Monday, June 29, 2020

Trenniblogi 22.-28. juuni

Jaaninädal algas puhkepäevaga Pangodis - käisin esimest korda esmaspäeval ka Eestis ujumas (sitaks külm vesi, not recommend) ja teisipäeval oli vaja enne jaanilõket teha iseseisev fartlek. Et oleks ilusam ja siledam, läksin seda õhtu poole Tartusse tegema (lootuses, et ehk juba mõni puu viskab jahutavat varju raja peale). Tartusse jõudes näitas Honda termomeeter igatahes 27C ja valmistusin selleks, et jooksu ajal hapnikku üldse ei ole. 
Kuna vaja oli joosta 4+4+3+3+2+2 min, siis tegin seda Anne kanali ümber - seal mäletasin olevat natukenegi puude varju ning vähemalt on tee sile. Tuult nagunii eriti ei olnud. Sörkisin Raekoja platsilt kohale ja ühe tiiru soojenduseks veel ümber kanali - varju oli oluliselt vähem kui ma mäletasin, aga paaris kohas natuke siiski - ja hakkaski peale. 4 min lõigud üsna hea sammuga 4:20 ringi või natuke kiiremini - pole paha, eriti kui arvestada, et pulss ei olnud nende esimeste kiirenduste puhul eriti kõrge ja kõikus seal 170-175 vahel. Kolmeminutilised lõigud tulid juba 4:13 - ka täitsa okei - alustasin natuke liiga kiiresti, alla 4:10 tempoga ja siis lasin rahulikumalt, aga eesmärk oli hoida alla 4:15. See tuli ilusti välja. Lühikesed kiirendused panin seekord täiega - esimene 4:01 ja teine juba 3:56 - nagu raudtee sirge. Pole paha. Tagasi linna poole sörkides oli küll pulss 160 peal, mis näitas, et raske trenn oli, aga tegelikult tuju oli hea ja meel rahul. Jalg pidas ka trenni ilusti vastu ja ei andnud eriti tunda ning suutsin sellise kuumaga head kiirust hoida.
  • Distants 11,42 km
  • Keskmine tempo 5:29/km
  • Lõigud: 4:18-4:20 (4min); 4:13 (3min); 3:56-4:01 (2min) tempoga
  • Keskmine pulss 157 (max 190) - viimase kiirendusega väga tagasi ei hoidnud
  • Garmin Index 3.6
  • VoMax 52
Kolmapäeval sõitsime koos Triinuga Tallinnasse tagasi ja õhtul kella 8 paiku läksin taastavale sörgile. Lükkasin selle meelega hilisemaks, et oleks natuke vähem palav ja rohkem varju (kuigi ega seal Peetri rajal suvisel ajal mingit meeletut varju ei olegi). Kodu juurest start oli pigem tavapärane ja pärast esimest kilomeetrit kartsin, et pulss hakkab jälle üles kerima, aga ei hakanudki. Järvekülas ladusin juba kilomeetreid alla 5:50, mis on taastava jooksu jaoks isegi liiga kiire, aga pulss virvendas ikkagi seal 140 ümber ning piisas paarist aeglasemast sammust, et see alla tagasi saada, kui liiga kõrgeks läks. Lõpuks Ülemiste metsa varjus (nii tuule- kui päikesevarjus) oli juba päris mõnus ja kiire jooks. Kodu juurde jõudes oli keskmine tempo 5:47/km - sama kiiresti läksin pühapäeval Ülemiste ringil ja surin täiega, pulss 160 ümber, nüüd oli totaalselt chill ja pulss 15-20 lööki madalam. Tundub, et see nädal tuleb oluliselt parem trenninädal kui eelmised kaks.
  • Distants 10,00 km
  • Keskmine tempo 5:47/km
  • Keskmine pulss 141 - veidi läks lõpus liiga kiireks
  • Garmin Index 2.1
  • VoMax 53
