Sunday, August 5, 2018

Nädala kokkuvõte 30. juuli - 5. august

Kolmas puhkusenädal järjest kulus mööda Eestit ringi sõites. Nädalat alustasin Tallinnas ja kuna ma eelmisel nädalal natuke oma treeningplaaniga feilisin, oli Endomondo mulle armuline ja käskis esmaspäeval ainult 14 km joosta.Otsustasin teha oma tavalist Assaku tiiru ja vormi kevadisega võrrelda, aga keeruline on midagi võrrelda kui õues on isegi pärast kella 19.00 27 kraadi sooja ja lämbe nagu saunas. Vähemalt päike oli selleks ajaks madalaks vajunud.
Alustasin väga rahuliku tempoga, pulsi järgi. Esimene kilomeeter oli isegi 6:22, aga siis jäi tempo pidama kuhugi sinna 6:10 lähedale. Assaku tõusud aga tõstsid pulsi siiski korralikult üles (sellepärast see 14 km ring ongi raske rada, et poole peal hakkab üks korralik üles-alla) ja Peetrise tagasi jõudes oli samm juba täitsa tönts. Mingit õhku hingata ei olnud - kusagil Järvekülas koristati vilja ja paks kollane tolm laiutas üle kogu tee - ja kuidagi uskumatult raske oli kogu see jooks. Jalutasin 200 meetrit ja tegin viimased 2 km ka korralikult lõpuni. Lõpuks 14 km keskmise tempoga 6:16 ja pulss 150. Garmin pakkus enda indeksiks 3,6, aga endal ei olnud mingit head enesetunnet ega särtsu. 16 km ei oleks kuidagi jaksanud teha ka.

Teisipäeval olin veel Peetris ja ootasin õhtust jooksuilma kui kõigi üllatuseks hakkas päikselisel päeval sadama. Mitte väga palju, aga natuke siiski ja see oli piisav, et viskasin tossud jalga ja otsustasin oma lühikese tiiru ära teha. See vihmasabin ei olnud muidugi piisav, et õhutemperatuuri mõjutada ja juba teisel kilomeetril sai selgeks, et olin ennast tulnud lihtsalt päikeselisel pärastlõunal praadima. Õnneks ei olnud vaja palju joosta ja 6,66 km ring läks keskmise tempoga 6:08. Pulss 148. Täitsa tip-top, kuigi jalgades väga palju särtsu ikkagi ei olnud.

Neljapäeval olin juba Pangodis ja läksin õhtul Tartusse, et ära teha 14 km trenn. Varem pole sellist jooksu teinud, aga 2X Long intervals, ehk siis 2x20 minutit 5:06/km tempoga, 10 minutilise taastumisega seal vahel. Päev oli veel kuumem kui nädala alguses ja kella 19.00 ajal startisin Anne kanali juurest Ihaste tiirule 31-kraadises palavuses. Parkisin auto sinna, et vesi oleks käepärast ja soojenduse (hea huumor, miks üldse sellise ilmaga soojendust on vaja teha?) 2 km mõtisklesin, mis kiirusega ma tegelikult neid intervalle joosta suudaks. Lõpuks panin enam-vähem tunde järgi ja esimese lõigu tegin umbes 5:21 ja teise ka alla 5:30. 5:06 oleks olnud ehk liiga kiire, seda enam, et Ihaste juures oli suurem osa kergliiklusteest otse küpsetava päikese all, 5:21-ga jätsin võib-olla liiga palju varu sisse, sest need nädala alguse jooksud ei sisendanud küll mingit erilist optimismi, aga endalegi üllatuseks ei olnud üldse liiga raske joosta, palavusest hoolimata. Pärast andmeid võrreldes sai ka selgeks, miks - neljapäevane õhuniiskus oli ainult 30%. Leitsakul ja leitsakul on vahe - see esmaspäevane lämbe ilm oli jooksmise mõttes palju karmim kui neljapäevane küte.
Enne cooldowni väike joogipeatus auto juures ja tegin selle lõpuringi Anne kanali ümber ka ära. 13.06 km, keskmine tempo 5:41, aga pulss ainult 158 (sellest ka tunne, et varu jäi sisse). Garmini reiting 4.5, mis on selline enam-vähem.
Siis 2x duši alla, sest terve see nädal on olnud selline tunne, et kui oled duši all käinud, siis juba paar minutit hiljem mõtled, kas oled ikka veel dušist märg või juba higistad uuesti (õige vastus on teine variant).

