Sunday, May 31, 2020

Trenniblogi 25.-31. mai

Esmaspäeval oli puhkepäev, aga Garmin nõudis ikka oma 13 600 sammu. Mõtlesin, et olen õudselt kaval ja lähen sellel päeval jala tööle ja tulen tagasi ka - saan vähemalt sammud täis ja ei pea õhtul Peetri vahel jalutama. Ühtlasi oli hea võimalus mõõta ära, kui palju samme kodu ja kontori vahel täpselt on.
Ei olnud palju - 3000 sammu sinna ja 3000 sammu tagasi, paartuhat sammu kontoris ringi siiberdamist ka ja olin õhtuks tagasi kodus 8600 sammuga. 5000 eesmärgist puudu, nii et ikka pidin lühikesele tiirule minema. Ilm oli juba õnneks soe ja kannatas lühikeste riietega jalutada - vähemalt see oli mõnus.

Teisipäeval oli Sparta jooksugrupi fartlek. Kaks feilijat, kes lubasid tulla, aga ei tulnud, olid Brit ja Merle, aga päris suur punt oli ikkagi kohal. Tegime jälle samamoodi nagu eelmisel nädalal, et pärast soojendust jäid Ahtoga need, kes tahtsid pikemat lõiku joosta ja teised tegid Toomasega harjutusi + lühemat lõiku. Kristel vedas mind sel hetkel alt ja hüppas Toomase gruppi, nii et jälle jooksin alguses põhimõtteliselt üksinda. Teisel lõigul olime juba koos Urmoga ja tegime lõpuni välja. Meil oli selle sirge jooksmise taktika päris erinev - mina kiirendasin kohe alguses ja tema jäi maha, aga see-eest pani ta lõpus natuke rohkem juurde ja jõudis jälle vaikselt selja taha. Lõikude ajad tulid jälle ilusti sinna 2:13-2:17 vahele, see on alla 4:00 tempo ja täitsa hea vormi tunnus. Pärast neljandat võrdlemisi kiiret pingutust arutasime natuke, kas jõuame viienda ka, aga kuna ees läksid Kertu ja Annika ka järgmisele ringile, siis pidime meie ka minema. Viies ei olnudki aeglasem kui eelmised ja palju raskem ka mitte. Põhiline, millest hea meel on, et iga ringiga taastus pulss ilusti ära ja jaksasin uuele ringile minna.
Pärast lõike tegime jälle metsa all samblal ÜKE-t. 6-7 harjutust jälle ilusti tehtud. Kertu sai mu käest kiita ilusate kätekõverduste eest. Varsti saab vist Sparta siseruumidesse ka ÜKE-t tegema, vähemalt nii Ahto lubas.
  • Distants 12,29 km
  • Lõigud 5x600m lühike raudtee sirge 3:52-3:58 tempoga (2:13-2:17 vahele ajad)
  • Keskmine pulss 157 (max 189)
  • Garmin Index 3.4
  • Laktaadilävi 4:27 @178 - vist ei ole kunagi alla 4:30 olnud. Eelmisel aastal oli kõige parema Järve metsa fartleki ajal 4:37
  • VoMax 53
Kolmapäeval oli vaja teha taastav jooks ja et pärastlõunal pidin kontorisse minema, siis mahutasin selle hommikusse. Hommikul oli Peetris isegi täitsa huvitav joosta - päike paistis, ilm oli soe ja tänavad valdavalt tühjad, aga isegi kolm jooksjat sörkis vastu selle väikese ringi peal.
Hommikune jooks oli natuke harjumatu ja jalad selgelt eilsest lõigutrennist väsinud, aga tempo oli täitsa okei sellest hoolimata. Pulss võib-olla läks natuke kõrgeks, aga tegelikult oli okei jooks. 
  • Distants 7,71 km
  • Keskmine tempo 5:52/km
  • Keskmine pulss 141
  • Garmin Index 2.0
  • VoMax 54
Trenninädal jätkus neljapäeval Sparta jooksugrupi trenniga. Neljakas lugu sellega - soojendusjooksu tempo hakkab meil minema kiiremaks (seekord 5:20-5:30 vahele) ja üks suur + üks väike ring saab liiga kiiresti läbi. Tegime ühe väikese veel peale. Lõpuks tuli üle 5 km soojendust ja siis Mailega metsaalusel sirgel jooksuharjutused. Briti suutsin ka seekord trenni motiveerida, aga Merle jälle viilis. Jooksuharjutused ei ole rasked, aga külg ees ja selg ees põlvetõsted ikkagi on. Tegime natuke sammhüppeid ka ja siis Maile juhtnööride järgi erinevat combot pöiahüpetest, kiirendustest, kätekõverdustest ja muudest toenglamangus harjutustest. Nagu ventti, kostis kellegi suust metsa all. Igatahes tunne oli küll selline, et juba kolmas päev järjest mingit sorti ÜKE-t tehtud lisaks jooksmisele. Kõige selle peale väga palju kilomeetreid ei tulnudki, veidi üle 8 km ainult.
  • Distants 8,26 km
  • Keskmine pulss 145
  • Garmin Index 2.7
  • VoMax 54
Reedel oli trenni mõttes puhkepäev. Sõitsin Pangodisse ja sain vaatamata trennivabale päevale õhtuks ikkagi 10 000+ sammu täis. Pooled neist õues Helenaga jalgpalli mängides, aga muidu on ka maal ikka rohkem toimetamist kui linnas korteris. Õhtul oleks võinud muidugi varem magama minna (ja vähem prosecco-t juua), aga nii ta läks.

