Tuesday, June 23, 2020

Trenniblogi 15.-21. juuni

Eelmise nädala kehv jooksuvorm tegi tuju morniks, aga pärast võrdlemisi puhkepäevast esmaspäeva (kus ma tegin pärast tööd ainult kerge jalutustiiru, et 10 000 sammu täis saada) olin selle suutnud muundada senisest suuremaks motivatsiooniks, nii et teisipäevasesse Sparta trenni läksin juba palju rohkem tahtmist täis enesetundega.
Pärast juuksurit ja ehituspoes käimist jõudsin natuke liiga varakult kohale, nii et lonkisime Joeliga koos Spartast Järve metsa jõulinnakusse (sellest ka natuke väiksemad kilomeetrid kui eelmisel teisipäeval). Õhtupoolikul oli just sadanud ja ilm oli peaaegu ideaalne - natuke jahedam kui tavaliselt ja vihmajärgne värske õhk.
Ahto fartlek nägi välja samasugune nagu eelmisel nädalal - üks soojendusring, siis üks suur ring tempoga ja seejärel 4x600m raudtee sirged + 3 postivahet jõulinnaku juures.
Sain seekord endale isegi jooksukaaslased - Kerta ja ühe tüdruku veel, kes enam-vähem minu tempos läksid. Tegime siis koos esimese ringi natuke kiiremini kui 4:30 tempoga. Alguses kartsin, et liiga kiiresti läheb, aga pulss oli mugavalt 170 peal ja võis teha küll. Esimesele lühikesele sirgele lendasin liiga kiiresti peale, Kerta pani laskumise alguses ka korraks minust mööda ja tundus, et äkki jooksen liiga aeglaselt (aga ta lihtsalt jookseb allamäge osa vist väga hästi) ja sirge lõpus aeg 2:12 - kiiremini kui oli plaanis, kiiremini kui ise tahtsin ja selja tagant kostis ka hääli, et nii kiiresti ei jõua teist küll teha :D Teise ringi peal kuidagi ei osanud tempos järele anda ja ikka lõpetasin 2:12-ga. Alles kolmandal ringil tegin 2:14 sirge, mis on selline normaalne aeg juba. Kogu aeg oli endal poole sirge peal tunne, et liiga aeglane tempo on ja peab juurde panema. Viimane ring jälle 2:12. Väga hea seeria, väga ühtlane tempo ja arvestades seda esimest ringi ka, siis väga head lõigu ajad. Iga kord taastusin ilusti sirge alguseks ära, ensetunne ja vorm olid täitsa head. See on tegelikult minu puhul isegi tuttav teema, et kui nädalavahetusel on olnud selline mitte-päris-maksimum pingutus (nagu ma laupäeval tegelikult tegin) siis mõned päevad hiljem on jalad lahti ja kerge joosta. Ka eelmisel suvel oli paar sellist võistlusjärgset teisipäeva.
Jõudsime pärast fartlekit ilusti Spartasse ÜKE-sse ka. ÜKE jagunes seekord kaheks - osad jäid Toomasega metsa alla tegema ja pooled siis Ahtoga Spartasse. Harjutused kõik tehtavad (va. et planku oli väga raske nende Nike'i libedate jooksusokkidega teha) ja trenn jälle ilusti kirjas. Hea emotsioon ja motivatsioon ka.
  • Distants 9,58 km
  • Keskmine tempo 5:28/km
  • Keskmine pulss 155 (max 190)
  • Lõigud: 1x1,5km @4:27; 4x600m 3:49-3:54/km tempoga (2:12-2:12-2:14-2:12)
  • Garmin Index 3.2 - selle järgi oli kergem trenn kui tavaliselt
  • VoMax 52 - Garmin ei tahtnud seekord LTHR-i näidata
Kolmapäeval oli plaanis taastav 10 km. Õues oli korralik leitsak - temperatuur (22-23 kraadi) ei olnudki nii kõrge, aga õhk seisis ja oli niiske, lisaks päike lagipähe. Et kodukontori pärastlõuna oli koosolekuid täis, siis pidin kella 11 ajal tiirule minema. Jalad olid eilsest fartlekist veel natuke kanged, aga hingata ka midagi ei olnud ja kohe algusest peale oli selge, et tavalises 5:55-6:00 tempos minnes ma pulssi alla 140 küll ei hoia. Kui Järvekülla jõudsin, läks leitsak ainult hullemaks ja kahetsesin juba, et nokatsit pähe ei pannud. Kindluse teelt tagasi pöörates jäi tuul ka selja tagant puhuma, nii et viimanegi hapnik sai otsa ja tõtt-öeldes kangestus iga-suvine Pühajärve õudus, kus ka metsa vahel väga tuult ei ole ja varju otsida on keeruline. Ringi teises pooles läks küll tempo kiiremaks kui plaan oli, aga pulss oli ka joonelt üle 150, nii et väga taastavat ei olnud selles jooksus midagi. Seekord siis selline sörk.