Neljapäevase Sparta trenni ajaks oli ilm juba helluva palav. Loivasime vaikselt mingi seltskonnaga Spartast Järve metsa poole ja keegi ei olnud väga motiveeritud sörki alustama. Poolel maal sörkis Toomas järele ja siis hakkas kerge soojendus peale. Tegelikult ka Järve metsas tegime neid soojendusringe pigem aeglase sörgiga ja teisel ringil pidi Toomas minema tempot tegema, et ikka mingi 5:40 kandis viimase kilomeetri saaks.
Harjutuste blokk oli tavapärane - hüppeid ma ei tahtnud väga teha ja kaks pöiahüpete setti passisin, aga tegelikult Toomas väga hüpetele ei keskendunudki - mõned kekshüpped tulid, aga sammhüppeid vms. üldse mitte. 17:30 grupp, tundus, et sai Maile käe all korralikuma mahvi. Võimalik, et sellepärast (aga võimalik, et ka selle 300m loivamise pärast Pärnu maantee ääres) ei saanud trenniga isegi 9km kokku.
  • Distants 8,76 km
  • Keskmine pulss 138 (max 179) - paar kiirendust tegin tugevalt, aga muidu rahulik trenn
  • Garmin Index 2.3
  • VoMax 52
Reedel oli puhkepäev. Kodukontori päev ka. Kuna kõik sai päeva jooksul tehtud ja õhtu paistis tulevat hirmus tühi ja igav, hõikasin välja, et kes tahaks rattaga tiiru teha ja Triin võttiski vedu. Saime Lasnas kokku ja kuuma ilmaga tegime Piritalt väikese kruiisi - jäätisepeatus ka vahele. Ranna lähedal oli muidugi ropult tihe liiklus. Tagasi Lasna suunas läbi Mähe ja kokku tuli plaanitust märksa pikem 34 km ring - aga kuna pausid ka sees ja aega kulus omajagu üle kahe tunni, siis väga hull ei olnud. Väike hirm oli enne nädalavahetust jalad ära väsitada, aga täitsa OK oli tegelikult nii kruiisida.
Hirmul siiski natuke põhjust oli, sest laupäeval oli juba kell 11 hommikul staadionitrenn. Päike lõõskas veel hullemini kui reedel ja mingi 28-29 kraadi oli väljas, kui Honda Kalevi staadioni parklasse keerasin. Veepudel ettenägelikult kaasas, aga isegi selle jaoks oli keeruline varju leida. 20 minutit sörki ette ja siis hakkas peale - 5x400m lõigud kõigepealt, 2 minutit pausi vahele. Valisin Urmo välja, kellega koos joosta ja läksime ringile. Unustasin Garminil ringiaja käima vajutada ja esimesest ringist pole muud aimu, kui see, et Urmo ütles lõpus ajaks 1:35 - tundus kerge ja esimeseks katsetuseks mõistliku pingutusega. Teise vedasin juba natuke kiiremini ja tunnetasin distantsi ka - 1:28 - tundus täitsa OK, kui arvestada, et Annika nt. jooksis kusagil 1:20-1:25 vahele. Kolmandal ringil läks Urmo tagasirgel mööda ja hakkas vedama. Kartsin juba korraks, et olen kuidagi väga aeglase tempo valinud, aga lõpuks 1:21-ga ring oli ikka päris kiire tempo juba. Viimased tegime rahulikumalt 1:27-ga ja vaikselt hakkasid juba lõigud tunda andma ja säärelihased pehmemaks muutuma. 
Saime väikese pausi teha kuni kiiremad oma ringid lõpetasid (vist 7 tehtigi) ja siis veel 3x200m peale. Esimesele lõigule läksin kuidagi Lauri järel ja Pille ja Ahto vahel. Sellises pundis oli kuidagi eriti kiire ja kerge joosta (eks meil oli oodates jalad puhata ka saanud) ja 200m ajaks tuli 32 sekundit. Teisele lõigule jäin üksi kangutama ja 37 sek oli juba märksa rohkem "minu moodi" aeg. Viimane 200m lõik 34 sekundiga, mis täitsa OK ja võikski keskmine selline olla.
