Saturday, March 13, 2021

Trenniblogi 8.-14. märts

Kui laupäevased trenniolud olid rasked, siis pühapäevane (õnneks) puhkepäev näitas, kui vastik Eesti talv päriselt võib olla. Laupäeval sadanud lumi jäätus miinuskraadidega kõnniteedel jääkoorikuks ja sellele sadas mõne sentimeetrine lumekiht veel omakorda peale. Esmaspäev tervitas seejärel miinuskraadidega, mis tähendas, et kurat, libe ja lumine igal pool. Kevad laseb ennast seekord veel pisut oodata. Nendes tingimustes oli selge, et Sparta esmaspäevane fartlek ei ole eriti tore ega ka kiire. Võib-olla talviste jooksudega kuigivõrd võrreldav. Startisime Kertaga Merko juurest viadukti pooole ja kuigi viaduktil oli pilt paljulubav, siis kergliiklusteel oli olukord keskmiselt halb - puhas asfalt varieerus jääkoorikuga ja kaugemal metsa servas oli üsna lumine-jäine. Kogunesime viaduktil ja sörkisime siis läbi metsa Järvevanale jooksma - seal oli tee õnneks võrdlemisi puhas ja tuult ka polnud nii palju, nii et tegelikult lõigutrenniks üsnagi head olud.

Tegime eelmisel korral välja pakutud Leonidi naistepäeva-fartlekit (Leonidi ennast polnud küll trennis, aga sellegi poolest) - 2+3+4+5+4+3+2 min püramiidi. Puhkepausid 2 min, enne ja pärast 5 min lõiku 3 min paus. Püramiidi joosta on alati salakaval - esialgu tuleb ennast tagasi hoida, sellepärast oli keeruline esialgu tempot valida. Jooksime kuhugi 4:10 alla kilomeetreid. Natuke sõltus sellest ka, kuidas tõusud või laskumised täpselt langesid. Esimene 4 min. lõik tuli kõige aeglasemalt (4:16), aga 5 min lõigu lõpus paugutasime viimased 45 sekundit mingi 3:50 tempoga, nii et ilmselt jõudu oli (Garmin ütles pärast trenni, et parim kilomeeter oli 4:09). Viimase 2 min lõigu sai juba ülesmäge täiega pingutada - pulss tegi koostööd ja alla 4:00 tempo tuli ära küll. Tagantjärele tõdemus oli, et kuna ainult 23 minutit tööd, siis ei olnud nii raske kui 5+5+4+4+3+3 süsteemis teha. Kuna tee oli raudtee pool siiski natuke libe, arvas Ahto, et täiega kiirendusi ei hakka peale tegema ja lõpetasime trenni sellega ära. Tegime Kertaga veel 1,5 km sörki lõdvestuseks ja sellega oligi kõik, aga et soojendus oli pikk, siis kokku ikkagi üle 14 km trenn.

  • Distants 14,26 km
  • Keskmine tempo 5:12/km
  • Keskmine pulss 156 (max 190)
  • Lõigud (2+3+4+5+4+3+2 min): 3:59-4:16/km tempodega
  • LTHR 4:40 @175
  • Garmin Index 3.9/3.2
  • Garmin Index 52

Teisipäevase kodukontori päeva lõpuks oli taastav 6 km + ÜKE. Kuna päev oli parajalt koosolekuid täis pikitud ja õhtud juba natuke valged ka, siis läksin jokosma täpselt kell 17 ja tundus, et täpselt 40 minutit liiga hilja. Õues oli küll soojem kui esmaspäeval, aga täpselt siis hakkas lai lumesadu ja oli selge, et jooksutingimused lähevad progresseeruvalt halvemaks, sest lumesahad on Peetris endiselt haruldased ja looduskaitse all.