Reedel ütles Endomondo, et peaks tegema 6,6 km, aga tegin selle asemel Pangodi järve 7,8 km tiiru. Juba tuttav ring, ei üllatanud eriti, aga nagu sörgiga kuumas ilmas viimasel ajal olen teinud, siis tempot kella pealt ei vaadanud, ainult pulssi. Aga kuna esimesed 2 km läheb tee mõnusalt allamäge, siis paugutasin esimesed kilomeetrid 5:54 ja 5:58, mis on selgelt liiga kiire (6. kilomeeter tuli isegi 5:53) ja natuke kiirustasin. Aga kuna enesetunde järgi, siis okei. Keskmine tempo lõpuks 5:59 ja pulss 151 - mägise maastiku kohta okei. Garmin andis pingutusele hindeks 3,5.

Laupäev kulus sünnipäeva tähistades ja pikale jooksule startisin pühapäeva hommikul juba Tallinnas, õigemini Jüri terviserajal. Tallinnasse sõit möödus laupäeval korralike paduvihma hoogudega, mis võtsid suu naerule ja kui auto hommikul raja äärde parkisin, näitas termomeeter ainult 20 kraadi. August on käes, seda näeb ka sellest, et päev hakkab lühemaks jääma ja hommikused varjud on pikemad, mis metsas joostes on teine mõnus asi. Taevas tiirutasid ka mõned tumedad pilved, mis aeg-ajalt päikest varjasid, nii et viimaste nädalatega võrreldes oli kokkuvõttes päris head tingimused.
Terviserajal pika jooksu tegemine on kergliiklusteega võrreldes natuke teine asi. Esiteks on see ikkagi paras metsarada - mõnikord laiem, mõnikord kitsam ja niitmine oli ka omajagu hiljaks jäänud. Jalale pehmem astuda, aga nõuab jällegi head sammu ja keskendumist, et jooks ei muutuks ebatasasel pinnal koperdamiseks. Lisaks on ringi peal 4 tuntavat tõusu, mis viivad pulsi üles ja kui neid iga ring võtta, siis see väsimus akumuleerub. Täna oli 3. km posti juures lageda peal tuul korralikult vastu ja see oli raja kõige raskem koht, eriti miskipärast teisel ringil. 
Alustasin jälle pulsi järgi ja esimene kilomeeter tuli ootamatult aeglane (6:12), lisaks ehmatas Garmin mind hinnanguga, et mu performance condition on -3. Nagu mismoodi? Ilmselt hommikune jooks ja keha polnud veel päris ärganud, aga väga lihtsat sörki ei tulnud, pigem selline aeroobne jooks. Neli ringi joosta on üleüldse tüütu, aga mõned korrad suutsin ennast ilusti "tsooni" mõelda ja läksin väga mõnusa tempoga ja juba esimese ringi peal sain oma soovitud keskmise kiiruse (6:07) ilusti kätte. Kolmanda ringi ajal märkasin kuidas varjud hakkavad juba lühemaks jääma ja temperatuur oli ka selleks ajaks juba tõusnud. Enne viimast 5 km ringi tegin auto juures joogipausi ja viimase ringi rabistasin juba natuke liiga kiire tempo ja kõrge pulsiga ära. Sealt tulid ka esimesed kilomeetrid alla 6 minuti. Kokkuvõteks 20,5 km keskmise tempoga 6:03. Pulss 156 - metsaraja kohta täitsa okei. Juba homme on vaja teha 21 km.

Võib nädalaga üsna rahule jääda. Kokku tuli 62 km. Uus nädal toob ilmselt jätkuvalt mõõduka ilma ja neljapäevase Cooperi testi. Kilomeetrid olen juulis küll ilusti ära teinud (kuu kokku 250 km), aga intervallidega on olnud natuke keerulisemad lood. Ise küll ei tunne, et toorest kiirust oleks kusagilt juurde tulnud.
Cooper sobib jalgade lahtijooksmiseks ka hästi, sest laupäeval on hooaja esimene test - Peetri jooksu 10K.

No comments:

Post a Comment