Sunday, January 31, 2021

Trenniblogi 25.-31. jaanuar

Eriti smooth on see kui saab kuu vahetusel nädala koos kuuga lõpetada. Torkab kohe ka selle blogi postituste pealkirjadest välja. Veel erilisem on varsti saabuv veebruar, mis on täiesti sümmeetriline - neli järjestikkust nädalat kuus, mis algab esmaspäevaga ja lõpeb pühapäevaga. 

Proovisin nädala alustuseks sellist trikki, et magada tavalisest kauem ja kuna pühapäeva õhtul ka mingeid kohustusi ei olnud, olingi kella 23 paiku magamas. Mis tähendab, et ärkasin kell 5 ilma mingi äratuskellata üles ja sinna see pikk uni läkski. Terve öö ka sadas loomulikult, aga kuna hommik saabus sulaga, siis oli lumekiht juba märg ja lootus püsis, et õhtuks on asfalt ikkagi kergliiklusteedel puhas. Nii hästi paraku ei läinud ja Järve metsa äärsed kergliiklusteed olid kohati libedad ja lörtsilögased. Sellised veidi mixed tingimused, hindaks libeduseks 4/10, sest kohati sai korralikult asfaldil joosta, aga ikkagi mitte päris suvine rada.

Jõudsime Merko parklasse Urmo, Tarvo ja Kaleviga koos ja startisime soojendusele. Garmin tõrkus pulsivööga ühendumast ja järelikult sain terve trenni pulssi ainult randmelt, mis fartleki mõttes on kehv lahendus. Sooja tegime 5 km umbes 5:30 tempos, aga pundis oli suht kerge joosta ja ei väsitanud ennast ära. Lõigud tegime seekord natuke pikemad - 5+5+4+4+2+2 minutit üle 3 minuti. Kangru suunas oli kurvi peal suht tugev vastutuul, aga esimese 5 min lõigu sain ilusti pundis ja tuules joosta ning ei olnud väga raske. 5 min lõigud tulid 4:15 tempoga ja olid täitsa joostavad, aga esimene 4 min ots vastutuules oli raske - läksime koos Raidoga, aga jäin temast maha ja pusisin üksi vastutuules, lõpuks tempo ca 4:26 ja isegi hästi, et aeglasemaks ei vajunud. Pulsist oli mingi ähmane arusaam ja pigem jooksin enesetunde järgi. Teine 4 minutiline lõik tuli taganttuulega üsna okeilt jälle 4:15. Lühikesed vastavalt 4:12 ja 3:58 tempoga - täitsa viisakas pärast nii pikka pingutust.

Trenni lõppu jälle tuttav 10x mäkkejooksu raudtee servas liivasel tõusul. Ei tea, kas see liivakiht oli lume all natuke külmunud või mis, aga tundus üsna kerge (või siis lihtsalt oligi palju energiat ja jaksasin hästi). Pärast tagasi parklasse sörkides vaatasin kellalt, et pulss ilusti alla 160 isegi 5:30 tempoga lõdvestussörki tehes ja samas distants juba kõvasti üle 14 km. Nojah, pikemad lõigud ju.

Kokkuvõttes jäi trennist hea enesetunne, kuigi vormist mingit väga selget aimu ei saanud. Garmin vähemalt teatas lõpuks, et mu trenn on 'productive'. 

  • Distants 14,52 km
  • Keskmine tempo 5:29/km (koos raudtee tõusudega)
  • Keskmine pulss 155 (max 185) - kaheldava väärtusega numbrid
  • Lõigud (5+5+4+4+3+3 min üle 3 min): 4:15-4:16-4:26-4:15-4:12-3:58 tempoga
  • Garmin Index 4.0/2.6 - sama kaheldav kui pulsi näit
  • VoMax 51 - väga helde Garminist

Teisipäeval sula jätkus, aga kõnniteedega oli üsna sama seis mis esmaspäeval - lörtsilägane poolvesine-pool-lumine kiht peal, mis asfaldil pigem libe ja ainult kohati puhas. Hea oli see, et enne taastavale ringile minekut õnnestus Garmin jälle pulsivööga ära paaritada, nii et näitudega oli vähemalt nüüd kõik korras.

Kuna raja mõttes oli just alguse osa (Häälinurme ja Vana-Tartu maantee serv) raskem ja lumisem, oli tempo pigem aeglane ja pulss kõrge. Kusagil lennujaama juures sai juba hoolimata libedusest üsna okeilt joosta ja kui Ülemiste ristmikul tagasi pöörasin, siis hakkas kerge taganttuul ka puhuma ning oli kokkuvõttes üsna mõnus. Pulss ei tulnud päris normi piires, aga tegelikult ikkagi taastava jooksu moodi jooks ja see ongi olulisem. 