  • Distants 10,00 km
  • Keskmine tempo 5:56/km
  • Keskmine pulss 148 - nojah
  • Garmin Index 3.2 - Garmini järgi oli sama intensiivne trenn kui teisipäevane fartlek
  • VoMax 52
Neljapäeval oli sama kuum, aga vähemalt Järve metsa puud pakkusid natuke rohkem varju kui kolmapäevase jooksu ajal Peetris oli. Eneselegi ootamatult jõudsin Spartasse natuke liiga vara, sest ilusa ilmaga olid inimesed vist juhtme välja tõmmanud ja puhkusele/randa sõitnud. See tähendas, et Järvevanal polnud erilist liiklust ja sain kiirelt Espaki pudelikaelast läbi. Olin riietumisega valmis juba 17:35 ja läksime koos Urmo ja Marcoga Järve metsa poole teele. Soojendus tuli küll natuke lühem, aga jäime siis hoopis koos 18.00 grupiga harjutusi tegema. Triin oli mu peale muidugi pahane kui mind metsas teise grupiga nägi, sest ta oleks ka tahtnud/jõudnud varasema pundiga, kui oleks teadnud et ma nii teen. Igatahes kogu suur Sparta kamp jagunes kuidagi võrdselt selle kahe satsi vahel ära ja kui Toomas trenni alguses ütles, et lõpetame selle 18.00 osa varsti ära, siis trenni lõpus tundus ta juba teist meelt olevat. Suvel kui väga pikalt ei pea kontoris olema, võib see varasem trenn olla päris hea variant.
Urmo ja Marco tuules soojendusjooks oli päris kiire tempoga, aga lühem, sest päris poolt tundi ei jõudnud sörkida. Muidu tegime Toomasega tavapärase harjutuste bloki raudtee sirgel ülesmäge ja peab ütlema, et Toomas teeb ikka natuke leebemalt kui Maile - nii palju hüppeid seekord teha ei tulnud. Sellest hoolimata sain metsa all pöiahüppeid tehes mingi imeliku trauma - kas ülekoormusest või mingi juurika peale maandumisest oli lõdvestusjooksule minnes talla alt kuidagi valus ja nii veel õhtul ja järgmisel hommikul ka. Täpselt ei suutnudki meenutada seda hetke või olukorda, kust see tekkis, aga loodetavasti läheb mööda, enne kui nädalavahetuse rasked trennid peale tulevad.
  • Distants 7,54 km - natuke lühem kui tavaliselt
  • Keskmine pulss 144 (max 169)
  • Garmin Index 2.5
  • VoMax 52
Reedel oli üsnagi chill kodukontori puhkepäev ja laupäeval tuli valmistuda kardetud 7km tempojooksuks. Kava ütles, et SJ 3km + 7km @4:30 + 3x30sek üle 2 minuti lõigud. Ilm oli üsnagi soe ja raskeks tegi selle jooksu tegelikult see, et kuna õhtul oli Sparta jooksugrupi saunapidu, siis ei olnud seda jooksu eriti kuhugi lükata kui et lõuna või varase pärastlõuna peale, kus päike lagipähe paistis. Panin küll nokatsi pähe, aga soe oli ikkagi. Kolm kilomeetrit soojendust läks enamvähem ja spurtisin Vana-Tartu maantee äärest ilusti oma 10 km ringil, et lõpuni tempot hoida. Esimesed kaks kilomeetrit oligi enam-vähem - tempo oli vähemalt ilusti 4:30, aga siis tuli Järveküla bussipeatuse tõusu uuesti võtta ja see tõmbas pulsi üles. Ülejäänud jooksu ajal oli tegu, et kiirust alla 4:40 hoida ja pulsi mõttes oligi tõsine 180-185 vahel kannatamine, mitte mingi poolkõva lebo. Koduni jõudes olin ikka täiesti läbi. Viis minutit pausi kulus enda kokku võtmisele ja siis veel lühike ring Peetris, kolm kiirendust ja sörk tagasi koju - lõdvestusjooksu tempo oli selgelt üle 160, mis tähendas, et trenn oli ikka raske.

