Sunday, May 3, 2020

Trenniblogi 27. aprill - 3. mai

Esmaspäeval sain Ahtolt uue kahe nädala kava. Ühtlasi pikendati ka eriolukorda, nii et järgmised paar nädalat ilmselt rühmatrenne ikkagi teha ei saa ja tuleb üksinda edasi pusida. Aga kui ma olin terve esmaspäeva ametis töökoosolekute ja e-mailidega, siis pärastlõunane teadmine, et ei peagi jooksma minema ja esmaspäev on sanktsioneeritud puhkepäev, oli ka tore üllatus. Tegin õhtul küll Järvekülas 10km jalutustiiru, et sammunorm ikka kokku saada.

Teisipäeval algas uus kolmepäevane tsükkel fartlekiga. Seekord 5+5+4+4+3+3 minutit üle 3 minuti. Ilm oli külm ja vihmane ja teed olid märjad. Läksin hoolimata vihmast Turbotega jooksma ja juba Peetri kooli juures kahetsesin seda, sest varbad olid märjad ja külmad - need Turbod ei pea ikka üldse vett kinni. Pärast soojendusringi jooksin kiiresti tuppa, panin kuivad sokid jalga ja Shieldid ning siis kiire võimlemine ja ringile.
Garminiga oli midagi lahti - vist ei saanud pulsivööga ühendust, igatahes pulsinäit oli lõigu peal 155-160, kui tegeliku enesetunde järgi jooksin 170 lähedal. Jooksin siis enesetunde järgi ja nagu juhtnöörid ütlesid - joosta iga järgmine lühem lõik natuke kiirema tempoga. Mingis mõttes oli vabastav niimoodi joosta, et ei pidanud väga pingsalt lõikude ajal pulsikella vaatama. Tempo tuli kiire - esimene kilomeeter 4:25-ga ja viieminutilised lõigud umbes 4:30-ga. Järgmised juba 4:22 ja lühemad proovisin suruda alla 4:20. Esimene tuli üsna lihtsalt 4:17 tempoga, aga viimasega pidin juba natuke pingutama ka ja nii kergelt ei tulnud. Ühesõnaga - vorm ei ole päris nii hea kui veebruari lõpus (või üksi on lihtsalt raskem lõike joosta), aga juba enamvähem ja alla 4:30 ei tundunud ka üldse väga raske joosta olevat. 
Kokkuvõttes jäi hea emotsioon jooksust, aga kuna Garmini pulsinäit oli bambustes, siis ta hakkas mind selle jooksu järel üliinimeseks pidama ja viskas VoMaxi 54 peale, mis pole ilmselt päris õige.
  • Distants 13,54 km
  • Keskmine tempo 5:21/km
  • Lõigud 4:30 (5min), 4:22 (4min) ja 4:17 (3min) tempoga
  • Garmin Index 3.7
  • VoMax 54

Kolmapäeval tegin taastava jooksu, 45 minutit. Ilm oli endiselt külm, aga õnneks ei sadanud. Tegin oma tavapärase 7,5 km ringi - tundus, et jalad olid natuke eilsest väsinud ja tempo kippus ringi teisel poolel ära vajuma. Selline - "tehtud" emotsioon oli lõpus, aga ei midagi erilist.
  • Distants 7,55 km
  • Keskmine tempo 5:54/km
  • Keskmine pulss 141
  • Garmin Index 2.4
  • VoMax 54
Neljapäeval lõpetasin koosolekud pärastlõunaks, tegin kiiresti ÜKE ja harjutused ära - paljudele lisasin isegi paar kordust - ning võtsin suuna Pangodi poole. Õhtul tegime seal volbrilõket, koristasime natuke metsaserva ja vedasin kuusepakud jaanilõkke jaoks hunnikusse, nii et pärast 2,5h autos istumist sai isegi midagi aktiivset tehtud. Päris 10 000 sammu vist siiski neljapäevaga kokku ei tulnud.

