Wednesday, October 7, 2020

Tartu Linnamaraton 21,1 km

Natuke tagantjärele ja hilinemisega väike kokkuvõte eelmisest trenninädalast ja laupäevasest Tartu Linnamaratonist.

Veel teisipäevase Sparta fartleki järel mingit väga head enesetunnet ei olnud - jooksime 4x700m lõike (tunneli juurest raudtee sirge koos tõusuga) ja põhimõtteliselt jooksin üksi, nii et tempo ei tulnud ka eriti kiire ja mingit enesekindlust see trenn ei sisendanud.

Kolmapäevane taastav jooks oli juba märksa parem - üle tüki aja jooksin 10 km päris krapsaka sammuga (5:42/km tempo) ja tundus, et vorm hakkab täitsa koguma. Reede hommikul tegin kiire 5 km soojenduse ja sõitsin Tartusse.

Ilm oli terve eelmise nädala super ilus ja oktoobri alguse kohta üllatavalt soe. Jooksupäevaks lubas ka vähemalt 15 kraadi sooja ja päikeselist/kuiva ilma, nii et erinevalt tavalisest Tartu Linnamaratoni võistlusest ei pidanud väga pikalt võistlusriietuse üle nuputama. Olin laupäeva hommikul varakult kohal, kõht Heleri ema tehtud putru täis ja riided valmis. Saime Atuga purskkaevu juures kokku, andsin talle geeli ja juhendasin, kus ja millal ta Anne kanali juures täpselt seisma peab. Tundus, et sai aru.

Kogunesime teiste Spartakatega ja ausalt öeldes väga mingit soojendusjooksu enne poolmaratoni ei viitsinudki teha - pigem võimlesime-venitasime niisama ja tegime aega parajaks. Paar minutit enne starti veel ühispilt pargis ja siis koridori.

Stardikoridor oli üsna tühi, nii et sain ilusti ennast etteotsa sättida. Koridor oli jaotatud eeldatava lõpuaja järgi - 1:30-1:45 vahemikus olin siis mina, kes plaanis heal päeval 1:40 kanti jooksu teha. Kusagil eemal oli ka 1:45 tempomeistri õhupall. Urmo, Annely ja Carolin ütlesid kõik, et 1:40 on nende jaoks liiga kiire ja jäid pigem sinna 1:45 gruppi.

Stardist läksin siis enda tempos ja kohe Kaubamajast alates proovisin tempot aeglustada, et esimene kilomeeter 4:50-st kiiremini ei tuleks (lõpuks tuli 4:45) ja ignoreerisin kõiki, kes must stardisirgelt mööda kihutasid. Turu tänav on allamäge ja sealt saab hea hoo sisse. Lisaks on Tartus tempomeistrite taktika alati see, et alguses joosta natuke kiiremini, sest lõpuosa on sellel rajal tuntavalt raskem. Nii olin isegi natukene üllatunud kui ühel hetkel selja tagant 1:45 tempogrupp müdinal kandadesse jooksis. Nendel liikusin küll ilusti eest ära, aga kogu distantsi esimese poole Ropkas läksin väga mõnusa ~165 pulsiga kindlalt 4:40-4:45 tempos ning teisest-kolmandast kilomeetrist hakkasin juba ka vaikselt selgasid võtma. Sõpruse sillale lähenedes (allamäge!) läks tempo isegi kiiremaks ja Garmini järgi oli 10 km 46:46 (Eedeni juures olnud ametliku kella järgi küll 47:17 vms.). Igati graafikus ja tagasi linna poole pöörates läks samm juba kiiremaks. Eedeni juures otsisin silmadega ka Kertut, et kas saame kuidagi rajal kokku - nägin Laurit maratoni rajalt tulemas, aga Kertust ei jälgegi, kuigi ma teadsin, et ma ise olin jooksnud esimese poole natuke kiiremini kui ma eeldasin.

Atu seisis täpselt õiges kohas ja sain geeli ka ilusti kätte, nii et elu oli chill.