Pärast jooksu tegin õues väljaasteid ja Kuldala pargi pool paarsada pöiahüpet. Proovisin ühel jalal kükke ka teha (tulid välja.... keeruliselt) ja toas sellele lisaks kätekad (kätekõverdused on juba täitsa mugavalt 60-70 vahemikus igapäevaselt) ja Sanderi harjutused reie tagaküljele. Selline pool-ÜKE laadne toode.

  • Distants 6,00 km
  • Keskmine tempo 6:07/km - selle raja kohta täitsa enam-vähem
  • Keskmine pulss 142
  • Garmin Index 2.4
  • VoMax 51

Kolmapäeva hommikune esimene edulugu oli see, et suutsin nädala sees üle 7h und saada. Raskelt tuleb see magamine, aga seekord ei ärganudki eriti enne õiget aega üles ja poole kaheteist ajal oli juba silm kinni ka, nii et suurepärane. Ega muidu ei jaksagi tööd ega trenni teha. Praegu on seda lihtne korraldada ka - kui Helena kodus on uuesti, peab vist koos temaga magama jääma.

Päeval oli ikkagi sula, aga õhtul olid teed endiselt natuke libedad ja õhuke kiht lund või vihma sadas peale. Igatahes olud olid libeduse mõttes üsna sarnased, kui oma tempojooksule läksin. Eesmärk oli minna hea rütmiga umbes 5:30 tempos ja pulsiga 150-160 vahel. Kui Häälinurme teel ja Vana-Tartu maanteel sumpamine oli lõppenud, sai hakata normaalsema rütmiga joosta, aga jäi ainult libedus. 5:30 oli üsna mugav tempo ja Järvevanale jõudes sai sellest isegi 5:15-5:20 vahele kiirus, kuigi iga sammuga tuli libedal teel natuke tagasi anda. Pulss läks ka üle 160 (isegi natuke liiga palju), aga tempo oli mõnus ja mugav oli joosta. Lasin meelega lõpu natuke aeglasemalt, et lumes ei peaks nii kiiresti sumpama, nii et keskmiseks 5:24/km. Pulss 161 - veidi liiga kõrge, aga tegelikult võrreldes ka eelmise nädalaga on jooksud nagu öö ja päev.

Pärast jooksu veel kätekõverdused, aga muud programmi kolmapäevaks ei olnud.

  • Distants 10,00 km
  • Keskmine tempo 5:24/km
  • Keskmine pulss 161
  • Garmin Index 4.0
  • VoMax 50
Neljapäeval jälle Sparta jooksuharjutuste trenn. Ilm veidi jahedam, aga paar päeva sula oli jätnud oma jälje. Jõudsin jälle varasemasse trenni ja tegin üksi Viljandi maantee suunal soojendust - vähemalt Merko parklast sinnani oli puhas asfalt ja peale viadukti ka esimene kilomeeter paremas seisus kui esmaspäeval. Lõike oleks olnud päris hea joosta. Natuke andis tunda, et jalad olid kanged - eriti sääred. Teisipäevane ÜKE ja eriti need pöiahüpped andsid endast märku. Tagasiteel Raini ühines ja jõulinnaku juures oli meid esimeses grupis umbes 10-15. Harjutusi tegime seekord siis Järvevana teel, sest seal puhas asfalt. Ma ei ole varme märganudki kui tihti sealt tegelikult rongid üle sõidavad kella 17 ja 19 vahel. Pole siis ime, et Järvevana tee on kogu aeg ummikus kui iga 5-10 minuti tagant käib rong ja kogu liiklus seisma pannakse.
Trenn ise oli mõnus ja väga raske ei olnud (Toomase trenn ikkagi). Kuna asfaldil, siis hüppeid peaaegu et ei teinud (veidi pöia peal ainult ja keksimisi) ning lõpuossa panime natuke kiirendusi ka - 80-100% pingutusega 3-6 postivahte lõike. Kuna asfalt oli puhas ja pidamine hea, siis tekkis isegi täitsa hallitrenni tunnetus kui paarkümmend meetrit tuli sajaga joosta. Pulsi vähemalt sai korraks üles. Pärast Järvevanalt auto juurde tagasi sörkides sai igatahes täpselt 9 km täis, nii et normkoormus tehtud. Kätekõverdused jälle koju jõudes soojas toas (62).
  • Distants 9,00 km
  • Keskmine pulss 145 (max 183)
  • Garmin Index 3.2/2.4
  • VoMax 50

