Sunday, February 21, 2021

Trenniblogi 15.-21. veebruar

Esmaspäev tervitas meid täitsa viisaka ilmaga (-6C) ja et terve nädalavahetuse polnud uut lund sadanud, oli Järve metsa viadukti tagune kergliiklustee sahatud siledaks nagu tantsupõrand. Selline kõva lumi on pikaks jooksuks ideaalne ja soojendus läkski väga kerge pulsiga seal 5:25 tempos, aga päriselt lõigu jooksmiseks tundus see kohe alguses liiga libe ja nii oli ka.

Lõike tegime 5+5+4+4+3+3 minutit, aga puhkepausiks seekord ainult 2 minutit, sest nagu Ahto eelmisel nädalal vaatas, oli kõigil pärast esimest minutit juba kerge ja lobiseti palju. Lühem puhkepaus tegelikult ei tundunud nii raske, sest sain pulsi kahe minutiga ka 140-150 peale, aga jooks ise oli raske. Esiteks libedus - palju auru läks sellele, et leida pidamist (või siis kohta, kus oleks pidamist - tee servades oli võimalik natuke paremini joosta). Teiseks ei saanud kuidagi pulssi üles - ei tea kas eelmiste päevade trenn oli veel kuidagi sees või lihtsalt halb päev, aga 170-180 vahemikust eriti kõrgemale ei saanudki, kuigi raske oli küll täitsa tavapäraselt. Tempo oli sarnane eelmise nädalaga (4:20 pealt tulin viimase 3 min kiirenduse 4:12 tempoga), aga tee kehvem ja pausid lühemad, nii et tulemuste mõttes isegi mitte väga halb trenn, aga arvan, et jaksaks paremini.

Pärast lõike tegime tavapärased lumised mäkkejooksud raudteeviadukti servas. Seekord 8 (3 põlvetõstega ja 5 niisama) ja tagasi Spartasse sörk. Lõdvestusjooks oli kerge - pulss 150 peal ja ei tundunud nagu raske trenn oleks selja taga olnud. Distants oli veidi lühem, sest taastavad osad olid lühemad, aga intensiivsus see-eest pisut kõrgem.

  • Distants 12,68 km
  • Keskmine tempo 5:24/km
  • Keskmine pulss 155 (max 184)
  • Lõigud (5+5+4+4+3+3 üle 2 min): 4:22-4:20-4:23-4:15-4:17-4:12 tempoga
  • Garmin Index 3.8/3.1
  • VoMax 51

Teisipäeval oli jälle intervallventti. Juba teine järjest (loe: peaks olema harjunud), aga seekord oli Reigo asemel Marius, kes pani meid kohe tavapärasesse rütmi - harki-kokku ja sealt edasi. Esimene 15 minutiline blokk koos Erki Noolte, plangus harki-kokku hüpete ja muu tavapärase atribuutikaga võttis ikkagi korralikult läbi ja erinevalt eelmisest nädalast saime hüppeid ka vahele teha. Mingid harjutused tundusid siiski päris kerged ka, nii et vahepeal sai rahulikult taastuda ja pulssi alla tõmmata. Väljaastetega tõmbasin enda reielihase jälle natuke kinni - loodetavasti läheb paari päevaga üle ja vähemalt ei ole sellised puujalad nagu terve eelmise nädala jooksul.

Kolmapäeval läks korralikult külmaks. Temperatuur kukkus ühe ööga 10 kraadi ja õues oli päeval küll võrdlemisi ilus talveilm, aga -12C. Sellisel kolmapäeval olime kokku leppinud Kerliga, et teeme taastava 8-10 km lõuna ajal Ülemistelt Järvevanale. Päriselt õue astudes ei tundunudki nii külm (hiljem järele kontrollides selgus, et äkki -8C võis olla) ja vaikse ilmaga oli päris mõnus joosta. Hommikul oli küll värske kiht valget lund alla sadanud, kõnniteed veel sahkamata ja isegi Järvevanal kohati päris segav lumekiht kõnniteel, aga see oli keskmiselt joostav. Suurem häda oli see, et lobisedes kippus tempo liiga kiireks ja pulss liiga üles minema, nii et kõige kergem ei olnud ka. Venttist kanged jalad ei tundunud ka väga lennukad. Otsustasime joosta Järvevana raudtee ülesõidu kohani ja tagasi. Kiire kalkulatsiooni järgi oli see 9,2 km (tegelikult natuke rohkem) ja läks võrdlemisi ruttu. Kergematel osadel isegi 5:40 tempoga. Hea oli päeval joosta ja vähemalt selle ajani kui Ülemiste juurde tagasi jõudsime, paistis natuke päikesevalgust ka saateks.

