Sunday, May 10, 2020

Trenniblogi 4.-10. mai

Selle nädala trennid olid üsna sarnased eelmisele nädalale. Nädalat alustasin esmaspäeval 5+5+4+4+3+3 min fartlekiga. Põhimõtteliselt sama trenn mis eelmisel teisipäeval, selle erinevusega, et õnneks oli ilm soojem ja jalad ei olnud märjad. Tegelikult oli praktiliselt mu lemmik-jooksuilm, 9 kraadi sooja ja täiesti tuulevaikne, nii et lõigutrenni jaoks ideaalsed olud.
Tegin üsna kiire tempoga soojenduse ja pärast väikest võimlemist kodu juurest minekut tehes oli ka kohe lasteaia juures selge, et pulsikell ei tule jälle "järele" - 150-160 vahel pulsiga see esimene lõik kindlasti ei olnud. Nii et tuli jälle teha lõike tempo ja enesetunde järgi. Proovisin hoida sama tempot, mis eelmisel nädalal - pikad lõigud 4:30-ga, neljaminutilised 4:20-4:25 vahele ja lühemad kiiremini.
Viieminutilised otsad tulid seekord isegi kiiremini - mõned sekundid alla 4:30 tempoga. Kindluse tee kandis tundus, et ei ole nii kerget enesetunnet kui eelmisel nädalal (või tegin mõned sörgipausid natuke liiga kiire tempoga) ja kartsin, et lühematel kiirendustel läheb raskeks, aga tegelikult oli 4:15-4:20 vahele täitsa mugavalt tehtav. Mäletan justkui, et eelmisel nädalal pidin viimase kiirendusega natuke rohkem kangutama.
Lõdvestusjooksu osa enam ei mäletanud, kuidas kellal programmeeritud oli ja vajutasin selle 3 min cooldowni kinni, nii et 2 km asemel tuli lõdvestusjooks 1,5 km, aga see on väike asi. Üldiselt võib öelda, et oli plaani järgi jooks.
  • Distants 13,11 km
  • Keskmine tempo 5:17/km
  • Lõigud 4:27 (5 min), 4:22 (4 min) ja 4:16 (3 min) tempoga
  • Keskmine pulss 157 (max 180)
  • Garmin Index 3.7
  • VoMax 54
Teisipäeval sain pärastlõunal ilusa ilmaga taastavat jooksu teha. Ma ei tea, mis täpselt juhtus, aga pärast esmaspäevast lõigutrenni oli tempo nii kiire ja pulss nii rahulik, et ise ka ei uskunud. Kerisin kohe algusest peale 5:45-5:50 vahele kilomeetri aegu ja ei olnud keeruline pulssi alla 140 hoida. Lõpuks Ülemiste metsa juures sain ka natuke vastutuult ja pulss läks veidi üles, aga tempo oli see-eest ulmeliselt kiire. Kodu juures oleksin pidanud ühe majapikkuse edasi-tagasi lõigu veel peale tegema, sest tavalise ringi peale ei saanud isegi 45 minutit jooksuaega kokku. Garmin teadustas rõõmsalt uut VoMaxi rekordit ja hea tujuga tegin õues jooksu peale veel 20 jalatõstega kätekõverdust + 1:20 planku.
  • Distants 7,57 km
  • Keskmine tempo 5:48/km
  • Keskmine pulss 139
  • Garmin Index 2.2
  • VoMax 55
Kolmapäeval käisin üle kahe kuu esimest korda kontoris. Panin isegi pintsaku selga - tegin mõned nõupidamised ja pidasime kolleegi juubelit. Eeldasin, et jõuan pärastlõunal koju tagasi, aga tegelikult läks kontoris praktiliselt kella neljani, nii et koju kerelihaste harjutusi tegema jõudsin alles õhtul. Big Bang Theoryt ühe silmaga vaadates tegin need siiski ära ja tundub, et kui nende ÜKE päevade vahele ka päriselt mõned korrad planku pärast jooksuringi teha, siis see aitab ikka. ÜKE on vist kõige rohkem see asi, mille puhul mul on kerge motivatsioonikriis ja ei viitsi seda kuidagi üksi teha. Järgmisest nädalast tahaks Sparta trenni tagasi.
Kontoripäevast liikumisaktiivsuse osas muidugi väga palju abi ei olnud - õhtul pidin ikkagi veel jalutustiirule minema ja 6000 sammu ringis juurde tegema, et Garmini nõutud 12 300 kokku saada.


