Sunday, January 17, 2021

Trenniblogi 11.-17. jaanuar

Uus nädal, aga sama start, ehk esmaspäevane Sparta fartlek. Nädalavahetuse miinuskraadid olid esmaspäevaks taandunud üsna nulli lähedale. Parkisin auto natuke enne kella 18 Merko juurde ära ja üllatusin, kuidas Tallinna linnas ikka osatakse lund koristada. Kõnniteed Pärnu maantee servas olid igatahes üsna puhtad ja üle viadukti Viljandi maantee poole joostes oli täiesti arvestatav asfaldiriba kergliiklusteel. Jah - kohati oli lörtsine ja natuke libe, aga selline 80% asfalt kindlasti, võiks julgelt öelda. Raudalu poole joostes oli see-eest natuke külm vastutuul, aga tagasi oli päris mõnus. Võimlemine oli täna selline käigu pealt veidi poolik, aga fartlek see-eest Ahtoga  vana tuttav 4+4+3+3+2+2. Panime Kertaga koos jälle ajama ja nagu arvata võis, oli esimene lõik raskem kui tagasi taganttuulega joosta. Igatahes tempo oli hea (4 min lõigule 4:12-4:20 ja edasi kiiremini kuni viimase 2 min tegin 3:59-ga), aga Kerta vist päris sellises konditsioonis ei olnud ja kippus kolmandast lõigust alates maha jääma, nii et selline üksi jooksmise tunne oli kohati. Ahjaa, lõikude vaheline sörk oli seekord 3 min (eelmise nädala 2 min asemel) ja see üks lisaminut tundus täielik luksus.

Pärast lõike tegime raudtee servas jälle lühikesi mäkkejookse - esialgu lumel, aga mida ring edasi, seda rohkem liiva lume alt paistma hakkas. Kümme ringi (10x tõusu võtta) - raske, aga kui tõtt öelda, siis Rahumäe 5x tõusu vastu ikka ei saa. Pärast Rahumäed oli see tänane raudtee mägi nagu väike küngas.

Ja oligi kõik - auto juurde lõdvestusjooks kujunes lühikeseks, nii et päris 13 km täis ei saanud, aga tõusude ajal GPS ei mõõtnud, nii et põhimõtteliselt ikkagi. Ainus, mis täna meelehärmi tegi oli Garmin - eile laadisin aku täis, aga poole trenni pealt juba karjus, et hakkab tühjaks saama ning lõikude nupuvajutused toimisid ka mingi sekundi-kahese viitega. Aeg vist ikkagi uus kell osta.

  • Distants 12,84 km
  • Keskmine tempo 5:28/km
  • Keskmine pulss 155 (max 190) - mingid lõikude lõpud pingutasin, aga tegelikult oli kergem kui keskmine Rahumäe
  • Lõigud (4+4+3+3+2+2 min üle 3 min) - 4:21-4:21-4:17-4:07-4:10-3:59 tempoga.
  • LTHR 4:37 @176
  • Garmin Index 3.4
  • VoMax 52

Teisipäeva öösel jõudis kohale selle talve esimene korralik lumetuisk ja kuigi temperatuur ei olnud külm, siis oli terve tonn seda fcking valget s*tta maha sadanud õhtuks, nii et taastav jooks oli paras sumpamine. Plaanis oli kirjas 6 km taastavat + ÜKE, aga kuna kolmapäeva jooksutrenn oli ette määratud ära jääma, siis mõtlesin teha natuke pikemalt ja kolmapäeval lihtsalt puhkepäeva teha. Ja et Peetri teeolud on nagu on, siis võtsin suuna Järvevana poole, sest vähemalt esmaspäeval paistis seal puhas asfalt ning päevaga ei saa ju väga hulluks asi minna. Väga hull asi ei olnudki, vähemalt siis kui linna piirist jõudsin sisse joosta. Õhuke lumekiht, natuke puder, aga vähemalt joostav ja esimeses poolest taganttuulega sai täitsa mõnusat 6:00-6:11 tempot hoida. Järvevanal läks natuke raskemaks, sest lund sadas kogu aeg peale ja seal on mõned künkad ka. Tagasiteel lennujaama juures oli juba päris vastik, sest jalad väsinud peale eilset fartlekit ja tänast lumes sumpamist ning Tartu maantee äärsel lõigul peksis tuul lumetuisku pidevalt vastu nägu, nii et silmadel valus. Teine pool tuli natuke kõrgema pulsiga, aga keskmiselt siiski enam-vähem normi piires.

  • Distants 10,00 km
  • Keskmine tempo 6:12/km
  • Keskmine pulss 142
  • Garmin Index 2.3
  • VoMax 52
Kolmapäeval käisin Garmini poest läbi ja sain oma uue pulsikella kätte, aga kuna pool päeva ja õhtu veetsin Helenaga ja temaga on korraliku ÜKE tegemine väljakutse omaette (hea, et kätekõverdused jõudsin ära teha), siis jäi see reedesse.

