Sunday, April 19, 2020

Trenniblogi 13.-19. aprill

Esmaspäeval oli soojenduseks kerge trenn - 8-10 km sörki + jooksuharjutused. Trenn oli kerge, aga tuul oli jälle vinge - vastutuules läks pulss jälle jube kergelt 150 lähedale, kuigi tempo tuli üldiselt 6:00 lähedale või natuke kiiremini. Tavaline Kindluse tee ring oli tegelikult kerge joosta (pühapäevane puhkepäev ka aitas) ja esimest korda uued tossud ei hõõrunud varbaid, nii et mõnus oli igatpidi.
Pärast jooksu tegin hoovis kiire venitamise-võimlemise ja Kuldala pargi servas hüplemisharjutusi - jälle erinevad kekshüpped, galoppi ja natuke pöiahüppeid ka. Siis 5x100m lahtijookse ja tehtud. Tuulega hakkas tagasi sirge algusesse jalutades isegi natuke jahe, nii et soojemat ilma tahaks küll juba.
  • Distants 10,16 km
  • Keskmine tempo (sörgi osas) 5:59/km
  • Keskmine pulss 144
  • Garmin Index 2.6
  • VoMax 52

Teisipäevaks oli kavas 15 km tõusva tempoga jooksu. Päev algas muidugi lauspornograafilise ilmaga - õues sadas vaheldumisi lund, lörtsi ja vihma ja loomulikult saatis seda kõike sama vinge tuul kui esmaspäeval. Õnneks selleks hetkeks kui ma pärastlõunal rajale läksin, oli kuiv, aga talvised jooksukindad ei olnud kuidagi liiast. 
Tõusva tempoga jooks lahtiseletatutlt tähendab seda, et esimesed 5km pulsiga 140-145, siis umbes 150-se pulsiga ja viimased 5km 155-160 pulsiga. 
Jooksin esimesed kolm kilomeetrit Vana-Tartu maanteele rõhutatult rahuliku pulsiga - kilomeetri ajad tulid nii napilt alla 6:00 ja kui olin Uusmaa tee tõusust üles saanud, sain taganttuules juba natuke kiirendada. Esimesed viis kilomeetrit tulid täitsa hästi plaani järgi ja keskmiselt 5:52 tempoga. Siis algas võib-olla kõige kergem osa rajast - mitte tõusude tõttu, vaid sellepärast, et pulssi ei pidanud nii pingsalt enam jälgima ja tegelikult kuni Assakuni oli tuul rohkem tagant ja aitas kaasa, mitte ei surunud vastu. Tegin need kilomeetrid hea sammu ja rütmiga umbes 5:40-ga või isegi natuke kiiremini, aga kümnes kilomeeter viadukti juures võttis hoogu kõvasti maha. See on vist üldse selle Assaku ringi kõige õudsam kilomeeter - alustuseks mingi jube sik-sakitamine ülekäiguradadelt, siis tõus kuni Würthini (juba vastutuules) ja siis korralikult vastutuult raiumine kuni lõpuks on vaja ronida viljakuivati tõusust ka üles. Täiesti õudne. Pulss üleval, samm lagunes ja lõpuks näitas Garmin Reti tee laskumisel kilomeetri ajaks 5:55. Nii et teise viieka keskmine tempo tuli 5:42.
Viimase kolmandiku peal oleks olnud õige tempot lisada, aga tegelikult olin muidugi jälle tuule pillutada. Reti teel oli mingil hetkel ootamatult vaikne joosta ja Garmin näitas päris head 5:15-5:20 tempot. Esimese kilomeetri 5:27-le järgnes järgmine tõus ja vinge vastutuul ning 5:40. Kui lõpuks Ülemiste metsa varju sain, oli jälle normaalne joosta, aga pulss tahtis siis juba vägisi üle 160 ronima hakata. Kerge väsimus ka sellest vastutuule lõigust. Kui ei pidanud tuulega võitlema, oli suhteliselt lihtne 5:20-5:30 vahele joosta, aga keskmine tempo sellel viimasel kolmandikult tuligi umbes 5:30. Selles mõttes enam-vähem loogiline, et iga etapiga jooksin umbes 10 sekundit kilomeetrile kiiremini ja hea oli see, et kohe alguses ei kippunud kihutama. Pigem läks siiski positiivse trennina kirja.
  • Distants 15,19 km
  • Keskmine tempo 5:41/km
  • Keskmine pulss 152
  • Garmin Index 3.5
  • VoMax 52
Kolmapäevase ÜKE harjutused ühendasin kasulikuga - meil oli kell 11 Zoomis infomüks, kus kaasa rääkida väga ei saanud, aga kuulamine on kasulik. Tegin siis samal ajal kuulamisega ka oma kerelihaste harjutused ära. Kell 12 oli infomüks läbi ja trenn ka tehtud. Päeva peale tekkis ka plaan veidi liigutada ja jooksmise asemel vähemalt oma päevanormi (10-11 000 sammu) täis saada, nii et parkisin auto Selveri juurde ära ja jalutasin läbi Mõigu liikumisraja. Kanali äärne oli natuke mudane ja metsa all oli küll enam-vähem kuiv, aga siiski ka päris mudaseid kohti, nii et ehk oleks pidanud natuke vanemad jalatsid jalga panema. Ring tuli isegi natuke pikem kui ma arvasin ja kõht läks tühjaks selle tiirutamise peale.