Neljapäeval oli jälle kodukontori päev ja pärastlõunal 15 km aeroobset jooksu. Olin tegelikult üsna motiveeritud, sest trennid on läinud hästi ja enda tavalist Assaku ringi ei ole nüüd ka paar nädalat jooksnud, nii et ootasin kiiret tempot ja aega.
Esimeste kilomeetrite järel väga kerget jooksu ei ennustanud - tempo oli küll ilusti alla 5:50, aga nii kerget jooksu nagu teisipäeval, kus madala pulsiga rahulikult 5:45 kilomeetreid ladusin, kindlasti tulemas ei olnud. Lisaks oli tuul loodest, mis tähendas, et tagasiteel viadukti juurest saan jälle Vana-Tartu maanteel vastutuult kangutada. Aga Kindluse teel sain kuidagi päris hea rütmi sisse ja sealt edasi läks tõusva tempoga. Vastutuules pärast Assakut võib-olla natuke liiga kõrge pulsiga, aga ei tahtnud tempot alla ka lasta. Vana-Tartu maantee laskumise tegin 5:28-ga ja kogu ring keskmiselt alla 5:40 tempoga, nii et päris hea.

  • Distants 15,22 km
  • Keskmine tempo 5:39/km
  • Keskmine pulss 150
  • Garmin Index 3.5
  • VoMax 54

Reedel oli jälle jooksuharjutuste + lühikeste kiirenduste trenn. Seesama, mida eelmisel reedel Pangodis tegin. Otsustasin minna Jürisse terviserajale harjutusi ja kiirendusi tegema, aga hoolimata sellest, et reedene tööpäev oli koosolekutest vaba, läks arvuti taga sügava pärastlõunani ja jõudsin Jürisse alles vastu õhtut.
Ilm oli ikka veel kuradima tuuline, isegi seal metsa vahel (õigemini stardisirgel puhus otse vastu), seda oli juba soojendusringil tunda. Harjutusi oli selle laasturaja peal isegi päris hea teha, aga kiirendustel oli juba teisel lõigul selge, et pehme rada võtab sammu korralikult kinni. Lõikude tempod tulid 3:50-4:10 vahele ja alla 4:00 tundus, et on ikkagi raske tempot hoida. Garmin keeldus jälle ka pulsivööga koostööst, seetõttu ei olnud näidud täpsed ja hindasin taastumist enesetunde järgi. Pärast kuuendat kiirendust tegin juba väikese kõnnipausi taastumise osale sisse ja siis läksid lõigud jälle kiiremaks ka (või rada natuke allamäge). Need kohad, kus sai selle laasturaja kõrval joosta, olid muidugi paremad-kiiremad. Lõpuks tundus ikkagi, et lõigutrenni osa tuli kuidagi liiga kangelt ja raskelt (eilne jooks jalgades? raske rada? tuul?) ja lõdvestusjooksul oli pulss liiga kõrge. Ei olnud kõige parem trenn. Ilmselt tuleb Garminile ka uus pulsivöö tellida, sest mind segab päris palju kui lõigutrenni ajal mingeid orientiire ei ole.