Enesetunne oli tegelikult siiski hea ja kodu juurest läksin mõistliku tempo ja pulsiga, nii et kogu aeg oli hea joosta. Järveküla pool tundus, et läheb kiiremaks ja kilomeetrid hakkasid juba alla 5:50 tulema, aga Vana-Tartu maantee servas kõnniteel oli juba korraliku lumevaiba maha sadanud. Selle all veidi ebatasane jääkoorik ka ning mingite kohtade peal peksis jälle korralikult lund näkku (nagu laupäeval), nii et väga tore ei olnud. Tulin siiski päris kiiresti lõpuni (osalt ka sellepärast, et lihtsalt lumesaju eest varju saada) ja 6 km sai täis üle ootuste kiire tempoga - 5:47-ga jooksin ju eelmisel suvel neid taastavaid jookse, aga praegu lumes sama kiiresti - ei usuks, kui ei teaks. Tegi kohe tuju heaks.

Pärast jooksu tegin kätekõverdusi (78 - päris hästi tuleb) ja vana tuttava Quick HIT Absi kõhulihaste ÜKE (ei viitsinud midagi uut ja originaalset välja mõelda).

  • Distants 6,00 km
  • Keskmine tempo 5:47/km
  • Keskmine pulss 140
  • Garmin Index 2.3
  • VoMax 52
Kolmapäeva öösel sadas veel lund maha (millal see talv lõpuks lõppeb??) ja ilm oli üle mõistuse külm. Hommikul isegi 15 kraadi. Kogu selle jama juures oli ainus hea asi see, et külma ilma ja värske lumega olid kõnniteed sahatuna täitsa joostavad ja ilus päike paistis ka. Läksin jooksutiirule pärastlõunal, et oleks kõige soojem (või noh, vähem külm -9C). Plaan oli lihtne - teha 10 km pika jooksu tempos. Joostavatel teedel oli seda täitsa võimalik Peetris teha.
Päikese käes oli täitsa chill joosta. Vastutuule lõigud (need olid valdavalt esimeses pooles) kannatasin ära (näol oli ebameeldiv) ja alustasin rahulikuma tempoga ka. Kui Kindluse teele pöörasin, sai tagumised 6 km juba rahulikumalt taganttuules chillida ja tempo läks ka kiiremaks - esimese poole jooksin umbes 5:48-ga, teise poole tempo oli kindlalt alla 5:40, nii et keskmine kiirus tuli teed ja rahulikku pulssi arvestades päris hea. Kodu juurde jõudes käed ei külmetanudki. Õnneks enam vist nii külma ilmaga jooksma ei pea ka.
  • Distants 10,00 km
  • Keskmine tempo 5:41/km
  • Keskmine pulss 148
  • Garmin Index 3.1
  • VoMax 52
Neljapäev oli esimene päev uute koroonapiirangutega, mis tähendas, et ühistrennidega oli kõik. Üsna eelmise aasta sama aja koopia. Jooksuharjutuste trenn tuli seetõttu teha iseseisvalt. Ahto pani ilusti kava ka FB-sse ja peale tööpäeva läksin jooksutiirule. Ilm oli sulale lähemal kui kolmapäeval, lumi kõnniteedel rohkem pudruks tambitud ja kohati jääkoorik lume alt väljas, nii et olud olid tegelikult raskemad. Tempo ei olnud sörgil kiire, kuhugi 5:40 peale, aga mingit head mõnusat jokosutunnet ei olnud. Pärast umbes 4 km sörki tegin Peetri pargis natuke võimlemist ja siis Kuldalas jooksuharjutuste bloki peale. Rada ei olnud väga sile, nii et just külg ees liikumisi oli võrdlemisi ebamugav teha. Lisaks käisid seal pidevalt mingid koerajalutajad läbi ja sundisid enne kiirendusi pikema pausi tegema, aga kokkuvõttes ei olnud väga raske trenn. Külg ees põlvetõsted tõstsid pulsi natuke kõrgemale, aga Kuldala pargi kiirendused ei ole ligilähedasedki Järve metsa viadukti tõusudega või ka Maile hüpetega. Hirmus nüri on küll neid harjutusi niimoodi teha, aga loodetavasti kevad tuleb varsti ja siis saab juba paremini kohta valida. Trenni lõpus veel 2 km lõdvestusjooksu peale, et 8 km kokku tuleks ja purgis.
  • Distants 8,02 km
  • Keskmine pulss 143 (max 167)
  • Garmin Index 2.8/1.1
  • VoMax 52
Kui neljapäevased teeolud olid kolmapäevastest kehvemad, siis reedeks oli olukord loomulikult veel kehvemaks läinud. Tegin oma ÜKE eelset soojendusjooksu - ikka seesama 6 km ring läbi Järveküla - ja võib-olla kolmandal ja kuuendal kilomeetril sai normaalselt joosta. Ülejäänud tee oli lihtsalt kergelt sula lumepuder, kus samm andis iga astumisega järele. Eriti hull oli Vana-Tartu maantee ääres. Kui koju jõudsin, siis pulss oli loomulikult üle normi. Õnneks Urmo andis märku, et Järvevana oli juba täiesti puhas, nii et nädalavahetuse pikk jooks tuleb seal.
Peale jooksu ÜKE - nagu ikka, kätekõverdused (73) ja siis Nike Training appist midagi uut - Runner's Strength. Natuke rohkem rõhuga jalgadele, aga alt läbijooksud ja küljeplangud ka ilusti sees. Tundus esimesel korral natuke raskem kui ma ootasin, aga tegelikult ikkagi üsna sarnane Quick HIT Abs-iga - mõlemad 15 min trennid.
  • Distants 6,00 km
  • Keskmine tempo 5:49/km
  • Keskmine pulss 143
  • Garmin Index 2.3
  • VoMax 52