Reedel oli kõik ilus asfalt läinud, sest pool tööpäeva sadas värsket lund peale. Sain produktiivselt asjad tehtud ja kuna neljapäevane trenn ei olnud nii raske ja maganud olen sel nädalal väga korralikult, siis justkui energiat õhtuks oli, aga ikkagi see viies trenn töönädala lõpuks kuidagi väsitab.
Õnneks oli õhtuks suurem lumesadu järele jäänud. Läksin jälle Järvevana suunas - Häälinurme tänav oli keskmine ja kui natuke olin sumbanud Rae valla maal, siis Tallinnas juba kergliiklustee enam-vähem. Lennujaama juures tuli sahk ka vastu ja siis oli juba täitsa normaalne joosta ja kui ristmiku juures ümber pöörasin ja tuul ka tagant puhuma hakkas, läksid kilomeetri ajad juba alla 6:00. Lennujaama juures tuli uuesti sahk vastu ja tegi tuju heaks, pulss oli täitsa normis (140 juures) ja tempo hea. Kodu juurde jõudes tegin õues veel kätekõverdusi ja venitasin natuke ja selle järel veel toas Quick HIT Abs-i ka.
  • Distants 6,00 km
  • Keskmine tempo 6:02/km
  • Keskmine pulss 141
  • Garmin Index 2.5
  • VoMax 50
Laupäeval ei olnud sellest reedesest lõbusast tujust midagi erilist järel. Terve öö sadas, praktiliselt terve hommiku ka ja kui aknast välja vaadata, oli selge, et ega mingit lumekoristust nüüd päeva peale vähemalt Rae vallas küll ei toimu. Lõuna ajal läksin siiski pikale jooksule, sest väga kaugele seda ka ei tahtnud lükata. Jälle Järvevana suunas - Häälinurme oli enam-vähem joostav, Vana-Tartu maantee serve täiesti koristamata ja Tallinna kergliiklusteed olid küll sahka näinud, aga õhukese värske lumekihiga kaetud, kus jalg käis kogu aeg tühja ringi ja jooksmine oli hullult väsitav. Pika jooksu pulsi mõttes olin omadega küps juba Lennujaama juures, aga läksin siiski edasi. Mõtlesin, et kui väga raske on, teen ainult 16 km ja lõpetan sellega ära. Õnneks Järvevanal ei pidanud enam tuulega võitlema ja kohati läks samm ikka päris kiireks - see, et sellistes tingimustes suutsin 5:40-5:50 vahele tempot teha, tegi tuju heaks ja motiveeris edasi minema. Päris hulle kohti rajale muidugi jätkus -  Järvevana raudteeülekäigult vist põhimõtteliselt ei korista keegi lund ja seal tuli hanges sumbata. Kui Pärnu maanteel viaduktini jõudsin, oli ka selge, et sinna pole sahk jõudnud. Viaduktil sai 8 km täis ja pöörasin otsa ümber. Järve metsa terviserada oli muidugi suusatajaid täis - nende rada oli veel neljapäeval täitsa õnnetus seisus, aga nädalavahetusel sai juba sõita küll.
Tagasitee läks täitsa reipalt (kuigi pulss valdavalt üle 150, aga tempo alla 5:50. Tagasi Peetris otsustasin ikkagi 18 km täis teha ja kuna Niinesaare tee tundus üsna kõvaks tambitud olevat, tegin veel ühe Niinesaare-Häälinurme ringi (üllatavalt kombel üsna täpselt 2 km) mis andiski 18 km täis. Jalad olid kogu sellest sumpamisest küll korralikult sodid.
Pärast jooksu jälle kohustuslikud kätekõverdused (65), veidi üle pooleteise minuti planku ja kõik. Jalgpalli vaadates teleka ees igatahes enne õhtut juba magasin.
  • Distants 18,00 km
  • Keskmine tempo 5:49/km - rajaolusid arvestades päris hea tegelikult
  • Keskmine pulss 152
  • Garmin Index 3.7
  • VoMax 50

Pühapäeval jooksu ei olnud, ainult kohustuslikud kätekõverdused tegin ära. Kokku nädala peale 63 km ja kogu jaanuar 254 km. Vaikselt hakkab see talv ja lumi närvidele käima - ei ole ju harjunud ka, sest paar aastat on saanud väga normaalselt talvel joosta. Õnneks on jaanuar nüüd selja taga - õhtud hakkavad vaikselt valgeks minema (reedel saab hea tahtmise korral pärast tööd juba hämaras jooksma) ja loodetavasti kunagi tuleb kevad ka. Nädala lõppu veel tore uudis, et veebruarist on rühmatrennides jälle 10+1 lubatud ja intervallventtid algavad jälle. Teisipäeval on küll strateegiaseminar, aga panin ennast kohe järgmiseks kaheks nädalaks kirja.


No comments:

Post a Comment