Saturday, March 20, 2021

Trenniblogi 15.-21. märts

Esmaspäeval oli esimene fartlek, aga et päris üksinda punnitama ei peaks, tegime Järvel koos Kertaga. Kohtumispaik Merko parkla ja ikka kell 18, nagu trenni minek oleks olnud. Enne meid oli veel teisigi Sparta "paarikesi" tulnud kahekesi lõike jooksma, nii et rutiinid paigas ka siis kui grupitrenni teha ei saa.

Läksime soojendusjooksuga üle viadukti Viljandi maantee poole ja tegelikult hakkas üsna külm, sest pulss ei tahtnud kuidagi tõusta. Lõpuks neljanda kilomeetri 5:22 joostes sain pulsi kuhugi 140 peale. See ennustaks head vormi. Fartlek oli plaanis täpselt sama mis eelmisel nädalal: 2+3+4+5+4+3+2 minutit üle 2 minuti, kolme pikema lõigu vahel kaks 3 min pausi. 

Esimene kiirendus oli über kiire - tegime 2 minutilise lõigu 3:48-ga. Teine lõik tuli 4:06-ga mis tempo mõttes oli täitsa okei, aga tugev maksapiste tõmbas viimasel minutil ikka hoo kinni ja ülejäänud trenn tuligi seetõttu väga raskelt. Pikemaid lõike oli raske joosta, sest 2 minuti peal juba pistis tugevalt ja üle minuti kannatada oli liiga valus - tuli natuke tempos järele anda. 5 minutilise lõigu jooksin napilt 4:20-ga ja vaatasin Kerta selga kaugel eespool. Pärast seda andis pistmine natuke järele, järgmised lõigud sain juba 4:10-4:15 vahele joosta ja  viimase jälle alla 4:00, aga selline jama võtab maha nii jõu kui energia. Lõpuks Garmin laktaadiläve ei näidanudki, sest pistmise tõttu ei saanud enamikel lõikudel pulssi üle 175 suruda. Kokkuvõtteks ütleks, et vorm pole halb, lihtsalt halb päev oli.

Pärast lõike oli Kertal meeles, et tuleb liivas mäkkejookse ka teha, minul oli meeles, et ei tule teha. Tegime kompromissi ja jooksime 5x viadukti kõrval liivas üles. Kuna lund enam eriti ei olnud, siis ei olnud ka väga raske tõus. Lõpuks Merko juurde tagasi sörkides tuli distantsiks napilt alla 13 km ja nädala üks raskem trenn purgis.

  • Distants 12,83 km
  • Keskmine tempo 5:09/km
  • Keskmine pulss 152 (max 185) - madalam kui tavaliselt
  • Lõigud (2+3+4+5+4+3+2 min): 4:00-4:20/km tempoga, 2 min lõigud alla 4:00.
  • Garmin Index 3.6/3.1
  • VoMax 52
Teisipäeval pärast kodukontori tööpäeva tuli taastav 10 km. Või õigemini pika jooksu tempo ja pulsiga. Hästi rahuliku alguse järel läks edasi üpris hoogsalt ja kilomeetrid tulid järjest alla 5:40. Jaheda ja tuulevaikse ilmaga olid tingimused tegelikult päris head selleks, et kiiret jooksu teha ja pulss püsis ka pikalt normis. Ainus asi mis tuska tegi, olid Peetri hooldamata kergliiklusteed - Vana-Tartu maantee ääres oli päris palju lihtsalt sahkamata lõike, kus teehooldusfirma on märtsikuuks käega löönud ja ei vaevugi lumeputru ära koristama. Tase. Viimase kilomeetri (kergelt allamäge mööda Häälinurmet) tulin isegi 5:30-ga. Ei tundunud eriti raske, aga see-eest oli kiire jooks.
  • Distants 10,00 km
  • Keskmine tempo 5:37/km
  • Keskmine pulss 148
  • Garmin Index 3.0
  • VoMax 52
Pärast jooksu oli pool tundi hingetõmbeaega ja siis tegin oma debüüdi Kata ÜKE-s. Kata reklaamis, et täna nabast allapoole ei lähe ja teeme ainult kõhtu ja kätekõverdusi. Kuna kirja sai pandud, et vähemalt üks ÜKE nädalas peaks asjalikum olema, siis olin entusiastlikult kaasas, aga pean tunnistama, et raske oli. 3x8 harjutust x 40 sek ei ole tegelikult kõige raskem trenn, aga kõhulihased karjusid ja higi voolas. See on see kui kuu aega pole intervallventtit teinud. Kätekõverdused olid sealjuures kõige lihtsam osa Kata trennist. Täielik puhkus. Kokku tuli ca 45 minutit trenni. Järgmise sellise võiks neljapäeval proovida, aga sisi vist tuleb rohkem jalgadele.