Nädala sees on olnud sellised mõnusad tiksumise trennid, aga laupäeval oli pika jooksu aeg. Ilm oli sula ja kuna kõnnitee maja ees läks iga tunniga ilusamaks, lükkasin enda jooksu ka pärastlõunasse. Vana-Tartu maantee ääres oli kergliiklustee veel lumelörtsine, aga lennujaama juurest Järvevanale oli täiesti puhas asfalt, nii et kui eelmisel laupäeval lumetuisus tegin 18 km, siis nüüd otsustasin kohe, et teen 20 km ja ei virise. Jooksjaid tuli juba lennujaama juures ridamisi vastu ja see viis endal ka sammu kiiremaks - kolmas kilomeeter tuli juba alla 5:40 ja kui Ülemiste ristmiku juurest kiirendasin, siis neljas juba alla 5:30. Järvevanal tuul ka eriti ei seganud ja võib-olla tuligi algus natuke liiga kiire - kõik kiirendused kilomeetrite alguses jooksin igatahes palju kiiremini kui eelmisel nädalal. Et spurt tuli teha iga kilomeetri alguses, tabas üks Garmini piiks mind üsna ootamatult Järvevana raudtee ülekäigu kohas, nende metallpiirete vahel :D.
Kui Järvevanal oli palju trennitajaid, siis viadukti taga Viljandi maantee pool oli see-eest palju jalutajaid - nende vahel andis manööverdada. Tagasitee läks juba kiirema tempoga nagu ikka, aga viimased 5 km läks raskemaks - pulss ei tahtnud enam pärast kiirendusi väga hästi ära taastuda ja viimased 3 km oli pulss ca 160, kuigi oleks pidanud olema 150 - aga siis ei saanud enam tempot ka alla lasta ja pidi ikka 5:35-ga lõpuni tulema. Lõpuks olid jalad ikkagi väsinud, aga see oli oodatav ka, sest nii pikka jooksu pole ammu teinud. Tõtt öelda ei olegi sel aastal veel 20 km jooksnud.
  • Distants 20,00 km
  • Keskmine tempo 5:33/km
  • Keskmine pulss 156 (max 169) - liiga kõrge
  • Garmin Index 4.1/1.6
  • VoMax 52
Kokkuvõttes oli päris korralik trenninädal - 64 km jooksu + natuke ÜKE-t ka. Järgmisel nädalal tuleb fartlek teha ilma Sparta pundita ja ÜKEd peaks ka proovima korralikumalt teha - veidi pikemad kavad otsima.





No comments:

Post a Comment