Friday, July 6, 2018

Juunikuu kokkuvõte

Juunikuu treeningplaan sai täidetud peaaegu sajaprotsendiliselt. Tegin praktiliselt kõik ära, mis Endomondo mult nõudis, ühtegi trenni vahele ei jäänud. See tähendas kuu lõpuks, et juuni oli minu jaoks esimene 200+ km kuu. Päris sürreaalne, kui lihtsalt selliste koormuste kasvatamine on tegelikult läinud. Just rahulike jooksude suur osakaal treeningkavas lubab lisada rohkem kilomeetreid.
Olen ka lugenud ja uurinud soovituslikke treeningkavasid ja tuleb tõdeda, et Endomondo teeb oma programmi peaaegu ideaalselt õigesti, by the book. Nädalas on maksimaalselt kaks rasket trenni (intervallid või tempojooks), ülejäänu on kõik easy run või puhkepäevad ja nii ei tundu 10 km sörki enam üldse trennina, vaid lihtsalt õue minekuna. Sel esmaspäeval jooksin näiteks elu kergeimad 16 km, keskmise pulsiga 150.

Juunikuus alustasin ka intervalltreeningutega. Esialgu 7X 4 minutit üle 5 ja siis 6X 1km üle 5 (4:50-5:00 tempos). Täpselt õige kiirus, kusagil seal 90% ringis suutlikkusest tundus ja Garmini jaoks sellised 4,5-5,0 vahemiku intensiivsusega trennid. Täiesti sobib.
Kõige keerulisem oli 23. juuni pikk jooks (18 km), kus sees pidin tegema ka viis kilomeetrist lõiku 5:27 tempoga. Olin jaanipäeval Pangodis ja läksin seda trenni tegema Tartusse. Tiigi tänavalt startides jõudsin kiirema osa alguseks Anne kanali juurde ja kuigi kergliiklusteel oleks pidanud olema lihtne segajateta joosta, siis lühikesed, ainult minutilised lõigud kiiremate etappide vahel ei andnud üldse taastumiseaega. Võimalik, et süüdi oli ka tuul, mis esimesel kahel lõigul vastu puhus, aga neljandaks olin täiesti kott ja viies kilomeeter, mis läks ka Annelinnas ülesmäge, ei mahtunud enam ettenähtud ajaraamide sisse. Pulsikellal nägin numbreid, mida alla 5:00 intervallide puhul Peetris polnud kunagi näinud ja Annelinna Prisma juurde jõudes olin täiesti läbi. Jooksu tagumise osa 9 km sörk jäigi suuremas osas tegemata.

Pettumust leevendas 28. juuni Cooperi test. Endomondo laseb iga 4-6 nädala tagant joosta ühe Cooperi, et tegelikku vormi ja kiirust hinnata, ning kohendab selle järgi treeningkava. Ei tea ka täpselt, kas see on viimase 6 nädala trenn või hammustas mingi kärbes mind tagumikust, aga maikuu tulemusele (2520m) lisasin juunis +160m ja uus benchmark on 2680m. Kui mais tundus raske joosta alla 4:40, siis nüüd oli esimene kilomeeter 4:22.
Endomondo arvas selle kõige peale, et nüüd on aeg viilimine lõpetada ja keeras mu treeningplaani kohe kaks kraadi kangemaks. Juba juuni viimasel päeval sain joosta 18 km asemel 20 km pika jooksu ja sörgitempo on endise 6:33/km asemel 6:07/km, mis on siiski ootamatult mugav ja kerge. Intervallide lõigud aga peaksnin nüüd jooksma 4:34/km. Ilmselt olen ka oma vormi eelnevalt alahinnanud. Poolmaratoni eesmärgiks on nüüd treeningplaani järgi 1:55. Ambitsioonikas, kuid reaalne - 30. juunil jooksin 20 km rahulikult 2:07 tempos, nii et tõele au andes ei tohiks 2:00 mingeid probleeme valmistada. Ja tegelikult on oktoobrini ju veel 3 kuud minna.

Nii et meelsus on positiivne ja motivatsioon kõrge. Head meelt teeb see ka, et olen kehakaalu saanud 86 kg peale, mis tähendab, et joosta on kergem ja jalad võiksid ka selle võrra paremini vastu pidada.


Juuni numbrites:
Distants: 237 km
Aeg: 1 päev ja 1h
Kulutatud kaloreid: 20 209

Kõige kiirem kilomeeter: 4:21 (28. juuni)
Kõige kiirem 10K: 54:36 (21. juuni)
Kõige pikem jooks: 20 km (30. juuni)


No comments:

Post a Comment