Sunday, June 7, 2020

Trenniblogi 1.-7. juuni

Tore on postituse pealkirja kirjutada, kui uus nädal algab uue kuuga. Või vastupidi. Tegelikult algas nädal ikkagi puhkepäevaga ja esmaspäeval pärast tööd midagi oluliselt tarka trenni mõttes ei teinud - ainult väikese 5km jalutamistiiru, et päevanorm 10 000 sammu kätte saada (Garmini seatud eesmärgist, mis jääb 13-14 000 vahele, loobusin, sest ei viitsi puhkepäeval lihtsalt 1,5h jalutada) ja oligi kogu trenn.
Ei, kätekõverdusi tegin ju ka! Leppisime Kertuga kokku, et teeme juunikuus kätekõverdusi. Diil oli 50 päevas, aga Kertu taganes sellest kiiresti ja arvas, et kui juunikuus 1000 kokku tuleb, siis on hästi. Igatahes tegin söögitegemise vahele 50 kätekõverdust ära ja esmaspäevane sai tehtud.

Teisipäeval oli jälle Sparta jooksugrupi fartleki trenn. Sama rutiin mis eelmistel nädalatel - lühike raudtee sirge (600m) ja kolm postivahet kiirendust jõulinnaku juurest. Alustasin kuidagi rahulikult esimese ringi ja tegin esimese lõigu 2:17-ga. Pulssi oli raske üles saada ja sirgel oli tuul ka vastu - hästi kummaline, sest Järve metsa all ei ole tegelikult tuult eriti tunda, aga seekord puhus just sellise nurga alt, et sirgel pidurdas küll natuke. Järgmised lõigud läksid juba kiirenevalt 2:15 kanti ja neljanda proovisin juba pushida - 2:12-ga. Natuke tundus küll, et viiendaks ringiks väga palju kütust ei jäänud ja viimasel sirgel kella vaadates tundus ka, et tempo vajubki ära, aga aeg tuli ikka 2:12. Päris tugeva pingutusega tulid need kaks lõiku, aga ajad ka täitsa head. Garmin andis vahepeal märku, et ta aku hakkab tühjaks saama - võib-olla sellepärast, aga igatahes oma indexi näitas ta trenni lõpus ainult 1.0 ja laktaadiläve ka ei näidanud, kuigi pulsinäidud olid ilusti salvestatud. Veider.
Siis jooksuga Spartasse tagasi, sest kella 19-ni ei olnud enam palju aega ja ÜKE osa tegime esimest korda sel aastal Spartas saalis. ÜKE oli ... raske. Mitte kõik harjutused, aga kohe oli tunda, et need asjad mida ka kodus olin teinud, tulid lihtsalt, teised harjutused aga raskelt. Ja pärast venitamist selline korralik 30min sett oli ka tuntav. Ei olnud just oma tippvormis, aga küll läheb paremaks. Kätekõverdused said sel päeval ÜKE-s tehtud.
  • Distants 10,23 km
  • Keskmine tempo 5:17/km
  • Keskmine pulss 155 (max 188)
  • Lõigud (5x600m raudtee sirge) 3:52-3:58/km tempoga (2:12-2:17 aeg)
  • VoMax 54
Kolmapäeval oli kavas taastav jooks 10 km. Mitte 1h, vaid 10 km, seega tegin oma Peetri ja Järveküla 10 km ringi. Rajale sain natuke hiljem kui alguses plaanisin. Ilm oli ilus, aga tuul oli tugev - õnneks puhus kusagilt suure Tartu maantee poolt, nii et minu rajal see väga ei seganud. Ainult Vibu teel oli konkreetne vastutuule lõik.
Samm oli algusest peale kerge ja läksin esimesed 3-4 km väga rahuliku pulsiga. Lõpp tuli kiiremini ja kilomeetri ajad hakkasid teisel poolel ka rohkem alla 5:50 kerima, nii et lõpuks tuli isegi 5:49/km keskmiseks. Nii pika jooksu peale väga hea tempo ja tegi tuju heaks. Pärast jooksu otsisin hoovi peal päikeselise nurga ja ladusin 52 kätekõverdust + 1:40 planku.
  • Distants 10,00 km
  • Keskmine tempo 5:49/km
  • Keskmine pulss 140
  • Garmin Index 2.2
  • VoMax 54
Neljapäeval oli ilm jahedam ja vihmasem, aga kui Spartasse jõudsin, siis enam ei sadanud ja Google'i ilmaennustus lubas, et enam ei saja ka. Seega kilekas jäi kotti ja panin lihtsalt lühikeste pükste peale pikemate varrukatega pluusi. Kuna tuult ei olnud, siis seegi oli lõppkokkuvõttes overkill ja tegi olemise liiga palavaks. Enne trenni oli natuke aega ja jõudsin jõusaalis oma 50 kätekõverdust ära teha. Järve metsas oli kuidagi niiske vihmajärgne õhk ja tundus raskem hingata kui tavaliselt. Garmin ütles isegi soojenduse esimese kilomeetri järel, et performance index on -6. Täiesti tavalise 5:30-5:50 tempoga oli pulss üle 150, aga tundus, et paljudel teistel on sama häda ja ei olnud kõige kergem päev. Harjutuste tegemise juures see õnneks isegi väga ei seganud - seal on tehnika ja lihaste pingutamine natuke tähtsam. Metsa all hüppeid tehes on ikka selge, et selles osas on karantiin pisut vahele jäänud ja jalad pole niisuguse koormusega hästi harjunud.
Lõpetuseks tegime 3 kiirendust raudtee sirge tõusul + iga kiirenduse lõpus 10 kätekõverdust. Seega kokku tuli sel päeval isegi 80 - Kertut ei olnud trennis, vaid oli hoopis Saaremaal ja üritasin teda pärast messengeris veenda, et ka tema peaks minu pärast rohkem pingutama, aga ei lugenud vastustest paraku erilist entusiasmi välja.
  • Distants 9,16 km
  • Keskmine pulss 147 (max 178)
  • Garmin Index 3.0 - päris kõrge jooksuharjutuste trenni kohta
  • VoMax 53
Reedel jooksupäeva ei olnud, aga pumpasin oma ratta kummid täis ja tegin väikese tiiru Peetris ja Järvekülas. Plaan ei olnudki nii väga suurelt tiirutada ja natuke demotiveerivalt mõjus ka see, et vähem kui viie kilomeetriga oli tagumik sadulast valus, aga jõudsin oma teekonnaga kuhugi Uuesalu kanti välja ja siis sealt Põdra teed mööda põlluvahelt edasi. Tahtsin teada saada, kuhu see tee Järvekülas tegelikult välja jõuab (õigemini - kust see alguse saab). Keerasin enda meelest õige koha pealt Järveküla poole tagasi, aga ilmselt liiga vara, sest välja tulin Tofre talu juurest Liiva teele. Oleks pidanud veel mööda seda rada Ülemiste järve poole sõitma. Nii tuli igatahes kokku peaaegu 19 km ja esimese sõidu kohta käib küll.