Kolmapäeval oli plaanis ainult kerge taastav jooks. Kõik oli tavaline - tavaline 6 km tiir koos tavalise kirumisega, et lumi endiselt Vana-Tartu maantee ääres koristamata ja nagu tavaliselt jooksin liiga kiiresti ja liiga kõrge pulsiga.
  • Distants 6,00 km
  • Keskmine tempo 5:46/km
  • Keskmine pulss 142
  • Garmin Index  2.4
  • VoMax 52
Neljapäeval oli kavas veidi uutmoodi trenn. Krapsakamas tempos 8 km aeroobne jooks + põhilised jooksuharjutused + 8-10x100m kiirendused. Kiirendusi tundus mõistlik Peetri kooli staadionil teha, nii et see seadis marsruudile omad tingimused. Otsustasin teha oma tavalise 8,4 km ringi lõpuga kooli juures ja siis pärast kiirendusi kilomeeter lõdvestust koduni.
Esimene kilomeeter läks väga kergelt ja kiiresti. Täiesti ootamatult isegi - alustasin pulsi järgi nii nagu ikka, et lasteaia juures kusagil 130-135 ringis, aga tempo oli juba 5:30. Niimoodi edasi joostes olin soovitud vahemikust esimese kilomeetri lõpus veel kaugel, aga tempo juba 5:25/km. Edasi läks veel kiiremini, kuigi võib-olla kiirustasin esimese poolega natuke üle, sest tõusudel hakkas ringi teises pooles pulss üle 155 minema. Siiski - päris lahtiste jalgade ja hea enesetundega jooks kuni viimase kilomeetrini. Küti teelt ringiga kooli juurde jõudes oli keskmine tempo 5:17/km. Pole paha ja mõningane edasiminek paari nädala taguse aeroobse jooksuga võrreldes.
Tegin kiirelt jalgpalliplatsi servas mõned jooksuharjutused - päike veel paistis ja kaks jooksutüdrukut tegid ka staadionil kiirendusi, aga tuul oli külm ja harjutusi tehes hakkas juba päris jahe. Teise kiirenduse ajal kadus päike ka ära ja lõpuni oli üsna külm. 80-90 meetriseid sirgeid jooksin ca 15 sekundiga, aga need spurdid olid liiga lühikesed, et päriselt sooja saada. Kui viimase tehtud sain, panin kodu poole jooksu. Kossuplatsil loopisid mingid poisid palli korvi, paljaste kätega. Mul olid juba kinnastega sõrmed jääs ja mina ju jooksin, nemad peaaegu et seisid. Teismelistel ikka ei ole närve.
Kodus tegin veel 76 kätekõverdust jooksule peale ja korras päev - väga hea trenn.
  • Distants 8,00 km (koos jooksuharjutuste ja kiirendustega 11,81 km)
  • Keskmine tempo 5:17/km (jooksu osa)
  • Keskmine pulss 155 (umbes)
  • Garmin Index 3.5/2.2
  • VoMax 52
Reedel oli lühike taastav jooks enne ÜKE-t. Et asja põnevaks teha, proovisin taasluua neljapäevast kerget enesetunnet - läksin kodu juurest reipa sammuga minema nii, et esimene kilomeeter tuli isegi 5:35, aga see oli liiga kiire algus - ülejäänud jooksu oli pulss pigem 140-145 vahel, mitte alla 140 kus see oleks pidanud olema, ja tempo ka teises pooles veidi langes. Tuli kiirem jooks kui tavaliselt, aga üle normi pulsiga. Pärast jooksu tavaline Quick HIT Abs kõhulihastele ja trenn kirjas.
  • Distants 6,00 km
  • Keskmine tempo 5:42/km
  • Keskmine pulss 144
