Sunday, February 14, 2021

Trenniblogi 8.-14. veebruar

Esmaspäev algas jälle tavapärase fartlekiga. Nädala keskpaigaks lubati külmalainet, nii et esmaspäevane -5-8C oli veel täitsa talutavalt joostav ilm, seda enam kiires tempos. Üle mitme nädala sõitsin ka Spartasse ja vahetasin seal riietusruumis riided ära.

Seekord oli meid täitsa suur punt esmaspäevase trenni kohta. Soojenduse 4 km tegime jälle mööda kergliiklusteed ja oli selge, et päeval langenud vähest lund polnud sahad jõudnud veel Viljandi maantee poolselt kergliiklusteelt kokku lükata. Lõikudeks andis Ahto seekord 5+5+4+4+3+3 minutit üle 3 min ja panime siis kõige ees koos Kertaga ajama. Õnneks oli lumel joosta enam-vähem ja 5 min lõigud tulid väga kiiresti, isegi alla 4:20 tempoga ja mitte väga suure pingutusega. Tuult ka eriti ei olnud, nii et mõlemat pidi oli ühtmoodi hea joosta. Tagasi viadukti poole joostes tuli juba sahk ka vastu - nagu kokku lepitult kella 18.30 paiku - ja siis saime juba sahatud osal joosta. Veidral kombel oli sahatud lumel isegi libedam ja ebamugavam kiirendusi teha, seetõttu tuli 4 min lõigul päris pingutada, et alla 4:20 tempot hoida. 3 min kiirendused lõpetuseks olid natuke harjumatult pikad, aga viadukti suunas allamäge suutsin 4:10 tempot hoida ja sellega olen selle lume ja teekatte kohta üsna rahul. Eelmise aasta märtsis tegime põhimõtteliselt sama jooksu ja siis tulid samad lõiguajad, aga asfaldil.

Ahto jooksis viimased 3-4 lõiku minu ja Kertaga koos. Pärast rääkis, et 3 minutit sörgiks tundub ikkagi liiga palju, et kõik hakkasid juba teisel minutil lobisema ja chillima. Endale tundus ka, et alguses oli 3 minutit ikka terve igavik, eriti laupäevase hallitrenni järel, kus taastumiseks on aega veel napimalt. Eks siis järgmisel nädalal näeb, kas taastumispausid tulevad lühemad või ei.

Pärast fartlekit tulid tavapärased mäkkejooksud, aga seekord teisel pool viadukti. Seal oli tõus järsem ja liiv ka reetlikum. Tegime viis korda järsku tõusu ülesmäge (väga raske) ja siis viis korda harjutuste tõusu laugelt ülesmäge (väga kerge). Lumi segab neid mäkkejookse ikka omajagu, head rütmi on seal tõusul päris raske hoida.

Kokkuvõttes oli päris hea trenn ja Garmin ka premeeris mind lõpuks kõrgema VoMaxi näiduga, nii et jään rahule.

  • Distants 14,10 km
  • Keskmine tempo 5:40/km
  • Lõigud (5+5+4+4+3+3 üle 3 min): 4:10-4:20/km tempoga
  • Keskmine pulss 159 (max 187)
  • Garmin Index 4.0/3.4
  • LTHR 4:44 @176
  • VoMax 51
Teisipäeval oli jõutreeningu tõe hetk - esimene intervallventti pärast pikka pausi. Läksin ilma suuremate ootusteta, aga kui selgus, et Reigo teeb trenni, siis oleks tahtnud kergemat karistust küll. Õnneks tegi Reigo seekord kergema trenni - palju jõuelemendiga harjutusi just jalgadele (nagu väljaasted jms.), aga vähem hüppeid ja kõrge pulsiga lahmimist, nii et kõik staatiline oli tegelikult üsna tehtav. Osad raskemad harjutused (nagu alt läbijooksud) olid ka sellised, mida ma ise koduse ÜKE ajal palju tegin, nii et vist kordagi ei olnud väga raske. Ja kätekõverdused olid täiesti käkitegu. Teine asi mis lihtsamaks tegi, oli Reigo 40/20 süsteem. 40 sekundit harjutust ja selle järel pigem pikemad 20 sekundit pausid. Tundus rahulikuma rütmiga kui Mariusel tavaliselt.
Trenni ajal proovisin Garminil märkida seeriaid ja pause. Kohati õnnestus päris hästi, aga kohati mitte. Pärast trenni oli naljakas vaadata kuidas Garmin on püüdnud mõistatada, mis harjutust ma tegin. Muidu esimese trenni kohta päris hea.