Neljapäeval oli rahulik jooks koos jooksuharjutustega. Tegin jälle 8,4 km raja - alguses oli pulss hea ja rahulik, aga tagasi tulles hakkas vastutuules jälle üles kerima. Ei olnud väga teistsugune jooks kui esmaspäeval.
Jooksuharjutusi tegin Kuldala pargi servas - seekord põlvetõsted, sääretõsted, sirged jalad, ristsamm ja kiirendused. Lahtijooksude ajal pidin peaaegu Marilini pikali jooksma, kes ka oli tulnud õue jalutama. Marilin sai veel reedesel koosolekulgi rääkida, kuidas ma kiirust ületan :D

  • Distants 10,19 km
  • Keskmine tempo 5:57/km
  • Keskmine pulss 142
  • Garmin Index 2.6
  • VoMax 52


Reedel oli vaja teha ainult virtuaalvõistluse eelne soojendus. Käisin hommikul autoga rehvivahetuses ja lõuna ajal tegin väikese tiiru. Tuul oli tugev, aga puhus mingi sellise nurga alt, et väga ei seganudki, nii et tempo oli üle ootuste kiire. Ma olen sel aastal päris palju seda 5km ringi jooksnud ja tegelikult vist nii kerget jooksu polegi olnud. Pärast tegin veel kätekõverdusi ja planku ja tuju läks laupäeva peale mõeldes veidi optimistlikumaks.

  • Distants 5,06 km
  • Keskmine tempo 5:56/km
  • Keskmine pulss 140
  • Garmin Index 2.1
  • VoMax 53

Laupäeval oli Sparta jooksugrupi virtuaalvõistlus - 8km täispasaga, nagu öeldakse. Ahtoga arutasime enne, et ega vorm mingi super hea ei ole, aga testi mõttes hea üks maksimaalne pingutus ka teha. Ainuke asi mis jama oli - laupäeval oli õues ikka õudne tuul. Sellise tuulega on igatpidi halb joosta, sest raske on rütmi hoida ja lõpuks ei näita see aeg ka vormi osas mitte midagi. Igatahes oli liiga tuuline, et seda 8km ringi kusagil Vana-Tartu maantee ääres põldude vahel vastutuult raiuda. Arvestasin välja, et 5+3km ringe tehes saaksin kõige vähem ja lühemat maad otse vastutuules joosta, aga enne oli vaja teha väike soojendus. Tegin ümber Kuldala 1,5 km sörgi ja avastasin, et see ei ole ka üldse halb ring - Tartu maantee ääres blokeeris müratõke suure osa vastutuulest ära ja sile ring ka. Ainult see üks kurv Kuldala teele pöörates võtab natuke hoogu maha. Mõeldud-tehtud. Kodu juures võimlesin natuke ja panin autost võetud õhema jaki selga ja start.
Esimene kilomeeter läks päris kiirelt ja hästi, 4:31-ga. Siis hakkas raske osa - pulss oli 175 juures, nii et ei midagi hullu, aga enesetunne oli üliraske. Keha pole harjunud sellist pingutust üle 5 minuti tegema ja viimane kord kui sellist tempojooksu tegin, oli vist jõulude aegne 10km test. Igatahes normaalsel juhul ei tohiks 175-ga joostes nii raske olla. Õnneks tempot suutsin kusagil 4:35-4:40 vahel hoida ja viiendal kilomeetril sain pulsi 180 peale ka nii et see ei tundunud enam ülemäära tappev - tavapärane võistluspingutus. Keha harjus selle kangutamisega pisut ja psühholoogiliselt läks ka kergemaks, kui teadsin, et pool maad tehtud. Tempo läks jälle natuke kiiremaks ja vähemalt selle üle oli hea meel, et keskmine tempo jääb alla 4:40. Viimasel ringil jõudsin veidi kiirendada ja kuigi finišisirgel päris max pulssi välja ei tõmmanud, siis viimane kilomeeter 4:27-ga näitab, et algusega üle ei pingutanud. Kokkuvõttes täitsa hea test - tempo paar sekundit isegi kiirem kui eelmisel aastal 10 km rekordit joostes ja see annab pärast märtsikuud väikest optimismi, et vorm on täitsa olemas, kui natuke otsida. Lihtsalt seda võistluspingutust peaks nüüd miinimum kord kuus ikkagi tegema.
Garmin näita laktaadiläveks ka 4:44 @176, mis on natuke lubavam number kui need viimased lõigutrennid on näidanud.
  • Distants 8 km
  • Keskmine tempo 4:34/km
  • Keskmine pulss 177 (max 187)
  • Garmin Index 4.2 - Garminil on mu võimetest ikka mingi oma arusaam
  • VoMax 52

Pühapäeval jooksma ei olnud vaja minna. Puhkasin eilsest jooksust ja tegin lõuna ajal Järveküla teid ja tänavaid mööda 10km jalutustiiru. Pärastlõunal panin telekast mängima Saatpalu ja Rebase Eesti muusika live kontserdi (väga hea muusika, btw) ja tegin ÜKE-t. Hea lõpp nädalale.


Laupäevase võistluse tõttu oli kilomeetreid sel nädalal natuke vähem, aga 50 km sain ikkagi kokku. Nädala lõpp oli enesetunde ja jooksude põhjal palju optimistlikum kui nädala algus.




No comments:

Post a Comment