40-5:50 vahele. Kokkuvõttes päris hea tempoga jooks ja pidin kodu juurest isegi ühe majapikkuse juurde tegema, et nõutud aeg kokku tuleks. Eelmise talvega võrreldes 10-15 sekundit kiirem tempo, kuigi tee polnud kaugeltki ideaalne.

  • Distants 15,33 km
  • Keskmine tempo 5:52/km
  • Keskmine pulss 148
  • Garmin Index 3.0
  • VoMax 51

Sel pühapäeval oli ka saalihoki päev, nii et läksin kella 13-ks Spartasse. Saaliaega oli 1,5h ja hokihuvilisi kokku 16. Tegime kolm meeskonda ja vahetustega said kõik 3 ringi üksteisega ära mängida. Väikeste väravatega oli väravalöömine keeruline, nii et tulid korralikult jalgpalliskoorid. Endal ei õnnestunud ühtki kirja saada, kuigi posti või latti lajatasin vähemalt 3 korda. Muidu oli päris vahva, kuigi pingutuse mõttes minu meelest pigem taastava trenni mõõtu kui fartlek. Kellaga pulssi või distantsi ei mõõtnud, nii et selle kohta ei tea midagi. Igatahes korvpall on intensiivsem ja joosta tuleb rohkem.


Väga omapärane nädal tuli kokku - ühtki päris puhkepäeva ei olnudki, kuigi kilomeetreid ei tulnudki väga palju (52 km). Sellele lisaks Intervallventti ja saalihoki. Kõige raskemaks hindan neljapäevast saalitrenni ja kõige parem päev/jooks oli laupäevane pikk jooks. 







No comments:

Post a Comment