Sunday, January 10, 2021

Trenniblogi 4.-10. jaanuar

Uus nädal algas niisiis lumise ilma, aga maheda temperatuuriga ja suhteliselt vaikne oli ka, nii et kuigi ma vihkan talvist jooksmist, lund ja libedust, siis tuleb möönda, et ei olnud kõige hullem nädala algus. Esmaspäeval tegime tavalise Sparta fartleki - kuna Ahto oli veel isolatsioonis ja Toomas viis trenni läbi ning et eelmisel nädalal oli Rahumäel päris libe lõike joosta, siis tegime seekord Järve metsas.

Jõudsin veidi varem kohale ja tegin soojendust veidi pikemalt. Järve metsas suusatajatele klassikarada veel ei olnud, aga uisusõitjad olid metsaaluse juba üsna läikima lihvinud ja seal lume peal tegelikult väga hea joosta ei olnud. Suurema osa soojendusest tegingi Viljandi maantee poole edasi-tagasi. Hoolimata lumest, oli tempo üksinda joostes tavalise pika jooksu pulsiga päris hea (~145) ja tekitas tunde, et peaksingi rohkem üksinda neid soojendusi tegema. Kambaga läheb alati juba enne lõike jubedaks kütmiseks, eriti need Rahumäe otsad.

Veidi enne teisi olin jõulinnakus ja tegin tänased kätekõverdused ka ära (juba 50) ja siis tavaline drill - võimlemine, jooksuharjutused viadukti juures ja siis sealsamas Viljandi maantee poolsel kergliiklusteel 4x3min üle 2min. Jooksime koos Kertaga (teised olid kõik kiiremad) ja tuli selline täitsa ühtlane 4:11-4:15/km vahele tempoga lõigud. 3 minutit oli harjumatult pikk pingutus, aga õnneks ennast algusega kinni ei tõmmanud ja jaksasime lõpuni päris hästi, nii et selle 2 minutilise lõiguga taastusime ära ka. Pärast lasi Toomas veel 5x viaduktile tõuse joosta (vaatasin pärast GPSist järele, päris 200m see lõik ei olnud, pigem 180-190m) ja need jaksasin ka progresseeruvas tempos 43s->37s. Pärast sörgiga Merko parklasse tagasi ja tehtud - tundus kergem kui tavalised esmaspäevased Ahto Rahumäe fartlekid ja pulss oli ka tavalisest madalam - nii punasesse ennast täna ei pingutanud. Viaduktil tõuse joosta on muidugi umbes 6x kergem kui sama Rahumäel teha.

  • Distants 12,83 km - praktiliselt sama mis Rahumäe trennid
  • Keskmine tempo 5:43/km - koos jooksuharjutustega
  • Keskmine pulss 155 (max 187)
  • Lõigud 4x3min üle 2min 4:11-4:15/km tempoga; 5x180m mäkkejooksud 3:30-4:10/km tempoga
  • LTHR 4:42@177
  • Garmin Index 3.3
  • VoMax 52
Teisipäeval tegin selle hea enesetunde peale koduse sörgi. Ilmaolud olid sama lumised, kuigi sahk oli Peetris ikka teise ringi kõnniteedele veel peale teinud. Kohati oli lumi natuke pudrusem (eriti Kuldala juures), aga tegelikult leidis kõnnitee servast ikkagi selle kõvema raja ka ja väga lohistama ei pidanud. Kindluse tee kandis sai ühe kilomeetri isegi puhtal sõiduteel joosta. Õnnestus kokkuvõttes üsna hästi (võib-olla sellepärast ka, et olin öösel normaalselt maganud ja esmaspäevane trenn ei olnud nii palju jalgades). Sain rahuliku pulsiga joosta ja kilomeetri ajad tulid teises pooles ikka juba alla 6:10. Pärast jooksu kiire venitus ja siis katuse all veel 50 kätekõverdust peale. 
  • Distants 8,38 km
  • Keskmine tempo 6:08/km
  • Keskmine pulss 142 - peaaegu nagu taastav jooks juba
  • Garmin Index 2.2
  • VoMax 52
Kolmapäeval oli plaan teha ÜKE-t aga õhtu oli selline, et ... ei olnud tuju. Lükkasin selle reedeks, tegin hoopis puhkepäeva ja chillisin õhtul Helenaga niisama.