Laupäeval oli selle nädala kõige pikem ja kardetum trenn. Seesama 18 km pikk jooks, mille sees 7x1km lõigud @4:30 tempoga. Põhimõtteliselt oli minu peas kaks varianti - kas minna autoga Tartusse ja teha seal võrdlemisi siledal maal see jooks ära või minna Pangodist jooksma Elvasse ja tagasi. Ilm oli ka üsna tuuline, aga kuna tuul oli jahe ja põhjakaarest, siis arvestasin, et Elva teel peaks puhuma enam-vähem küljelt ja mitte nii vastu kui muidu võiks karta, nii et jäi see Pangodi variant.
Start oli juba enne lõunat ja algus üsna okei. Esimesed kaks kiirendust oli selline mixed raskusastmega, kus kilomeetri sees nii väiksemaid laskumisi ja tõuse ning kohati pidin natuke tuulega ka võitlema. Kolmanda kiirenduse sain lustida - Elva suunal peaaegu täiesti allamäge ja kohati tuntava taganttuulega pidin ennast isegi tagasi hoidma, et alla 4:20 tempot ei teeks. Elva teeristist jooksin pool kilomeetrit Peedu suunas ja siis tagasi. Ja läks raskemaks. Neljas lõik oli keskmise pingutusega tehtav, aga viienda ja seitsmenda kiirenduse pidin tempo-eesmärgile natuke alla vanduma, sest tõusud ja vastutuul ei lubanud. Proovisin hoida enam-vähem mõistlikku pulsivahemikku, nii et üle 180 palju ei läheks (või siis ainult viimasel paarisajal meetril) ja päris ninast verd välja ei kangutanud, nii et viies ja seitsmes tulid 4:38 ja 4:35 tempoga. Kuues seal vahel oli jälle üsna siledal maal ja natuke metsatuka varjus 4:26. Kokkuvõttes siiski palju parem trenn kui eelmisel laupäeval - pulss oli hea, jaksasin joosta ja taastumine iga lõigu järel oli kordades parem - sain kohe sörgile üle minna ja ei pidanud väga aeglaselt minema, et pulss 150 alla kukuks. Väga mõnus.
  • Distants 18,00 km
  • Keskmine tempo 5:29/km
  • Keskmine pulss 159 (max 186)
  • Laktaadilävi 4:40 @176 (põhimõtteliselt sama mis eelmisel nädalal)
  • Garmin Index 3.7
  • VoMax 53

Pühapäeval sõitsin jälle Tallinnasse tagasi ja õhtul tegin taastava jooksutiiru. Ilmaolud olid päris head ja Peetris ei olnud üldse nii tuuline kui Pangodis lõuna ajal, aga vist oli selline jooks kus eilne treening oli veel oluliselt rohkem jalgades kui enesetunne märku andis. Tegin küll 5:55 kanti kilomeetreid, aga pulss oli algusest peale natuke liiga kõrge ja lõpuni välja nii. Lisaks hakkas vasak põlv kergelt valutama (ei tea millest) ja see ka segas. Ei meeldinud see jooks, aga midagi hullu ka ei olnud.
Pärast jooksu tegin jälle hoovi peal kätekõverdusi ja planku. Hea, kui õues on soe.

  • Distants 7,69 km
  • Keskmine tempo 5:54/km
  • Keskmine pulss 141
  • Garmin Index 2.1
  • VoMax 54



Nädala kokkuvõtteks 54 km jooksu. Kogu maikuu kokku 242 km - põhimõtteliselt sama maht mis aprillis.








No comments:

Post a Comment