Sunday, April 12, 2020

Trenninädal 6.-12. aprill

Esmaspäev oli koduse ÜKE päev. Kuna esmaspäeval on üle keskmise palju videokoosolekuid, siis tegin oma poole tunnise vabakava kella 12-13 vahel ilusti ära. Praeguse treeningplaaniga hakkab natuke häirima see, et kui ÜKE on iga kolme päeva tagant, siis ülejäänud kahel päeval pärast jooksu ei viitsi eriti kätekõverdusi või planku teha. Raske on seda harjumust murda ka, sest jooksud on pigem pikemad ja raskemad ja mingit 40min kerget sörki kavast naljalt ei leia. 

Teisipäeval oli lõigutrenn - lühikesed lõigud püramiidis: 1+2+3+2+1 minutit üle 2 minuti ja niimoodi kaks setti. Püramiidide vahel 5 min. sörki. Õues oli tervelt 16 kraadi sooja ja põhimõtteliselt oli see esimene lühikeste riiete jooksuilm. Läksingi T-särgi ja lühkaritega tiirule, kuigi tuul oli ikkagi päris vinge (ette ruttavalt võib öelda, et tuul on olnud kõva terve selle nädala jooksul). Tegin jälle selle väikese Assaku ringi, nagu nende viimaste 12-13 km trennide puhul olen ikka teinud. Esimesed kaks lõiku tegin Vana-Tartu maanteel taganttuules, kõige pikemal lõigul ronisin viljakuivati juurde mäkke ja see võttis pulsi natuke üles aga siis Assaku suunas pöörates raiusin 2 minutit täiesti vastutuult ja see oli lõpuks ka kõige aeglasem lõik. Viadukti juures tagasi pöörates oli jälle 3+2+1 minutit jõhkras vastutuules ja pulss läks isegi üle 180. Ei ole normaalne joosta sellise tuulega. Aga tempo oli iseenesest üsna okei (ma ütlen okei, mitte hea, sest veebruaris lammutasin lõike kiirema tempo ja madalama pulsiga), lihtsalt hea oli saada korraks jalad kiiremini käima nendel minutilistel lõikudel.
  • Distants 12,43 km
  • Lõigud 3:55-4:06 (1min), 4:10-4:39 (2min), 4:22-4:33 (3min)
  • Keskmine pulss 159 (max 184)
  • Laktaadilävi 4:49 @175
  • Garmin Index 3.7
  • VoMax 51


Kolmapäeval oli vaja teha pikk jooks ja esimest korda pärsat puhkust tervelt 20 km. Teadsin, et lõpus lähe raskeks (alati läheb, kui 5km võrra distantsi pikendada) ja võtsin alguse hästi rahulikult.  Lisaks panin esimest korda jalga oma uued Pegasus Turbo tossud - tagantjärele tarkusena ei olnud vist kõige parem mõte kohe esimese trennina 20km joosta. Esimese kümne kilomeetri aeg oli 59:09 (ehk 5:55/km) ja olin Assakult tulles veel täitsa okei pulsitsonis. Vana-Tartu maanteel allamäge joostes oli enesetunne ja pulss hea, ainult tossud hõõrusid (õigemini see Turbo nina surub varbad natuke kokku ja tundsin, kuidas varbaküüs hõõrub vastu teist varvast) ja see oli kogu ülejäänud jooksu ajal ebameeldiv. Viimase 5 km pulss oli natuke üle 150, aga teise poole tempo oli juba päris hea ja kokkuvõttes jõudsin negatiivse splitiga jooksu teha. Jalad (sääred) olid muidugi väsinud lõpuks, aga seda oli oodata.
  • Distants 20,00 km
  • Keskmine tempo 5:51/km
  • Keskmine pulss 148
  • Garmin Index 3.0
  • VoMax 52


Neljapäeval oli jälle kodune ÜKE. Seekord prokrastineerisin oma harjutused kuhugi pärastlõunasse, aga tegin ikkagi korralikult ära.