  • Distants 12,46 km
  • Keskmine tempo 5:12/km
  • Tempojooks 7km: keskmine tempo 4:38/km @178 - üsna 10km võistluspulss
  • Keskmine pulss 164 (max 188)
  • Garmin Index 4.4
  • VoMax 51 - kolinal alla
Pühapäeval lõpetas nädala pikk jooks - kava järgi 20 km. Eelmisel õhtul läks Sparta jooksugrupi kräu päris pikale ja magama sain kell 3 hommikul. Sellegi poolest lõin silma lahti kell 6:30 ja oli tükk tegemist, et hommikul veel paar tundi und saada. Polnud midagi imestada, et oli väsinud enesetunne, aga pidin jälle jooksu lõuna paiku ära tegema, et õhtuks Pangodisse jõuda. Kuigi kavas oli 20 km, läksin Ülemiste tiirule. Seekord teistpidi - sest Järvevanal puhus tuul Lasnamäe poolt ja teiseks oli niipidi vahelduseks huvitav. Jälle müts pähe ja veidi õhemat sorti jooksusärk selga.
Esimesed 6-7 km olid täitsa head ja Järvevanal taganttuules keris tempo isegi alla 5:40. Mingit nii kiiret eesmärki tegelikult ei olnud - kehvasti magatud öö selja taga ja eilne tempojooks ka veel endiselt jalgades, nii et oleksin olnud täitsa rahul ka 5:50/km tempoga. Järvevana veekaevust möödudes igatahes veel janu ei olnud ja keerasin Järve metsa poole. Raudtee sirge tõusul ei osanud kuidagi tempot alla lasta ja pulss keris 160-le liiga lähedale. Laskumine seda kuidagi ei parandanud ja ikkagi tegin kilomeetreid 5:45 kanti, kuigi iga kord kui kell piiksu tegi, mõtlesin, et järgmise lasen rahulikult 5:55-ga. Esimesed 10 km tulid 57:33-ga, aga Viljandi maantee ääres kiirustasin jälle liialt - päike küttis, janu tekkis ja pulss läks üles. Kangru juures olin omadega juba korralikult punases, lisaks hakkas vasak jalg kasvavalt valu tegema ja täiega oleks vett tahtnud. Uuesalu kohviku juures tegin kiire peatuse, aga põrsas ettekandja tegi üleoleva näo ja saatis mu tagasihoidliku sooviga pikalt (selgelt üks koht, kuhu sööma pole mõtet minna). Kuidagi kannatasin selle viimased 3 km ikkagi Järvekülas vastutuult lõpuni ja panin kella Salu teele jõudes 20 km peal kinni. Viimase kilomeetri koju lihtsalt jalutasin. Midagi head sellest jooksust meenutada ei ole kuivõrd see, et 20+ ilmaga ikka pikka jooksu ilma joogipausita teha ei maksa.
  • Distants 20,00 km
  • Keskmine tempo 5:46/km
  • Keskmine pulss 154 - eeldasin isegi kõrgemat
  • Garmin Index 3.5
  • VoMax 51

Nädal algas päris hea Sparta jooksutrenni fartlekiga, aga ülejäänud trennid olid kas rasked või väga rasked. Lisaks see vasaku jala pöiahäda - loodetavasti ei lähe hullemaks .Nädala kokuvõtteks 60 km on muidugi korralik koormus.



No comments:

Post a Comment