  • Distants 9,44 km
  • Keskmine tempo 5:44/km
  • Keskmine pulss 155 (kas ma ütlesin juba, et liiga kõrge?)
  • Garmin Index 3.5
  • VoMax 51
Neljapäeval oli miinus see-eest ikka korralik. Mõtlesime tükk aega, kas äkki minna halli, aga kuna päris -15C õhtuks ei lubanud ja ei tahtnud hallitrenni pärast kella 19.00 ka alustada (õues oleks selleks ajaks olnud trenn juba läbi), siis YOLO ja õue. Pakkisin kõik soojad riided hommikul kaasa ja läksin otse töölt varasemasse trenni. Honda näitas siis -9C ja arvestusega, et paar kraadi võib temperatuur trenni jooksul langeda, ei tundunudki nii kole.
Külm ilm siiski hirmutas osa inimesi ilmselt tuppa sooja, nii et mõlemad pundid olid umbes 10-12 inimest tavalise 20+ asemel. Saime jälle Maile trenni teha ja harjutusi viadukti taga kergliiklusteel. Ei olnud väga intensiivne ja raske trenn - hüppeid ei teinud nii palju ja tabasin end mõttelt, et mõned kiirendused oleks võinud vahele joosta, et rohkem sooja saada, aga väga külm ka ei olnud. Lõpuks jagas Maile soojenduseks liköörikommi ja Sparta poole joostes tundsin, kuidas sõrmeotsad hakkavad külmast ära minema. Õnneks oli see loodetavasti viimane nii külm trenn sellel talvel - pühapäevaks lubab juba plusskraade.
  • Distants 9,39 km
  • Keskmine pulss 139 (max 166) - väga rahulik kuidagi
  • Garmin Index 2.7/1.1
  • VoMax 51
Reedel ei teinud midagi asjalikku - ainult kätekaid õhtul. Isegi sammud tulid ainult sellest, et käisin Ülemiste keskuses lõunal ja selleks oli vaja paar kilomeetrit jalutada. Aga see (+ hea uni) tähendas, et laupäevaseks hallitrenniks olin küll väga hästi puhanud. Et tegemist oli viimase (järjekordsete) piirangute-eelse sisetrenniga, siis oli rahvast kohal natuke üle keskmise.
Tavaliselt näitab Garmin indoor track režiimis tempot natuke aeglasemaks kui see tegelikult on, aga seekord oli vastupidi - soojendusjooksu tehes nägin kella peal pidevalt numbreid 5:00 ümber või isegi alla selle, kuigi enesetunde ja pulsi järgi ütleksin, et võis olla 5:25-5:30 tempo.
Hoolimata sellest, et rahvast oli palju, olid tugevusgrupid sellised, et lõike jooksin põhimõtteliselt üksinda. Nii oli raske pusida ka - läksin oma tavalises "veidi alla 40 sek" tempos 200m ringe tegema ja kestsin oodatud kaheksa ringi asemel isegi ühe võrra rohkem. Pingutades oleks võinud joosta veidi kiiremini ka, aga olin rahul sellega, et kerisin ühtlaselt 38-40 sekundi vahele ringe ja tempo ei vajunud ära. Kusagil keskel (4-6. ring) tulid kõige nobedamalt.
Pärast lõike tavapärased tõkkeharjutused (seekord tundus, et natuke lühemalt), siis 5x70m kiirendused, et uuesti jalad lahti saada ja siis veel 10 minutit ÜKE-t topispalliga. Üldiselt tundsin, et jaksan päris hästi ja eelmise laupäevaga võrreldes oli taastumine ikkagi kõvasti parem. 200m sörgiga sain pulsi tavaliselt 150-155 peale.
  • Distants 11,88 km
  • Keskmine tempo 5:23/km
  • Keskmine pulss 150 (max 188)
  • Lõigud 9x200m (38-40 sek) + 5x70m (13-15sek)
  • Garmin Index 3.3/2.6
  • VoMax 51
Laupäeva õhtul tuli lõpuks kaua oodatud sula ja pühapäeval paistis juba pisut asfalti ka. Tegin oma hommikuse jooksutiiru enne kella 11 ja otsustasin ikkagi minna Järvevana suunal, lootuses, et Tallinna linn äkki selle sulanud lumesodi ära ka sahkab. Startisin kodu juurest mööda Niinesaare-Pajusaare teed, et mööda tänavat saaks joosta ja kuigi Vana-Tartu maantee ääres oli kergliiklusteel ebameeldiv sula lume koorik, siis lennujaama juures paistis juba puhast asfalti. Samm läks sellest korralikult lennukaks ja pulss võib-olla liiga kiireks, sest kui Järvevanal sai juba puhta tee peal joosta, siis läksid kilomeetri ajad 5:40 peale ja jooksu teise poolde suurt midagi reservi ei jäänud. Järvevana Merko poolne ots oli veidi kehvemas seisus ja kohati libe (kuigi sahka nägin paar korda vastu tulemas), eriti see ülesõidu tagune 500 meetrit, mis oli vaja ka joosta, et distants kokku tuleks.
Algus tundus liiga kiire ja oli ka - pulss oli tagasiteeks juba punases ja kuigi tempo läks veel kiiremaks, andsid jalad ka viimasel viiel kilomeetril tunda, et eilse hallitrenni väsimus on ikkagi sees. Viimane kolmandik oli seetõttu päris raske. Pigem nagu isegi aeroobse jooksu moodi pikk jooks, mitte rahulik tiksumine. Lumes sumpamine viimased 3 km tegi selle veel omakorda raskemaks. Tean, et jalad liiguvad päris okeilt ja 5:30-5:40 tempo on ilusti sisse harjunnud, aga pulsi mõttes ei jäänud rahule.
  • Distants 15,00 km
  • Keskmine tempo 5:42/km
  • Keskmine pulss 155 - liiga kõrge
  • Garmin Index 3.8
  • VoMax 51
Kokkuvõtteks üsna rutiinne trenninädal. Midagi väga säravat ei olnud, aga ühtki väga halba jooksu ka ei olnud. Kokku 58 km + intervallventti. Not bad.



No comments:

Post a Comment