Monday, August 13, 2018

Mis mu vorm on?

Peetri jooks oli mu esimene jooksuvõistlus üle 3 aasta. Kõik, kes on vähemalt rahvajooksudelgi käinud, teavad, et võistlustel on tavaliselt keerulisem kui trennis - ei saa valida aega, kohta, ilma ega rajaprofiili ja tuleb leppida sellega mis on, kuidagi proovides trennides läbitud kilomeetreid ja kogetud kiirusi vastavalt distantsile paigutada, et tulemus oleks maksimaalne, aga lõpus ei oleks ka päris poolsurnud enesetunnet.

Kõigil jooksuvõistlustel on vähemalt üks osa neid osalejaid, kes on silmaga nähtavalt vales kohas. Mitte, et osavõtt oleks keelatud, aga inimestel lihtsalt puudub arusaam sellest, kui pikk on distants ja mis on nende endi füüsilised võimed. Kolm aastat tagasi Tartu poolmaratonil nägin juba teisel kilomeetril kõndijaid, kelle jaoks algus oli liiast. Peetri jooksul oli samuti palju neid, kes algul ennast üle hindasid ja lõpuni vastu ei pidanud. Aga tegelikult see küsimus - kui kiiresti ma suudan joosta? - on ka neil, kes püsivamalt trenni teevad, aga vähem võistlevad.

Üks variant on proovida trennis. Lühemat maad - 5 või 10 km võib trenni mõttes ka üsna paugutada ja võib-olla polegi väga halb plaan. Poolmaratoni vist trennis päris maksimumiga jooksma ei hakka. Kuna 10 km ei olnud ammu jooksnud ja tegelikult on selle aasta eesmärk hea poolmaratoni aeg, siis enne Peetri 10 km uurisin lähemalt erinevaid jooksukalkulaatoreid.


Endomondo, mis mulle iganädalast treeningplaani ette annab, arvestab eelkõige igakuiste Cooperi testide aega. Augusti tulemus 2780m lubab Endomondo meelest oktoobris poolmaratoni ajaks 1:50 ja ülejäänud treeningplaan (intervallid ja kiirused), lähtub nüüd sellest eesmärgist. Teoreetiliselt hindan reaalseks, praktiliselt möönan, et 1:50 nõuaks korralikku pingutust, eriti Tartu rajal koos Toomemäe tõusuga.

Garmin paneb see-eest täiesti hullu. Garmini kell proovib pulsi ja kiiruse järgi mõõta Vomaxi ja selle järgi ennustab võimalike distantside lõpuaega. Millest täpselt see Vomax sõltub, on raske öelda, igatahes neljapäevase ja pühapäevase trenni Vomaxi sain 49 ja Peetri jooksu eest 47. See on päris suur vahe. Aga Vomax 49 tähendab Garmini meelest 10K aega 44:06 ja poolmaratoni aega 1:37:48. Ma möönan, et mul on ka võistlustel tavaliselt midagi sisse jäänud, aga Peetris ei jäänud üsna siledal rajal üle poole minuti, nii et kui Garmin siin eksib 4 minutiga, siis poolmaratonil kindlasti rohkem. Endomondo aeg tundub usutavam.

Polaril on huvitav running indexi süsteem, mille numbrid on tabelis seotud cooperi, 5K, 10K ja pikemate distantsidega. Polari maailmas peaksin oma hetkevormiga olema kusagil 54-56 vahel (cooper rohkem 56, 10K pigem 54). Polari running index 54 pakub poolmaratoni ajaks 1:47:30. Ka pigem optimistlik.


Siiski, kolmest kalkulaatorist kokku võib mingi hinnangu teha, kuigi on ka ühiseid puudusi. Ükski neist ei võta joostud kilomeetreid ja pulssi hinnates arvesse tõusumeetreid või leitsakut. Endomondo eeliseks on see, et ta ei hindagi tänast olukorda, vaid võtab arvesse enda treeningplaanis ka järgmiseks kaheks kuuks ette nähtud trennid - st. ei olegi vaja kohe homme 1:50 joosta, vaid oktoobris. Seda enam tundub Garmini ja Polari ennustused ebareaalsed. Üks tõlgendus on muidugi see, et race estimator eeldab mingit trennimahtu veel enne võistlust, ehk siis - number on korrektne, kui sinna 2-3 kuud tublit trenni vahele mõelda.
Igal juhul on üsna lollikindel plaan võtta kõige konservatiivsem pakkumine ja lähtuda sellest. Madalat latti on alati toredam ületada kui liiga kõrgelt lennates kõrbeda :)

No comments:

Post a Comment