Sunday, September 27, 2020

Trenniblogi 21.-27 September

Jälle üks nädal jooksmist selja taga. Ei mäletagi, et septembrikuu lõpus oleks nii soojad ilmad olnud - igatahes pikka dressi pole veel selga pidanud panema.

Et võistlusjärgne nädal, siis alustasime natuke rahulikumalt ja tegime teisipäevases Sparta trennis neli raudtee sirget tavapärase viie asemel, aga kolmapäevast pööras ilm eriti soojaks ja taastava jooksu tempod said sellest kohe mõjutatud - kui vahepeal sörkisin kuni 140 pulsiga isegi 5:40 tempos, siis nüüd pidin pingutama, et 5:50 lähedal joosta.

Neljapäevases Sparta jooksuharjutuste trennis saime Mailelt korraliku mahvi hüppeid, põlvetõsteid ja muid harjutusi - seekord uue kattega puidulaastudest rajal, mis metsa vahele ilusti siledaks lükatud. Sellel pehmel rajal oli senisest veel raskem harjutusi teha ja pärast trenni olid jalad nagu vatist. Järgmise nädala poolmaratonile mõeldes tuli nende kangete jalgadega teha veel kaks täitsa huvitavat trenni.

Esimene oli reedel: SJ 3km + 10 km poolmaratoni tempos + LJ 1km. Poolmaratoni eesmärk oleks heades oludes minu jaoks 4:45 tempoga, nii et hoolimata oma kangetest jalgadest võtsin selle orientiiriks. Esimesed kaks kilomeetrit Assaku suunas küll rahulikumalt (4:45-4:50 vahele), aga viiendaks kilomeetriks olin juba graafikus ja kui Assakult tagasi pöörates ja kerge lõunatuul selja taha jäi, siis allamäge lõikudel sain juba korraliku lennu sisse. 10 km täpselt 47:00-ga (so. 4:42/km) ja ei tundunud väga raske, vaid täitsa paras. Nii suur erinevus on siis 4:40 ja 4:30 tempol.

Pühapäeval tuli seejärel teha 15 km, sellest 12 km tavalises pika jooksu tempos ja viimased 3 km 4:30-ga. Algus oli jube raske - ei tea kas sellepärast, et ka Garmin kaotas millegi tõttu alguses ära nii GPSi kui ka pulsi, aga Kindluse teele jõudes läks vaikselt paremaks ja teise poole tempo oli juba kiirem. 12 km keskmine tempo tuli 5:45 - ei midagi muljetavaldavat, aga sääred olid pärast reedest tempojooksu isegi veel rohkem kinni ja termomeeter näitas 23 kraadi, nii et oludele vastav. Viimased kolm kilomeetrit tempojooksu tulid raskemalt kui ma ootasin - õigemini 2 km oli täitsa okei, aga viimane kodu juures mööda Kuldala teed oli tõsine kangutamine, et tempot alla 4:30 hoida. Need suviste ilmadega tehtud 3+2+3x1km lõigutrennid tulid kohe meelde ja ega lõpus enam mingit väga suurt varu ei olnud ka, aga tempo eesmärgist suutsin ilusti kinni pidada. Vähemalt olid veidi vaheldusrikkamad trennid kui tavaliselt.

Niimoodi kokku tuli nädalaga jooksukilomeetreid 55 km - veidike tagasihoidlikum, et Raplast ära taastuda ja üle 20 km pikki otsi pole enam väga mõtet teha ka. Järgmisel nädalal jälle natuke rahulikum enne laupäevast võistlust.

No comments:

Post a Comment