Neljapäeval oli Sparta jooksuharjutuste trenn - tegelikult esimene neljapäevane Sparta trenn kolme nädala järel. Vahepeal on olnud jõulud ja kaks neljapäeva seetõttu pole Järve metsas käinud. Plaanisin minna varasemasse gruppi ja kuigi korraks tundus, et ei jõua, siis nibin-nabin enne 17:30 olin Merko parklas ja läksin sörki tegema. Terviserada oli lumine ja suusatajate poolt pooleldi libedaks lihvitud. Kõrgete tõusude juures oli asi veel hullem - seal olid ka lapsed kelgutamas (loe: veel libedam) ja lisaks pidi peale passima, et sind selja tagant maha ei niidetaks.
Jooksuharjutusi tegime metsa all lumel - natuke vähem libe, aga ikkagi oli keeruline aru saada, kus on lohk ja kus muhk, nii et sammu pidi hoolega jälgima. Maile väga ei halastanud ka - lõppu veel hüppehajutused ja väljaaste-hüpped, nii et lõpuks sain reielihased üsna kangeks. Emotsiooni mõttes selline keskmine trenn, aga jalad väsitasin korralikult ära.
  • Distants 8,65 km
  • Keskmine pulss 140 (max 167)
  • Garmin Index 2.7
  • VoMax 52
Reedel tegin kodukontorit ja käisin pärastlõunal Sanderi juures oma reielihast üle kontrollimas. Tundub, et kolme nädalaga natuke harjutusi tehes on paremaks läinud küll. Õhtul tegin kodus siis veel tavapärase ÜKE - 52 kätekõverdust (neid olen nüüd sellel aastal iga päev teinud) ja Quick HIT Abs-i kõhulihaste trenni. Jooksuvaba päev, et jalad saaks taastuda enne nädalavahetust.

Laupäeval oli pika jooksu päev. Õnneks nii külma ilma ei tulnud kui nädala alguses lubati (vahepeal oli ennustus isegi -10C lähedale), aga tegelikult oli lõuna paiku -4C ja täitsa joostav ilm. Peetri kõnniteed olid muidugi lumepurused - selline konarlik lumekoorik, kuhu astudes jalg väsib ikka kiiremini. Õnneks sellist libedat pudru päris ei olnud, aga raske oli joosta ikka ja start (õigemini esimesed 5 km) olid aeglased ja tempo 6:00 lähedal. Kindluse teelt sain sõiduteele asfaldile jooksma ja kohe läks lihtsamaks. Tegelikult jooksin ka Assakult läbi mööda sõiduteed, nii et 5-10 km oli seetõttu enam-vähem. Kusagil +15 sekundit kilomeetrile olin kõnniteel aeglasem. Peeetri poole tagasi joostes tegin mingid kaared ja põiked Järvekülast läbi, et kilomeetreid kokku saada, aga kusagil 16 km peal kustusid jalad korralikult ära ja lõpp oli lihaste mõttes raskem kui see aastavahetuse Ülemiste ring. Aga muidugi - aastavahetusel sai puhtal teel joosta, lumes väsibki kiiremini. Kodu juurde jõudes tuli ikkagi 18 km kokku ja enam-vähem normaalse pulsiga joostes keskmiseks tempoks 5:52 - polegi nii hull, arvestades, et asfaldil oli üsna mugav 5:45 hoida.
  • Distants 18,00 km
  • Keskmine tempo 5:52/km
  • Keskmine pulss 151 - peaaegu normis
  • Garmin Index 3.1
  • VoMax 52
Pühapäeval oli ilm üsna sama, selle erinevusega, et hommikust saadik sadas kerget lund ja lõunaks oli kõnniteel juba värske pehme lumekiht peal. See väga ei motiveerinud õue minema, nii et pidin ennast natuke taastavale jooksule sundima. Alguses jälle pulsikell kalas - Garminil on loll komme esimesel kilomeetril numbrid üles visata ja Peetri kooli juures näitas, et esimese kilomeetri konditsioon oli -5, aga siis sai aru, et õige pulss on 15 lööki madalam ja läks natuke paremini joonde. Ringi esimese poole jooksin vastutuules - tuul oli natuke tugevam kui laupäeval ja see mõjus nii, et kätel hakkas sörkides külm ja muidugi lund tuiskas ka näkku. Võib-olla sellepärast kiirustasin ikkagi liialt ja paar kilomeetrit tulid juba alla 6:00. Tagasiteel oli juba sellepärast mugavam, et pisut soojem oli olla. Muidu normaalne jooks, aga rada oli suht raske (annaksin 7/10 tingimustele) ja selle raja kohta hea jooks ja hea tempoga, kuigi natuke liiga kõrge pulsiga.
  • Distants 8,38 km
  • Keskmine tempo 6:02/km
  • Keskmine pulss 144
  • Garmin Index 2.5
  • VoMax 52

Tahaks öelda, et oli hea trenninädal, aga tegelikult rohkem selline grinding. Esmaspäevane Sparta fartlek pakkus võib-olla kõige paremat emotsiooni ja kokku 56 kilomeetrit on juba normaalne maht, aga terve uue aasta olen pidanud juba lume ja libedaga jooksma ja kergelt hakkab närvidele käima. Eelmise aasta tingimustega on seda vormi keeruline võrrelda ja konditsioonist mingit õiget aimu eriti ei saa.


No comments:

Post a Comment