Reedel asjatasime veel natuke õues ja pärastlõunat oli aeg trenni tegemiseks. Sörkisin soojenduse 3 km Elva teeotsast mäest üles ja alla tagasi ning tegin siis seal majadevahelisel teel jooksuharjutusi - see on sellise mõnusa kaldega nagu Järve metsa harjutuste sirge. Ilm oli tuuline, aga sinna majade vahele väga ei puhunud, nii et sain edasi-tagasi oma harjutuste tsüklid ära teha.
Pärast harjutusi oli kavas 10x60 sek kiirendusi (Ahto soovituse järgi pehmel pinnasel) ja see tõus sobis selleks ka päris hästi. Kiirenduste jaoks pidin muidugi tükk maad allapoole minema ja tõusunurk seal maantee pool oli veel järsem. Tegin siis 10 kiirendust, umbes 4:00 tempoga (või mõned sekundid kiiremini/aeglasemalt) ja vahele sörgipaus tagasi (u. 2 min). Niimoodi ülesmäge rühkimine väsitas tegelikult oodatust rohkem ja kusagil 6 lõigu juures tundsin, et hakkab vaikselt juba jalgadele. Kangutasin kuidagi lõpuni ja siis 2 km lõdvestusjooksu ka - lõpp oli oodatust raskem, aga samas kujunes sellest reedest pigem selline mäkkejooksutrenn.
  • Distants 11,22 km
  • Lõigud 10x60 sek umbes 4:00 tempoga
  • Keskmine pulss 146 (max 179)
  • Garmin Index 3.3
  • VoMax 54

Laupäeval oli ilm oluliselt vaiksem, aga soojem, nii et sõitsime lõuna ajal Selli-Sillaotsa õpperajale matkama. See asub umbes Laeval, nii et sinna oli natuke maad sõita. Rada ise on korralik 4,6 km tee läbi soo ja raba. Tegime selle paari tunniga ära (koos võileivapausiga). Helena matkas ka väga tublisti kogu tee kaasa. Kui tagasi auto juurde jõudsime, hakkas vaikselt vihma tibutama.
Õhtul Pangodis läksin oma jooksutiirule siis nii, et ilm oli õrnalt vihmane ja panin igaks juhuks kileka peale. See-eest ei olnud peaaegu üldse tuult ja tegelikult ei olnud ka nii märg, et Turbod oleksid kuidagi eriliselt märjaks saanud. Kavas oli 15 km aeroobset jooksu ja Pangodis tähendab see, et tuleb teha kaks Pangodi järve tiiru.
Tegin esimese ringi natuke rahulikumalt - Palumäe laskumistel ja tõusul tundus, et Garmin ei saa ikkagi vöörihmaga eriti hästi ühendust, sest pulsid olid kuidagi viitega. Teisel ringil panin julgemal tempot juurde ja pärast kilomeetri aegu vaadates oli teise ringi keskmine aeg 5:37. Päris hea. Palumäe tõusu 2x võtta ei tundunud üldse raske. Kõige rohkem häiris hoopis tihe liiklus maanteel. Vihma õnneks ka rohkem sadama ei hakanud.
Keskmist pulssi ja vormi sellel järve ringil on raske hinnata, aga enesetunde järgi ei olnud väga raske jooks ja keskmine pulss tuli ka täitsa normi piires. Siledamal maal peaks suutma juba kiiremini.

  • Distants 15,00 km
  • Keskmine tempo 5:43/km
  • Keskmine pulss 152
  • Garmin Index 3.2
  • VoMax 53

Pühapäeval oli Tallinnasse jõudes selle nädala teine ÜKE. Harjutused läksid kiiresti ja polegi midagi öelda. ÜKE on vist tegelikult kõige rohkem see trenn, mida tahaks grupis teha, sest ausalt öelda on kodus selleks palju raskem motivatsiooni leida kui jooksmiseks.


Sellel nädalal kilomeetreid natuke vähem (47 km), aga sellepärast, et oli ka ainult neli jooksutrenni. Uus nädal tuleb mahu mõttes jälle midagi muud.



No comments:

Post a Comment