Saturday, February 27, 2021

Trenniblogi 22.-28. veebruar

Ilus sümmeetriline kuu see veebruar - täpselt neli nädalat, täpselt esmaspäevast pühapäevani.

Esmaspäev algas jälle Sparta fartlekiga. Et pühapäevane sula pööras esmaspäeva jooksul miinuskraadidesse, siis oli viadukti tagune kergliiklustee korralikult jäine. Küll karedaks ja krobeliseks külmunud, seega sörgitav, aga fartleki mõttes mitte eriti joostav. Seetõttu tegime lõigud Järvevanal, kus pühapäevased sahad olid kergliiklustee ilusti puhtaks teinud ja asfalt algusest lõpuni väljas.

Lõikudeks jälle vanad tuttavad 5+5+4+4+3+3 minutit üle 2 minuti. Raudtee poolt alustades jäi lõigu algusesse küll korralik veekaevu tõusunukk, aga pärast seda oli laskumine. Tuul ka pisut Ülemiste poolt, seega minnes vastu ja tagasi tulles lükkas tagant. Esimesed 5 minutilised lõigud tulid päris hästi - asfaldil oli harjumatult hea joosta ja tempo läks kiireks, nii et 5 min tuli 4:12-4:14 tempos, aga kolmanda kiirendusega jõudis nädalavahetuse väsimus kehasse ja niitis korralikult maha. Jälle pulss üle 176 eriti liikuda ei tahtnud ja jalad lihtsalt ei käinud ringi. Vastutuules ei jõudnud Raido ja Kerta tempot hoida ja tegin selle lõigu ainult mingi 4:23 - kehvem kui tavaliselt lumel. Tagasiteel oli natuke kergem (4:14), aga jälle vastutuult megaraske (4:22). Lõpuks suutsin ennast natuke kokku võtta ja viimase kolme minutilise 4:05-ga kangutada, aga no lihtsalt ei ole jõudu. Ütlesin Ahtole ka, et see nädalavahetuse programm on vist liiast - selle pealt ei ole lihtsalt energiat esmaspäeval täiega panna. Pulss taastub küll ilusti ära ja kahe minutiga olin tagasi mugavas 140-ses tsoonis, aga lihtsalt ei olnud energiat ja vaimujõudu, et ennast tavalise 185-ga pingutama sundida. Sellise pulsiga ei andnud Garmin isegi laktaadiläve hinnangut.

Õnneks ei teinud trenni lõpus mitte raskeid mäkkejookse, vaid lihtsalt 5x kaks postivahet kiirendusi ja oligi kõik. Sai Spartasse tagasi sörkida. Kokku üle 13 km ja korralik, kuigi raske nädala algus.

  • Distants 13,31 km
  • Keskmine tempo 5:25/km
  • Keskmine pulss 149 (max 182)
  • Lõigud (5+5+4+4+3+3 min üle 2 min) 4:05-4:23 tempoga
  • Garmin Index 3.5/3.1
  • VoMax 52
Teisipäevane intervallventti jäi uute keeldude ja piirangute tõttu ära. Mõtlesin selle asendada 6 km sörgi + iseseisva ÜKE-ga, aga päeval hakkas sellist jäävihma sadama, et kõik teed (nii sõidu- kui kõnniteed) olid õhtuni klaassiledad. Midagi joostavat siin ei olnud ja isegi Ahto kirjutas Sparta Facebooki grupis, et õhtuse trenniga vaadatakse, kas väljas saab üldse joosta või tehakse jooksutrenn jõusaalis jooksulintidel. Midagi nii hullu pole ammu näinud. Samas - kui ma otsisin märki, kas teha puhkepäev või mitte, siis see oli see. Nii et oligi siis puhkepäev - võimalik, et keha vajas seda ka pärast rasket nädalavahetuse blokki.