Laupäeval oli jälle raske trenn. Seekord 20 km pikk jooks, sellest viimased 3km @4:30 tempos. Hommikul sadas päris tugevasti vihma, nii et sihtisin oma jooksu pärastlõunasse, kus pidi olima kuiv. Kuiv küll oli, aga see-eest helluva tuuline. Ülemiste järve ring ei tundunud selle tuulega väga mõistlik ja otsustasin teha Assaku ringi + 5 km Peetris. See tähendab, et 3km kiire lõigu saaksin joosta taganttuulega Vana-Tartu maantee äärest.
Algusest peale oli raske - ma ei tea kas sellest, et õhk oli kuidagi niiske (vihmajärgne või üldse veidi pilvealune lämbe), aga pulss oli juba esimesel kilomeetril 150 peal, kuigi tempo ei läinud kordagi alla 5:50. Juba pika jooksu osa oli selles mõttes kannatamine, et alla 150 pulssi ei olnud võimalik sellise 5:50-5:55 tempoga hoida ja see tegi tuju halvaks. Ei oska isegi öelda, milles põhjus võis olla - kas ilmas või selles eilses rattaringis. Igatahes jalad justkui ei olnud kuidagi eriliselt kanged, aga kiirust null.
Igasugune motivatsioon korralikult pingutada kadus selle saiavormi peale ka ära. Kui suurelt ringilt kodu juurde jõudsin, tegin pausi ja võtsin ratta pudelihoidjast juua. Edasi joostes ei saanud vastutuules enam tempot isegi alla 6:00. Kui Veski juurest siis allatuult kiiret lõiku alustasin, jagus jaksu kusagil 1,5 kilomeetriks. Edasi läks lihtsalt tunde järgi ~180 pulsiga, aga tempo kukkus 4:40 peale ära. Esimene kilomeeter 4:27, teine 4:32 ja kolmas juba 4:39. Kokkuvõttes sitt jooks igatpidi ja üks kehvemaid trenne üldse sellel aastal.
  • Distants 20,00 km
  • Keskmine tempo 5:42/km
  • Keskmine pulss 154 (max 188)
  • Garmin Index 3.4
  • VoMax 53
Pühapäeval taastava jooksu ajal tundus ilm olevat natuke parem. Kasutasin lühikest taastavat jooksu selleks, et uued valged Pegasused karbist välja võtta ja sisse joosta. Tuju oli natuke optimistlikum kui eile, aga see müüt murdus kohe kodutänaval. Jalad eilsest jooksust veel täiesti kinni ja sääred väsinud. Esimene kilomeeter oli veel enam-vähem, aga Arutechi juures oli pulss juba 150 lähedal ja jäi sinnakanti lõpuni välja. Ei olnud eriti taastav jooks - oleks pidanud jooksma pulsiga 135-140, aga tegelikult tegin kilomeetreid enam-vähem 5:55 ringi, nii nagu harjunud olen, ja pulss oli 145-150. Täielik nulliring ja vorm poole nädalaga kuhugi täielikult kadunud. Ei saa täpselt aru ka, milles asi - kas jalad lihtsalt väsinud või siis panin kusagil nüüd trenni tehes üle ja organism ei ole ära taastunud. Nii kehva jooksu sellest kevadest ei mäletagi. Pärast ÜKE-t teha ei olnud enam mitte mingit motivatsiooni.
  • Distants 7,38 km
  • Keskmine tempo 5:54/km
  • Keskmine pulss 147
  • Garmin Index 2.9
  • VoMax 52 - nojah

Kokku tuli selle nädalaga 57 km jooksu, aga enesetunde ja vormi osas nii halba nädalalõppu küll ei oodanud. Loodetavasti läheb paremaks.










No comments:

Post a Comment