Kolmapäeval oli võrdlemisi külm ilm ja tegin oma taastava jooksu lõuna ajal Tallinna spordihallis ära. Käisin tööpäeva jooksul lõuna paiku ja tühjas hallis ringe kerides oli võrdlemisi igav. Tundub, et Garmin selle indoor track funktsiooniga päris hästi distantsi ei mõõda - midagi läheb "kaduma" kurvides. Seda näitab ka tempo suures ulatuses kõikumine kella peal. Kata tuli ka halli poole trenni peal ja pakkus viimased paar kilomeetrit seltsi, nii et lõpp läks kiiremini kui algus.
  • Distants 10,00 km
  • Keskmine tempo 5:50/km - tegelikult ilmselt kiirem
  • Keskmine pulss 152
  • Garmin Index 3.5
  • VoMax 51
Neljapäeval oli endiselt külm ja mingit tuju ei olnud -12C-ga Järve metsa külmetama minna. Tegime selle asemel Kertu ja Kertaga hallitrenni. Kell 19 kogunesime Hernes ja pärast 4-5 km soojendust tegime matirivi peal jooksuharjutused ära. Seejärel Kertu mahitusel ka 5x200m lõike ja lõpetuseks lõdvestus + kätekõverdused ka. Lõigud tulid üle ootuste kiiresti, hoolimata sellest, et jalad olid pärast venttit nagu puuhobusel.
  • Distants 8,90 km
  • Keskmine pulss 137 (max 186)
  • Lõigud 5x200m 37-39 sekundit
  • Garmin Index 2.6/2.2
  • VoMax 51
Reedel oli puhkepäev - ei teinud midagi peale kätekõverduste ja laupäeval oli järgmine hallitrenn. Spartakaid kogunes päris suur punt - kes tegid 800m soojendust ja teised jooksid jälle 8x200m lõike, nagu eelmisel nädalavahetusel.
Seekordne hallitrenn oli raskem kui tavaliselt - taastumine oli kehvem. Proovisin lõike joosta natuke kiiremini, kusagil 38-40 sekundi vahele need tulid ka, aga taastava ringiga ei saanud pulssi 150 lähedale, vaid startisin iga kord uuele ringile kusagilt 160 pealt. Võib-olla see neljapäevane lisa-lõigutrenn oli natuke jalgades, aga pärast puhkepäeva ei oodanud nii kehva minekut. Tegin kuidagi kaheksa lõiku lõpuni, siis tõkked ka (raske) ja pehmete jalgadega veel 5x70m kiirendused. Kusagil neljandaks korraks sain seal jalad lahti ka, aga üldiselt oli väga väsitav trenn. ÜKE-st loobusin ja tegime Kertaga venitused + kätekõverdused.
  • Distants 10,09 km
  • Keskmine pulss 150 (max 192)
  • Lõigud 8x200m 38-40 sekundit, 5x70m 13-15 sekundit
  • Garmin Index 3.4/3.4
  • VoMax 51
Pühapäeva hommikupoole tuli nädala lõpetuseks teha veel 15 km jooksu. Polnud nii pikk tiir kui tavaliselt ja ilm oli täitsa viisakas -4-6C, nii et võis joosta küll, aga ootasin rasket rada, sest kõnniteed olid kõik väga lumised. Algus oligi raske - Häälinurme tee polnud kõige parem joosta ja lennujaama juures vastutuules lumepudrus oli pulss juba 150 peal, aga tempo alles napilt alla 6:00. Järvevanal läks lihtsamaks, sest rada oli pisut parem ja tuul pööras selja taha. Tempo läks ka kohe kiiresti 5:40 peale ja Maru ehituse juurest sai kahe ärihoone vahel sõiduteel isegi kilomeetrikese asfaldil joosta. Mööda Järvevana teed Merkoni oli täitsa hea ja kerge joosta. Isegi raudtee ülesõidult oli lumi hästi ära koristatud ja Merko juurest ülesmäge oli ka joostav kõnnitee. Tagasipööre oli seekord Pärnu maantee bussipeatuse juures. Tagasitee mööda Järvevanat oli natuke kõrgema pulsiga vastutuules ja jalad hakkasid sellest pudrus sumpamisest natuke väsima ka. 15 km tundus väga okei teha, aga 18 km oleks olnud liiga väsitav. Andsin endale aru, et eilne trenn veel jalgades ja pigem lasin tempos natuke järele. Ülemiste ristmikul pöörasin jälle taganttuulde ja kuigi tee läks kehvemaks, siis oli alla 150-se pulsiga täitsa mugav 5:45 alla tempoga joosta. Kodu juurde jõudes olid jalad natuke väsinud, aga pulsi mõttes ei olnud kõige raskem jooks - täitsa paras pärast laupäevast hallitrenni ka. Loodetavasti jõuab esmaspäeva õhtuks sellest hästi ära taastuda. Pärast jooksu veel kohustuslikud kätekõverdused (seekord juba 68 järjest) ja trenninädalale joon alla.
  • Distants 15,00 km
  • Keskmine tempo 5:46/km - mitte väga kiire, aga rajaolusid arvestades päris hea
  • Keskmine pulss 151
  • Garmin Index 3.5
  • VoMax 50

Pärast puhkenädalat tagasi kuue trennipäevarütmis. Väga palju pikki jookse ja õues ei saanudki teha, aga trennid on olnud päris kiired ja intensiivsed - põhimõtteliselt ikkagi kolm lõigutrenni nädalas, ventti ka tagasi ja lõpuks kokkuvõttes ikkagi 58 km jooksu ka tehtud.

No comments:

Post a Comment