Pärast lõike veel trepijooksud ja pöiahüpped staadionitreppidest üles, kuigi selleks ajaks olid kõigil vist juba nii jalad kui pea palavusest pehmed. Mina põdesin rohkem seda, et kuna kogu trenni tegime palja ülakehaga, siis kas õhtuks on päikesepõletus või ei. Lõpetuseks paljajalu lõdvestusjooks murul.
Täitsa viisakas trenn ja sellise kambaga (kokku oli meid 20) oli hea teha ka. Pärast trenni sõitsin Selverist läbi, võtsin külmad alkoholivabad õlled kaasa ja kodus kulistasin 2tk joonelt ära.
  • Distants 9,31 km
  • Lõigud 5x400m (1:35-1:28-1:21-1:27-1:27) ja 3x200m (32-37-34)
  • Keskmine pulss 141 (max 187)
  • Garmin Index 2.4
  • VoMax 53 - selle palavuse ja lõigutrenni kohta päris kõrge. Garmin jäi mu sooritusega rahule igatahes
Pühapäeval ei teinud terve päeva kodus midagi tarka - isegi poes ei käinud, vaid vedelesin niisama ja lükkasin oma pika jooksu võimalikult õhtusse. Kui kella 19 paiku Ülemiste tiirule läksin, oli endiselt väga soe, aga vähemalt varjud olid juba pikemad ja tuul oli tugevam kui eelmistel päevadel ja andis mingit värskust õhku juurde. Alustasin 5:50 tempoga võrdlemisi rahulikult ja lootsin, et kui Uuesalusse jõuan, siis on seal metsa vahel natuke rohkem varju. Oligi, aga Uuesalust sain endale ka kärbsed külge, mis olid võrdlemisi tüütud ja segasid mind kuni Kangruni. Varjus oli täitsa hea joosta ja Viljandi maanteele keerates läks tee ka kuidagi kergemaks - kilomeetrid hakkasid tulema alla 5:40 ja isegi 5:30-ga. See keskmine osa Ülemiste ringil on tihtipeale liiga kerge, nii vist seekord ka. Vähemalt Järve metsa viaduktini sain varjus joosta ja abiks ikka, Valdeku ristmikult alates ootasin juba vaikselt Järvevana kaevu ka, et juua. Kaevu juures kiire joogipeatus ja siis edasi - Järvevana oli kerges vastutuules ja rohkem päikese käes, aga selleks ajaks oli juba piisavalt õhtu, et ei olnud liiga palav. Mis viimasel viiel kilomeetril mõjuma hakkas, oli hoopis eilne staadionitrenn ja trepihüpped - säärelihased kustusid korralikult ära, nii et kui olin tunneli tõusust üles roninud, oli juba üsnagi raske joosta. Proovisin sammu hoida reipa ja sirgena, aga see tuli ikkagi pingutusega ja pulss oli 160 peal, nii et maksin siin sellele 10-15km kiirele tempole lõivu. Keskmine pulss tuli seetõttu ka normist kõrgem, aga tempo väga kiire ja seda arvestades üsna okei aeg. Eelmiste pikkade jooksudega pole ka seepärast mõtet võrrelda, et tavaliselt eelmisel päeval niimoodi intensiivset trenni ette ei ole teinud nagu viimased kaks nädalat.

  • Distants 20,01 km
  • Keskmine tempo 5:40/km
  • Keskmine pulss 155
  • Garmin Index 3.6
  • VoMax 53


Kogu nädal on läinud pigem positiivses võtmes ja heade trennidega. Kogu maht 62 km, mis on tegelikult minu kohta palju (kuigi nii neljapäeval kui laupäeval oli kilomeetreid oodatust natuke vähem).








No comments:

Post a Comment