Saturday, February 6, 2021

Trenniblogi 1.-7. veebruar

Kuu (ja nädal) algas jälle Sparta farltekiga. Terve nädalavahetuse oli lund peale sadanud ja terve esmaspäeva ka, nii et Järve mets oli jälle suusatajaid täis. Juba soojendusjooks Sparta juurest algas Pärnu maantee servas lumepudrus sumbates ja viaduktile jõudes oli sellest lumest juba korralik kopp ees. Ega kergliiklusteel kuidagi lihtsam ei olnud. Viaduktil jooksid juba Ahto ja Urmo vastu ja soojendusjooks jäi seetõttu natuke lühikeseks, aga kui jõulinnaku juures kogunesime ja võimeldes uuesti viaduktile suundusime, sõitsid Viljandi maantee poolt kergliiklusteed mööda kaks sahka vastu ja tõmbasid just lõigutrenni ajaks korralikult tee siledaks, nii et joosta saime küll lumel, aga sahatud lumel. Pisut oli libe ja pisut andis järele, aga üldise lumepudrus sumpamise kõrval täitsa okei.

Lõigud tegime jälle 5+5+4+4+2+2. Eelmiste kordadega võrreldes ei olnud tuult praktiliselt üldse (tegelikult oli, aga metsa taga), nii et tempod ja jooksud tulid mõlemas suunas natuke sarnase kiirusega. Tegime jälle koos Kertaga ja heas rütmis kiirenevalt - 5 min lõigud 4:26-4:20, 4 min 4:20-4:16 ja lõpuks lühikesed 4:12-4:00. Hea, et energia ja kiirus säilis lõpuni ja lumes joostuna täitsa normaalsed tempod. Pulss ei läinud seekord ka nii kõrgeks, kui tavaliselt.

Pärast lõike jälle 10x mäkkejooksud viadukti kõrval liivas. Seekord oli eriti raske, sest liiv oli kuidagi paksu lume alla ära külmunud ja väga keeruline oli sihtida, kuhu astuda. Rütmi hoida ei olnud peaaegu võimalik ja jalad olid põlvedeni lumised. Ütleks isegi, et 2-3x raskem kui eelmisel korral. Lühike lõdvestus sinna otsa ja Sparta juures sai kokku ainult 11,90 km.

  • Distants 11,90 km
  • Keskmine tempo 5:48/km
  • Keskmine pulss 158 (max 188)
  • Lõigud (5+5+4+4+2+2 min üle 3 min): 4:26-4:21-4:20-4:16-4:12-4:00 tempoga
  • Garmin Index 3.9/3.2
  • LTHR 4:42 @176
  • VoMax 50
Teisipäeval oleks pidanud olema üle tüki aja intervallventti päev, aga kuna olime strateegiaseminaril Sagadis, siis hoopis sanktsioneeritud puhkepäev. Hommikul tegin enne ärasõitu küll kätekõverdused ära.