Reedel oli suur reede, nii et tööpäeva ja videokoosolekuid ei olnud. Selle asemel olid pikad lõigud - 6x5min üle 3minuti @170. Triin väitis, et temal ühtki sellist trenni kavas ei ole (Toomase ja Ahto kavad ikka väga erinevad). Reedeks ei olnud enam mingit lühikeste riiete ilma - sai jälle paksema jakiga joosta. Mis oli aga sama, oli tuul. 
Selle trenni hea külg oli see, et mul oli olemas täitsa viisakas võrdlusmaterjal märtsi teisest poolest, kui esimest lõigutrenni tegin. Tuul oli jälle niipidi, et Assakuni sain kolm esimest lõiku normaalselt joosta ja võtsin seetõttu alguses rahulikumalt ka. Teise lõigu pressisin viljakuivati tõusust üles ja kui Assakul oli veel täitsa hea kolmandat kiirendust teha, siis viadukti juurest tagasi pöörates hakkas juhtuma - korralik vastutuules raiumine. Tükk tegu oli, et tempot alla 5:00 hoida ja pulss läks korralikult üles. Viienda kiirenduse tegin samamoodi vastutuules bussipeatuse tõusust ülesmäge ja alles päris viimasel lõigul sain Ülemiste metsa varjus jälle allamäge hoo sisse võtta. Sellest tuulest on ikka korralikult süda paha. Vormi mõttes veel midagi kiita ei ole, aga eelmise sama trenniga märtsikuust on siiski väike edasiminek näha. Lõdvestusjooksu sain ka rahulikult 150-160 vahele pulsiga alla 6:00 tempos teha, mis näitab, et taastumine ei ole veel väga hea, aga on ka mitte kõige halvem.
  • Distants 13,50 km
  • 5min lõigud 4:48-4:57/km
  • Keskmine pulss 159 (max 180)
  • Laktaadilävi 4:53 @174
  • Garmin Index 3.7
  • VoMax 51


Laupäeval oli fartleki järel 12 km ... ma ei teagi kas on õigem öelda taastav jooks või pikk jooks. Pika jooksu pulsiga 140-150, ehk siis pigem ikka taastav. Kui alustasin, siis esimene kilomeeter tuli päris reipalt ja madala pulsiga. Peetri kooli juures näitas Garmin isegi pärast 5:53/km aega konditsiooniks +9. See hea tunne kadus Uusmaa tee tõusust üles ronides ja ülejäänud ring oli üsna tavapärane 150 lähedase pulsiga sügamine. Selline enam-vähem jooks, kus lõpus oli jälle tuul vastu ja et pöörasin Veski juurest Peetrisse sisse, siis lõpus tavapärast kiirendamist ka ei olnud. Pigem sinna üsna ühtlase tempoga 5:50-5:55 vahele kilomeetrid. Seekord olin vähemalt tubli ja tegin pärast jooksu oma 50 kätekõverdust ja 1:40 planku ilusti ära.
  • Distants 12,00 km
  • Keskmine tempo 5:53/km
  • Keskmine pulss 148
  • Garmin Index 3.0
  • VoMax 52

Pühapäevane ÜKE oli jälle... tavapärane. Proovisin küll mingeid täiendavaid harjutusi meelde tuletada ja sisse miksida. Hea on see, et kätekõverdustega olen juba kusagil 50+ tsoonis. Halb on see, et kerelihaste trenni lõpetuseks tuleb plank üle mõistuse raskelt.


Selle nädala kokkuvõtteks nelja jooksutrenniga kokku väga korralikud 58 km + kolm ÜKE päeva. Ühtki väga head jooksupäeva ei olnud, samas ühtki halba trenni ka ei olnud. Sellise platoo pealt peaks nüüd nädala-pooleteiste jooksul mõned head sähvatused ka tulema.

No comments:

Post a Comment