Sunday, January 5, 2020

Aastavahetuse trenniblogi

Esmaspäev tervitas jälle päris sooja ilmaga ja kogu lumi ja lörts olid hommikuks sulanud. Õhtul oli selle aasta viimane Sparta trenn. Ahto tegi samasuguse fartleki nagu eelmisel esmaspäeval, aga paari erinevusega.
Kõigepealt - neid tõusuga ~150m lõike Viljandi maantee poolt mäkke oli vaja joosta üks rohkem eelmise nädalaga võrreldes. See tähendas, et 8 asemel jooksin 9 ringi.
Teiseks oli vaja iga lõigu lõpus kõrge pulsiga teha 5 kükki, mis võttis väsinud jalad korralikult läbi.
Lõigutrenn oli üsna samasugune nagu eelmisel nädalal - teisel ringil oli kops korralikult koos ja Triin, Annika ja Kertu libisesid eest ära. Kolmanda-neljanda ringi taastusin juba paremini ja jooksime koos Urmase, Kristeli ja Annelyga. Edasi hakkasin mina kiiremini liikuma ja püüdsin järjest ees jooksjaid kinni - Triin oli esimene, kes ära väsis, aga tema jäi ka minust paar ringi enne lõppu maha ja viimasel lõigul panin Annikast, Kertust ja Rainist ka mööda.
Tempod olid hästi ebaühtlased - viimase kiire kiirenduse 3:49/km vs. teise ringi 4:33/km. Enamik lõike jäi kuhugi sinna ~4:10 kanti tempoga, aga Garmin seekord laktaadiläve trenni lõpus ei näidanudki. Kodus sain aru ka, miks - kõik ringid kuni viimaseni jooksin alla 180 pulsiga, see tähendab, et ega ei olnudki võimalik mõõta, kui kiiresti selle pulsi pealt taastun.

Taastumine on midagil, millega jään viimasel ajal väga rahule - keha on lõikude jooksmisega harjunud ja sel esmaspäeval tuli pulss ka iga ringiga rahulikult 150 peale alla, nii et ei olnud seda tunnet justkui oleks progressiivselt raskemaks läinud.
  • Distants 9,80 km
  • Keskmine pulss 151 (max 189)
  • Lõigud (9x150m mäkke): 3:49-4:33/km tempoga
  • Garmin Index 3.2
  • VoMax 51
Pärast fartlekit sörkisime Spartasse tagasi ja läksin koos Merle ja Kristiga Mariuse Sixpacki. Lasin ennast Merlel pühapäeva õhtul ära rääkida, et proovin selle ära. Põhimõtteliselt seetõttu, et aastavahetusel intervallventtit jälle ei ole ja ma tean väga hästi, et ega ma iseseisvalt mingit olulist ÜKE-t ei tee. Aga natuke kindlam on olla küll kui enne järgmist teisipäeva on vähemalt mingi kõhulihaste trenn pühade perioodist all.
Sixpack oli ootuspärane intensiivne 30 minutit kõhulihaste ja seljalihaste trenni. Põhimõtteliselt intervallventti, millest on kõik hüpped, väljaasted ja kätekõverdused välja võetud, aga tegime selle poole tunni jooksul täispaketi venttist tuttavaid kõhulihaste harjutusi + paar uut. Trenniõhtu läks päris pikale, nii et koju jõudsin alles kella 21 ajal, aga see-eest saab teisipäeval siis lihtsama ja lühema taastava sörgi teha.


Teisipäeval ei olnud vaja ÜKE pärast muretseda, aga väike väsimus oli veel eilsest sees, nii et tegin tavalise taastava sörgi ringi. Õues oli pärastlõunal läinud päris tuuliseks, nii et Järveküla koolini sain nautida taganttuult, aga Vana-Tartu maanteele pöörates tuli 3 km korralikult raiuda. Kohati oli küll tunne, et nagu vastu seina jookseks. Taastava jooksu puhul on kuidagi eriti keeruline vastutuult joosta, sest pulsi kisub kohe üles ja siis on mõnikord tunne nagu paigal jookseks - edasi ei liigu, aga pulss kõrgel. Kangutasin niimoodi kuidagi lõpuni, aga teine pool oli esimesest selgelt aeglasem.