  • Distants 11,24 km
  • Lõigud 10x1min 3:50-4:10 tempoga
  • Keskmine pulss 148 (max 174) - tõenäoliselt natuke vale
  • Garmin Index 3.1
  • VoMax 54
Laupäeval ei olnud jooksupäeva. Selle asemel käisin jala poes, viisin oma katkise kohvri teisele poole Kuldala konteinerisse, koristasin kõik toad ära ja pesin pooled aknad ära (sest aknapesu vahend sai otsa). Lõpuks tegin ära ka oma tavalise ÜKE programmi kätekõverduste ja kerelihaste harjutustega. Kogu selle sebimise peale sai isegi laupäeva kohta korralikud ~7000 sammu kokku, nii et õhtul pidin Peetris ainult väikese 40-minutilise kõnnitiiru tegema, et sammunorm täis saada (sammunorm on vahepeal progresseeruvalt kasvanud 12 600-ni).

Pühapäeval pesin teise poole aknaid ära ja läksin lõuna paiku jooksuringile. Selle kevade kõige soojem päev - Tallinnas 17 kraadi, Lõuna-Eestis isegi veel soojem. Igatahes lühkarite ilm ja täitsa pika jooksu tuju oli. Õhtustest jalutamistest on natuke kasu ka - eilse ringi järel avastasin, et neid uusi tänavaid mööda, mis Vana-Tartu maantee äärde põllu peale on tehtud, peaks Ülemiste ring olema sadakond meetrit veel lühem. Mõeldud-tehtud. Ainus asi, millega ma ei arvestanud, oli ootamatult tugev tuul ja otse lõunast-läänest. Kogu selle esimese lõigu Peetris, Järvekülas ja põhimõtteliselt Uuesaluni, jooksin vastutuules. Loomulikult sain ka pulsi niimoodi kiiresti üles. Uuesalus olin juba 150 peal, aga õnneks läheb seal tee natuke allamäge ja metsa vahel oli ikka pisut vaiksemaid hetki ka. Garmin lõpetas koostöö pulsivööga kusagil Uuesalu ja Kangru vahel - edasi küll näitas, aga ma ei saanudki aru kust ta võttis seda pulssi - randme pealt või vöörihmalt või segamini. Igatahes tundus enesetunne palju parem kui see, mis kellalt vastu vaatas ja Viljandi maantee äärest taganttuulega jooksin lihtsalt tunde järgi. Tempo hakkas kiiresti kasvama ja nagu ikka - ma ei oska kuidagi hoogu maha võtta - jalad kerivad kogu aeg sama tempot edasi, kuigi ma tean, et polnud mingit vajadust mingi 5:30-ga seal kilomeetreid tõmmata. Esimesed 10 kilomeetrit tulid 57:04-ga, mis ei olegi midagi nii väga erilist (5:42 tempo), aga edasi tõmbasin juba väga kiiresti ja uuel kergliiklusteel allamäge nägin juba aega 5:14. Niimoodi tegelikult mööda Järvevanat ja lõpuni välja - rahulikumad kilomeetrid 5:20-5:30 tempos, kiiremad alla 5:20. Enesetunne oli päris hea ja sammurütm ka. Jalad olid väsinud, aga joosta oli mõnus. Kodu juurde jõudes lõi kell kinni napilt enne kahe tunni täitumist ja ring sai tegelikult peaaegu 300 meetrit lühem. Korralik pikk jooks, mitte mingi niisama tiksumine. Tuli rohkem sellise korraliku aeroobse jooksu moodi jooks.

  • Distants 21,73 km
  • Keskmine tempo 5:30/km
  • Keskmine pulss 158 (ei ole väga aimu, kui õige see on)
  • Garmin Index 4.7 - ootamatult kõrge
  • VoMax 53


Korralik trenninädal on olnud. Viie jooksupäevaga sain kokku 69 km. Not bad. Järgmisel nädalal peaks kilomeetrite poolest olema natuke rahulikum, sest nädalavahetusel on 10 km virtuaaljooks.




No comments:

Post a Comment