Kolmapäeval tavapärase 10 km tempojooksu asemel hoopis 8 km pika jooksu pulsiga (140-150). Veel kaks päeva õrna lumesadu tähendas, et kõnniteed ja kergliiklusteed olid VEEL lumisemad, kui nädalavahetusel. Aimasin, et ega siit mingit head tempot ei tule ja läksin kodu juurest ilma eriliste ootusteta Järvevana suunal teele. Häälinurme oli veel enam-vähem keskmiselt joostav, aga Vana-Tartu maantee ääres oli juba tunda, et lumesadu käib sahkadele natuke üle jõu. Enam ei olndu ka Tallinna linna piiris sees suudetud korralikult teed kõvaks sahata, lumekiht oli konarlik ja pulss hakkas kiirelt tõusma. Lennujaama juures sama - olud olid suht rasked ja linna poole joostes ka päris tugev vastutuul. Järvevanal läks korraks kergemaks (või on see algus seal tõesti nii allamäge) - korraks tuli kilomeetri aeg isegi 5:40, aga tagasiteel olin rahul 5:50-5:55 vahele tempoga. Pärast kahepäevast seminari ja veidi kehvemat ööund oli raske jooks - ega pikemat poleks jaksanud ja tahtnudki. Tagasi koju jõudes süvenes veendumus, et laupäeval halli minna on hea plaan.
  • Distants 8,00 km
  • Keskmine tempo 5:53/km
  • Keskmine pulss 149
  • Garmin Index 3.1
  • VoMax 50
Neljapäeval oli tavaline Sparta jooksuharjutuste trenn. Ilm ikka külm - kusagil 5-7 külmakraadi vahel, aga koos põhjatuulega tundus isegi külmem. Jõudsin jälle esimesse trenni ja tegin soojendusjooksu jälle Viljandi maantee poole. Seal haakisin jälle Raini kampa ja jõudsime jõulinnakusse. Inimesi polnud palju - veidi üle kümne mõlemas grupis. Saime endale jälle Maile ja kuna Toomas oli mälumängu tegemas, siis teise pundiga oli Ahto.
Harjutusi tegime jälle viadukti taga kergliiklusteel - seal oli asfaldil piisavalt lund, et sai põlvetõstet ja hüppeid teha. Et natuke libe oli ka, siis sammhüppeid tegime vähe, aga see-eest rohkem pöiale. Pärast Kertaga koos tagasi Merko parklasse sörkides tuli täitsa soliidne 9+ km kokku. Mitte väga väsitav trenn, aga täitsa korralik.
  • Distants 9,51 km
  • Keskmine pulss 142 (max 162)
  • Garmin Index 3.1/1.3
  • VoMax 50
Reedel oli jälle puhkepäev. Vaba õhtu oli trennitühi ja tundus kohe imelik - ei osanud selle ajaga eriti midagi peale hakata. See-eest laupäeval oli Sparta hallitrenn. Õues -10 kraadi külma ja soe Herne tänava spordihall kutsus märksa rohkem kui õue pehme lume sisse pikka jooksu tegema minna. Ahto toimetas kella 12ni seal nagunii laste grupiga ja Brit võttis varem jõudnud pundi oma hoole alla. Tegime 2,5 km soojendust (veidi isegi vähe) ja võimlesime ja siis 10x200m lõigud. Jah, KÜMME korda kakssada. Terve eelmise aasta tegime hallis 5-6x200m ja seekord kohe esimesel korral 10 ringi kiirendusi. Alustasin hirmus rahulikult ja kahjuk polnud väga kellegagi koos ka joosta - esimene ring veidi tagasi hoides 40 sekundiga ja umbes nii rihtisin ka. Hea oli see, et jaksasin ülejooksud kohe joosta (alla 6:00 tempoga kusjuures), aga kiirendused tulidki umbes 40 sekundi kanti kõik. Jalad tundusid natuke Maile pöiahüpetest kanged ja harjumatu oli seda lühikest kiirendust pingutada. Lõpetasin kaheksanda lõigu järel ära ka - hoidsin motivatsiooni järgmisteks kordadeks.
Pärast lõigutrenni tavapärased tõkkeharjutused ja siis veel 5x80 meetrit kiirendused staadioniringil. Tundus, et selleks hetkeks olid jalad juba lahti ja jaksasin Raini, Briti ja Jaanusega võidu tõmmata. Trenni lõpetas Ahto ÜKE - tegime topispallidega korvpalliplatsil paaris harjutusi - kõhulihastele, seljale ja kätekõverdusi. Lõpuks kerge lõdvestus ka. Tervikuna väga asjalik trenn - võib-olla kilomeetreid tuli kokku oodatust vähem (lühike soojendus), aga muidu väga okei. Uuel nädalal jälle.
  • Distants 8,12 km
  • Keskmine tempo 5:49/km
  • Keskmine pulss 152 (max 188)
  • Lõigud (8x200m üle 200m): 40 sek (3:20 tempo) ja 5x80m 12-15 sek 
  • Garmin Index 3.2/2.2
  • VoMax 50
Selline nelja trennipäevaga puhkenädal siis. Kokku 38 km ja ÜKE osas ka võrdlemisi hõre seis, aga mõnikord on sellistest rahulikumatest nädalatest palju kasu. Uus nädal tuleb välistemperatuuri mõttes päris külm, aga õnneks on sisetrenne rohkem ja teisipäeval on intervallventti ka tagasi, nii et saab rohkem toas olla.


No comments:

Post a Comment