Kolmapäevase 10 km leppisime Kertaga kokku, et jookseme koos Järvevanal. Kehv ööuni ja väsimus all, aga olime kella 12 ajal Merko juures stardis. Järvevana oli täiesti jäävaba ja kuigi lennujaama pool läks tee natuke kehvemaks, saime 5 km järjest ära joosta ja siis ümberpöörd. Tempo oli kiire ja lennukas, tuult ka eriti ei olnud ja läksime sellise reipa pika jooksu tempoga lõpuni. Hõredat enesetunnet ja kehva und arvestades päris hea tempo selle pulsiga.
  • Distants 10,00 km
  • Keskmine tempo 5:37/km
  • Keskmine pulss 149
  • Garmin Index 3.2
  • VoMax 52
Neljapäeval tavapärane Sparta jooksugrupi trenn. Jälle 17.30 trenn ja jälle Mailega. Kõik sulas terve päeva, nii et kõnniteed olid juba joostavad, aga Järve metsa alune oli korralikult jääs, nii et seekord tegime harjutusi Merko parklas (mis ei olnud õnneks jääs). Enne mööda Järvevanat soojendusjooks (mingi ulme kiire kütmine 5:20 tempoga) ja siis kogunemine. Veidi hõredaks on jäänud trennides nende koroonanumbrite ja muu olukorraga - paljud miskipärast ei käi. Kertu tõi pärast välja, et Toomas oli ka kurtnud naiste vähesuse üle. Tõsi, paljud on hõivatud, vigastatud või muud moodi ära. Silja ja Annely vist rohkem jõusaali lainel nüüd. Kristit nägin üle tüki aja jälle jooksugrupi trennis ja oli tore üle pika aja juttu rääkida, aga ega meid Maile pundis vist üle 20 ka ei olnud, nii et suvised rekordnumbrid (40-50 jooksjat korraga trennis) on praegu väga kaugel.
Trenn ise oli tavapärane - harjutuste blokk ja siis väljaasted + pöiale hüpped. Sammhüppeid ja tugevaid põrkamisi ju parklas asfaldil ei tee. Pikka pealejooksu ei teinud, nii et kogu distants jäi alla 9 km. Ei tundnud väga suurt väsimust ka - Maile on raskemaid trenne teinud. Pulsist on ka näha, et väga intensiivne ei olnud.
  • Distants 8,70 km
  • Keskmine pulss 135 (max 166)
  • Garmin Index 2.9/0.6
  • VoMax 52
Reedel tegin kodukontorit. Hoolimata sellest, et on veebruari lõpp, oli õues mingi 4-5 kraadi sooja ja päike paistis. Tegin pärastlõunal 6 km sörki. Ilm oli ilus ja jätsin isegi ühe kihi panemata, sest päike soojendas. Seesama päike oli kergliiklustee ka ilusti lahti sulatanud - Häälinurme oli veel lume-lörtsine, aga Vana-Tartu maantee äärest edasi juba superluks. Samm oli kiire ja kilomeetrid kerisid iseenesest alla 5:50. Pärast jooksu veel kätekõverdused ja 15 minutit ÜKE-t ka (vana hea Quick HIT Abs).
  • Distants 6,00 km
  • Keskmine tempo 5:45/km
  • Keskmine pulss 142
  • Garmin Index 2.5
  • VoMax 52
Laupäeval oli kavas 18 km pikk jooks, aga seekord väikese knihviga - 15 sekundilised kiirendused teatud kilomeetrite tagant. Mina läksin muidugi jooksma ja alles siis hakkasin meenutama, mis täpsed juhised olid, nii et tegin neid märksa vähem kui oli ette nähtud, aga see selleks, vähemalt distants oli õige.
Ilm oli küll veidi jahedam, aga päike sama ilus kui reedel. Jooksin sedasama Järvevana rada kuni Viljandi maantee kergliiklusteeni ja siis tagasi. Algus läks okeilt, tempo oli kohati päris hoogne (5:30 kanti), aga kiirendused hoidsid pulssi üleval ja tagasitee oli pigem seal 155-160 pulsivahemikus. Viimased 3 km tundusid jalad ka päris väsinud - ilmselt sellest, et pole kuu aega üle 15 km jooksnud. Üldiselt siiski enam-vähem: pulss natuke kõrgem kui peaks, aga tempo ka kiire.
  • Distants 18,00 km
  • Keskmine tempo 5:35/km
  • Keskmine pulss 154
  • Garmin Index 3.8/0.3
  • VoMax 52

Teisipäevase libeduspausi tõttu tuli kilomeetreid natuke vähem kui oodatud (56 km) ja korraliku intervallventti asemel armetu iseseisev ÜKE, aga enam-vähem miinimumprogramm siiski täidetud. Veebruari kilomeetreid tuli kokku 210 km.

No comments:

Post a Comment