Kusagil Atlantise juures läks juba natuke rohkem "päris" jooksmiseks. Kui esimene tund oli tehtud, siis tuli juba natuke pingutada, et 4:45 tempos püsida. Jõeäärsed kruusakattega pargiteed ei olnud nii mugavad joosta kui asfalt, ümberringi oli ka päris kustunud näoga maratoonareid ja selgelt lugesid kõik juba finišini jäänud kilomeetreid. Võib-olla üks raskem koht oli 15. kilomeeter, kui Ujula tänavalt tagasi pöörasime - teeremondi tõttu oli seal kruusakate ja tuul, mis hommikul oli veel üsna vaikne, puhus nüüd ka lõuna suunast vastu. Minul hakkas parem säärelihas kangeks jääma ja 15. kilomeetri joogipunktis sain millegipärast sooja vett (öäkk). 

Tähtvere park on alati selle raja kõige raskem koht, vähemalt nii tundub. Ilmselt sellepärast, et tee seal kergelt tõuseb, teekate on raskem joosta ja rada viib jälle südalinnast eemale. Finišini on ka veel 4-5 kilomeetrit, nii et päris lõpuspurdile on veel vara mõelda ja raskemad hetked on veel ees. Esimest korda tuli kilomeetri aeg siin mõned sekundid üle 4:45, aga pole hullu - distantsi esimesest poolest oli piisav varu, et seda lubada. Kui RC Cola joogipunkt selja taha jäi, tuli jälle laskumine - sain natuke kiirust tagasi ja pulssi ka taastada. Ja siis Ülikool ning Lossi tänava tõus. Ülikooli juures olin veel tempo mõttes täitsa heas graafikus, aga väsinud ka. Tõusust kolmveerandi jooksin, aga lõpus olin mures, et selle tammumisega oma säärelihast krampi ei tõmba ja et jaksaks ikka edasi joosta. Lubasin endale viimase lõpu 30 sekundit üles kõndida ja ütlesin, et nüüd üleval peab kohe uuesti jooksma hakkama, et 4:45 tempot hoida. Seda tegin, kuigi see Toomemäe ringil lehtede vahel üles-alla loksumine polnud ka midagi meeldivat.

Õnneks tuli laskumine piisavalt kiiresti ja teadsin, et nüüd on raskem rada selja taga. Päriselt ma ei teadnud, mis lõpuajaks võiks tulla ja olin valmis ka selleks, et see tõusu peal jalutamine viib mu lõpuprotokollis üle 1:40. Päris maksimumiga sprinti seetõttu ei teinud, aga kui Raekoja platsile pöörates näitas tahvel raja ääres, et 75m lõpuni ja kell finišikaare kohal oli 1:39:50, siis lükkasin kiirenduse sisse. Sekund-sekundis tiksus aeg ja lühenes distants finišijooneni kuni lõpuks tulin umbes täpselt 1:40-ga finišisse. Alles pärast telefonist Championchip-ist kontrollides sain kinnituse, et lõpuaeg tuligi 1:39:59 - täpselt plaani järgi. Garmini hinnangul oli distants veidi pikem ja GPSi- järgi poolmaratoni aeg isegi 1:39-38, aga ikkagi igatpidi eesmärk täidetud. Ja seda kolmveerand maad päris mugava ja hea enesetundega joostes, mis oli muidugi põhiline edasiminek.

Sellisest jooksust jäi muidugi superhea emotsioon - Rakvere siledamal rajal võiks analoogse jooksuga saada isegi minuti võrra parema tulemuse. Igatahes selgelt on selle aasta rasked trennid ära tasunud ja vorm sügiseks super hea. Kolmest purki pandud eesmärgist ka kaks nüüd täidetud.

Brit tuli ka umbes minut pärast mind üle finišijoone - enda kinnitusel ta mind ikka pöördekohtades kogu aeg nägi - nii et see skalp ka nüüd võetud :) 

  • Distants 21,1 km (GPS-i järgi 21,17 km)
  • Aeg 1:39:50
  • Keskmine tempo 4:43/km
  • Keskmine pulss 171 (max 190)
  • Garmin Index 5.0
  • VoMax 54

No comments:

Post a Comment