  • Garmin Index 2.6
  • VoMax 52
Laupäeval oli jälle pikk jooks: 18-20 km koos 15 sekundiliste kiirendustega. Ilm aga oli vastik mis vastik. Nulli lähedane temperatuur, aga tugeva edela tuulega. See tähendas, et Järvevanal oleksin pidanud raiuma 4 km vastutuules, mida ma ei tahtnud kuidagi teha ja seetõttu valisin pigem Ülemiste järve ringi. Läbi Kangru ja Uuesalu joostes tähendab see, et vastutuule osa on esimese 8-9 kilomeetriga ära ja Järvevanal saaks juba taganttuult nautida.
Läksin kodu juurest mööda Salu teed ja põllult uute majade vahelt Veski suunas. Kohe alguses piiiisut liiga kiire tempoga, sest see esimesed kaks kilomeetrit on ülesmäge ka. Tuul ei tundunudki kohati nii tugev - päris hea, et need tühjad põllud siin Peetri kandis täis ehitatakse, vähemalt on vaiksem joosta. Et Ülemiste ring lühem tuleks, jooksin Käokella teelt Liiva tee suunas - esiteks hoiab see 200m kokku ja teiseks sai nii siksakitades vastutuule lõigud lühemaks teha. Esimene kiirendus tuli thea Järveküla teelt allamäge ja see kilomeeter tuli kohe ka liiga kiire (5:26) - ei lasknud tempot korralikult maha pärast spurti ja tegelikult ei tahntnud ka. Tuule käes oli nii vastik joosta, et tahtsin sealt kiiresti minema saada. Uuesalu metsa vahel läks õnneks pisut vaiksemaks (selle peale lootsin ka ringi valides), aga Uuesalust Kangruni oli kergliiklustee kohati üsna kehvas seisus - jääkoorik koos õhukese lumekihiga. Kui sealt mööda sain, siis Viljandi maantee ääres oli juba tee puhas ja kergem joosta. Tuul ka ei seganud, aga pulss oli siis juba lootusetult sassis. Pigem jooksin aeroobse pulsiga kusagil 155-160 vahel, mitte 150-ga. Järve metsa viaduktist üle saades sai juba taganttuult nautida. Kilomeetrid olid kiired, aga tempot ja pulssi alla lasta ikka ei osanud ja kõik see väsitas jalad ära. Pärast 18 km tegin mõned kõnnipausid ka sisse, et teekond koduni kergem oleks ja pulsi natuke allapoole saaks - mitte eriti edukalt. Lennujaama juurest tuli kannatada veel ebameeldiv lõpp vastutuules ära ja kui koju jõudsin, siis olin ikka nii väsinud kui väsinud. Jooksu keskmine tempo tuli väga kiire, eriti arvestades ilmaolusid, aga oleksin pidanud palju ettevaatlikumalt ja rahulikumalt alustama. Loodetavasti üks viimaseid nii talvistes oludes jookse.
  • Distants 21,35 km
  • Keskmine tempo 5:31/km (Järvevana osa oli stabiilselt alla 5:30)
  • Keskmine pulss 157 (max 174) - way liiga kõrge
  • Garmin Index 4.3/1.0
  • VoMax 52
Võib-olla selle laupäevase raske jooksu järelkajana tundus kogu nädal väga raske, kuigi nädala sees oli ka helgemaid ja kergemaid hetki. Aga esmaspäevase fartleki rikkus pistmine ära ja laupäevane jooks oli tõsine iseloomu trenn. Kilomeetreid tuli seekord 68 km. Sellele lisaks üks lühike ja üks pikem ÜKE. Korralik maht.









No comments:

Post a Comment