  • Distants 7,38 km
  • Keskmine tempo 6:12/km
  • Keskmine pulss 140
  • Garmin Index 2.4
  • VoMax 51


Neljapäeval oli jälle Sparta jooksuharjutuste trenn. Õues oli soe, aga endiselt tuuline ja seal meie sirge juures tunneli kõrval oli harjutuste vahel suhteliselt külm tuule käes seista, nii et pidi ennast kiiremini liigutama. Tegime Maile tugevama trenni ja pärast jagasid Maile ja Toomas uue aasta esimese trenni puhul kommi ka.

  • Distants 9,05 km
  • Keskmine pulss 144 (max 181)
  • Garmin Index 2.5
  • VoMax 51

Reedel tahtsin teha pikka jooksu. Võib-olla natuke pikemat (1:40), aga aastavahetuse tugevast tuulest oli reedeks saanud korralik torm ja väga ei kutsunud üldse jooksma, veel vähem Peetri lagedate põldude vahele. Õhtuks lubas lisaks tuulele veel korralikku vihma ka. Läksime siis hoopis pärast tööd Triinuga Järve metsa - temal oli vaja teha 40 minutit rahulikult enne jõusaali, mina jäin kauemaks.
Triin pakkus seltsi umbes 2,5 ringi. Mina jäin üksinda neid 2,4 km ringe tegema. Rada oli porine (õnneks veel mitte eriti pehme) ja vihma tuli vahelduva eduga selga. Hea oli see, et metsa all vähemalt eriti palju tuult ei tundnud ja see raudtee servas allamäge sirge oli väga mõnus ja tuulevaikne joosta.
Tõusud läksid iga ringiga muidugi raskemaks. Kui alguses lubasin endale, et suurtel tõusudel saab pulss üle 150 minna, siis viimasel kahel ringil läks juba 160-ni. Enesetunne läks kasvavalt märjemaks ja vasak põlv hakkas valutama. Tegin siiski 6 suurt ringi + 1 väikese ringi lõpuni ja sörkisin siis allamäge (ja taganttuult) Spartasse tagasi, et korralikult jõusaalis venitada. Keskmine tempo oli olusid ja rada arvestades tegelikult päris hea ja keskmine pulss jäi isegi normi piiridesse. Näitab ikkagi, et keha suudab tõusudest ja spurtidest päris hästi ära taastuda. Peetri ja Assaku radadega võrreldes mingisugust aimdust vormist muidugi ei saanud.

  • Distants 16,79 km
  • Keskmine tempo 6:04/km
  • Keskmine pulss 149
  • Garmin Index 3.0
  • VoMax 51

Laupäeval tuli mingi õhuke lumekiht maha ja kuigi see hakkas hoogsalt sulama, siis pühapäeval keeras ilm kergelt miinusesse ja õue minnes olid sõiduteed puhtad, aga kõnniteed korralikult libedad. Vähemalt Peetris mingit head jooksuvõimalust niimoodi ei paistnud. Käisin enne lõunat poes ja nuputasin välja, et ümber Kuldala pargi saaks taastava jooksu ära teha, sest õueala parkla tundus puhas asfalt olevat ja park ise ka üsna lumevaba.
Tehtud-mõeldud. Ilm oli mõnus päikeseline (kuigi jahe) ja tuult ka eriti polnud, nii et päris hea oli joosta. Päris kindel ei ole, kui täpselt Garmin siin neid ringe mõõtis, sest metsa all ja majade ümbruses kipub GPS natuke vigurdama ja kaardil nägid kõik ringid üsna erinevad välja, aga esimese kilomeetri aeg oli ainult 6:23 ja see ajas mind natuke närvi, nii et ülejäänud jooksu tegin veidi liiga kiire pulsiga. Ühe ringi pikkus tuli enam-vähem 1120m, nii et tegin seitse ringi. Kuigi kilomeetri ajad tulid normaalsed ~6:10 lähedale, ei olnud seega päris hea taastav jooks ja ei jää tempo/pulsi/vormiga selles mõttes üldse rahule.

  • Distants 7,79 km
  • Keskmine tempo 6:13/km
  • Keskmine pulss 143
  • Garmin Index 2.7
  • VoMax 51

Trenni mõttes sain sel nädalal head kilomeetrid (51 km) alla + ÜKE osas sain sixpacki ka kirja. Vormi, ilma ja tingimuste osas väga kõikuvad jooksud ja mingit väga head emotsiooni see pühapäevane jooks nüüd ka ei jätnud. Eks uuel nädalal loodetavasti paremini.




No comments:

Post a Comment