Neljapäeval oli Sparta jooksugrupi trenn. Õues -8 kraadi (feels like -14) ja kerge lumesadu. Parkisin auto jälle Merko kõrvale (kus oli parkimiskohta võimatu leida, sest tundus, et kõik on neljapäeva õhtul metsas suusatamas) ja läksin uut kella testima. Muidugi unustasin kodus pulsivöö sellega paaritada, nii et pulssi võttis ta käe pealt ja hakkas kohe esimesel ringil ka teibaid näitama (soojendusjooksu pulss ei ole 170). Joosta oli raske, sest igal pool oli halb - terviserada suusatajate poolt libedaks lihvitud, kõnniteed lumepudrused ja iga samm andis järele, õues külm ja raudtee sirgel põhjatuul sellele lisaks. Ilmselt külma pärast oli meid seekord ka vähem (napilt üle 10) esimeses grupis ja võimlemise ajal ja järel hakkasid käed korralikult külmetama. Toomas tegi seekord üllatusena esimest trenni ja harjutusi tegime seekord viaduktil, Kangru poolsel tõusul. Peaaegu kõik harjutused + paar kiirendust läks aega, et saaks uuesti käed sooja ja siis oli juba okei. Toomase trenn oli natuke kergem kui Maile oma, nagu ikka, ja selle võrra veits lihtsam jalgadele, aga distantsi mõttes tuli ikka peaaegu 9 km kokku. 
  • Distants 8,70 km
  • Keskmine pulss 145
  • Garmin Index 3.8/2.0 - tegelikult ei tea, mis oli
  • VoMax 52
Kui neljapäeval oli külm, siis reedel oli juba borderline freezing. Tegin kodukontorit ja sain päevasel (valgel) ajal jooksmas ära käia. Enne paaritasin uue Garmini pulsivööga ära, nii et seekord olid näidud õiged. Õues sadas terve öö ja pool päeva laia lund, nii et kõnniteed paksult pudrused ja õhutemperatuur helluva -11C. Õnneks oli vaja teha ainult 6 km - minu tavaline Peetri veski ja Järveküla tiir. Annika andis kaasa ka hea nõuande jooksukinnaste peale veel suusakindad ka panna, et käed ei külmetaks (üldiselt läheb nende kinnastega -7-10C kandis sõrmed külmaks, seda enam mingi taastava 130-se pulsiga.
Ega lihtne joosta ei olnud. Kõnniteedel 6:10-6:15 võis enam-vähem soovitud pulsiga joosta. Kusagil sain natuke sõiduteelt lõigata - kõige enam seal Järveküla-Kodala kandis, kus tuligi kõige kiirem kilomeeter, aga siis olin tagasi Vana-Tartu maantee äärsel kergliiklusteel ja sumpasin lumes. Lõpuks hakkas külm, aga natuke vähem kui 40 minutiga oli tehtud ka. Pärast jooksu tegin veel kätekõverdusi ja Quick HIT Abs kõhulihaste trenni ka peale.
  • Distants 6,00 km
  • Keskmine tempo 6:10/km
  • Keskmine pulss 139
  • Garmin Index 2.7
  • VoMax 51 - Garmin on natuke ebaõiglane, sest kellal pole ju aimugi millised kõnniteed on
Laupäeval oli pika jooksu päev. Viimane väga külm päev (endiselt -11C), aga õnneks tuulevaikne. Kavas oli 16-18 km ja ausalt öeldes Peetri kõnniteedel ei olnud väga nõus nii pikalt jooksma ja külmetama. Seega küpses plaan minna mööda Järvevana ja käigu pealt otsustada, kui pikalt teen. Teed olid enam-vähem sahatud (sõiduteed siis, mitte kõnniteed @Rae vald) ja Häälinurme tänaval sain päris krapsaka sammuga minema. Vana-Tartu maantee ääres tuli veidi sumbata, aga õnneks oli Tallinna silt kohe näha ja pealinnas on teehooldus ikka paremal tasemel. Kergliiklusteed lennujaama juures ja Järvevanal olid üsna heas korras ja kõva alusega hoolimata sellest, et natuke pehmet lund oli peale sadanud. Sahk oli värskelt sealt niisama läbi sõitnud ja saha rattajäljes oli kõige mugavam joosta. Ilma erilise pingutamiseta tulid kilomeetrid alla 5:50 ja pulss oli madalal. Pärast raudtee ülesõitu läks veidi raskemaks - Merko juurest tuleb ülesmäge joosta, tee polnud nii hästi sahatud ja eks joostud oli ka juba omajagu. 8 km sai täis täpselt Järve metsa viadukti peal, aga kuna viadukti osa ja Viljandi maantee poole suunduv kergliiklustee oli kõige paremini sahatud (loe: kõige kõvema pinnaga) siis jooksin ikkagi 9 km täis ja pöörasin siis tagasi. Tagasitee tempo tuli juba kiirem - kilomeetrid lipsasid alla 5:40 (osalt ka sellepärast, et Järvevana lõpus hakkas külm natuke lõpuks naha vahele pugema), aga pulss ikka õigesti 150 kandis. Distantsi teine pool oligi vist 5:39-ga või umbes nii. Arvestades seda, et puhast asfalti ei näinud kordagi, on see päris hea tempo ja võiks rahule jääda isegi suvel lühikeste riietega joostes. Kodu juurde jõudes sai 18 km täis ja päris hea enesetunne kogu jooksust, hetkevormist ja tempost. Pärast jooksu tegin jälle kätekõverdusi ja Sanderi harjutusi, et reis vähem kange oleks.
  • Distants 18,00 km
  • Keskmine tempo 5:43/km
  • Keskmine pulss 148
  • Garmin Index 3.5
  • VoMax 51 - veidi ebaõiglaselt madal, õigem oleks 52-53
Garmin arvab nüüd üldse, et mu trenn on kuidagi unproductive ja arvab, et ma peaks rohkem pingutama vist nende rahulikumate jooksude vahele. Eks paistab, mida ta esmaspäevase fartleki kohta arvab.

Pühapäeval oli puhkepäev - jooksma ei pidanud. Käisime Helenaga korra niisama õues jalutamas (endiselt oli mingi -8-9C) ja linde vaatamas. Kätekõverdused tegin ära (juba jõudnud 57-ni), aga muidu suht trennivaba. Nädalaga kogunes siiski 56 km ja laupäevane pikk jooks tegi tuju päris heaks. Nüüd motivatsioon enne homset Sparta trenni kõrge ka.


No comments:

Post a Comment