Sunday, April 7, 2019

Trenninädal 1.-7. aprill

Enne 1. aprilli sain Ahtolt kätte ka uue kuu treeningplaani. Midagi eriti uut ei ole, ainult et pühapäevane fartlek läheb veel natuke pikemaks (ei ole aprillinali).
Võtsin ka kokku märtsikuu trennistatistika - 203 km + 2 intervallventtit (2 jäi ära, sest Vietnam). Ahto arvas, et pika jooksu hea vorm ja madal pulss on põhja ladumise faasis kõige olulisem, fartleki ajad praegu vähem tähtsad. Selle teadmise võtsin uude trenninädalasse kaasa ja hakkasin jälle peale.

Esmaspäevane rahulik taastav jooks oli pulsi mõttes veidi raskem kui tavaliselt. Loogiline, sest pühapäeval jooksin endast ju üsna punasesse ja selge, et organism tundis seda veel esmaspäeval. Esimesed kolm kilomeetrit läksin taganttuules, küll üsna tagasihoidliku 6:25 tempoga, aga Järveküla kooli juurest tagasi pöörates oli paar kilomeetrit vastutuules isegi üle 6:30. Kui Ülemiste metsa varju jõudsin, siis kadus tuul ära ja sain krapsaka sammuga seitsmenda kilomeetri isegi 6:20-ga tuldud. Kokku 7,39 km ja keskmine tempo 6:27/km. Pulss 138. Pulsi mõttes OK, aga tempo keskmisest aeglasem, on kokkuvõte.

Teisipäevane ventti oli see-eest palju parem. Keha oli taastunud ja kuigi vaimselt väike motivatsioonikriis kollitas (eks ma eelmisel nädalal hellitasin ennast mõttega, et äkki aprillis juba rohkem jooksu ja venttit ei tee), siis läksin ilusast ilmast hoolimata kohale. Spartas on nüüd aprillist ka teisipäeviti jooksutrennid - Ahto teeb huvilistega lühikest lõiku (esmaspäevased on pika lõigu trennid) ja nägin trenni sõites Rihot ja Peepu juba Järvevana kergliiklusteel, aga minu tee viis saali. Lauri ja Agris olid kohal ja tüdrukud ka - kokku umbes sama suur hulk rahvast kui eelmisel nädalal (ehk siis pool saali). Seekord oli kohal ka Marius ja võib-olla selle pärast tundus trenn isegi lihtsam - kindlasti lihtsam kui see mida Reigo tegi. Igatahes jaksasin ikkagi mingi 90% kõik asjad kaasa teha ja ära väsisin alles 45 minuti juures. Hea tunne jäi sellisest trennist.

Neljapäeval oli juba suur kevad väljas (tegelikult oli juba kolmapäeval, aga siis ei olnud jooksupäeva). Sparta jooksugrupi trennis andis see tunda läbi selle, et enamik olid üle riietunud. Mati ja Riho olid 14-kraadise ilma juures valinud juba lühikesed püksid. Ise ka panin musta jaki (viga) ja võtsin igaks juhuks kindad kaasa (viga). Trenni tegime Toomasega, seekord juba rajal, sest jää oli läinud ja tee üsna kuiv. Harjutuste jaoks tähendab see seda, et on vähem muhke ja lohke ja pole nii suurt ohtu jalg kuidagi valesti väänata. Pärast veel paar kilomeetrit lõdvestuseks. Kokku 8,89 km.

Reedel oli sama soe ilm ja oskasin juba arvestada. Panin õhukese pluusi selga (taganttuulega tundus seegi liiga palju) ja tegin Assaku tiiru ära. Veidi läks võib-olla alguses pulss kõrgemale kui tavaliselt, aga distantsi teise poole sain joosta taganttuulega ja siis jooksid kilomeetri ajad järjest alla 5:50. Kokku 15,24 km. Tempo jälle 5:56/km ja pulss 148. Jalad olid veidi väsinumad kui eelmisel nädalal, aga vormi mõttes sarnane jooks.

Laupäeval läksime vastu õhtut Janekuga koos tiirule. Korjasin ta Peetri kooli juurest sappa ja tegime Järveküla kooli ja viljakuivati juurest ringi. Lobisedes oli pulss veidi kõrgem kui peaks ja tempo kippus ka natuke kiireks minema, aga enam-vähem sinna 6:20 kanti tempo tuli. Tagasi Peetri kooli juurde jõudes oli tehtud 6,69 km - veidi vähem kui pidanuks ja ajaliselt veidi alla 43 minuti, aga pole hullu. Tempo 6:24/km ja pulss 145. Tegime kooli staadionil veidi jõuharjutusi ka ja pärast sörkisin veel kilomeetri koju (seda enam Garminiga ei registreerinud). Leppisime kokku, et võtame jooksuasjad ülejärgmisel esmaspäeval Eismale kaasa ja teeme seal ka õhtul sörgi ära.

Pühapäevast fartleki pisut pelgasin, sest eelmine nädal läks nii raskelt ja laupäevane ei olnud just eriline taastav jooks. Panin samamoodi õhukeselt riidesse nagu reedel (oleks võinud ikka lühikeste pükstega minna, kirjutan nüüd õhtul) ja hakkasin minema väikese kaarega ümber Kuldala pargi, sest seekord oli vaja joosta kilomeetri võrra rohkem kui tavaliselt. Tuul oli täiesti teiselt poolt kui eelmisel nädalal - esialgu vastu ja pärast Assakut siis tagant. Esimese lõigu sain küll Vägeva teel teha valdavalt taganttuulega ja see aitas rütmi saavutada. Vastutuule lõigud tulid suhteliselt keskmise pingutusega alla 5:20 ja pärast Assakut taganttuulega läks juba päris lihtsaks. Kuna kiired ja aeglased lõigud olid eelmise nädalaga natuke nihkes, siis see sobis mulle rohkem. Põhiliselt seetõttu, et halvemad nurgad, pööramised ja ülekäiguradade ületamised sattusid nüüd valdavalt taastumise lõikudele ja ei seganud tempot. Vana-Tartu maanteele tagasi jõudes sain alles pulsi viimasteks lõikudeks 170 lähedale ja viimasel allamäge kilomeetril proovisin jalgadega kiiremini kerida ja sain ilusti 5:03 ajaks. Ei tunduks midagi nii erilist, aga see oli juba kaheksas kiirendus ja ma ei olnud endiselt omadega punases. Lõpuks tuli väga kergelt kogu trenn - kokku 16,52 km ja keskmiselt 5:40/km. Lõigud 5:03-5:19 vahele. Keskmine pulss 158 (max 173) ja Garmin andis jooksule hindeks 4.1 (ja millegi pärast hindas mu VoMaxi alla 50 peale). Ise olen küll muidugi päris rahul ja motiveeritud.
Pärastlõunal läksime veel Helenaga jalutades mänguväljakule ja päevaga tuli kaugelt üle 20 000 sammu.


Nädal kokku: 54+ km jooksu + intervallventti. Põhiliselt rahul pühapäevase fartlekiga ja tundub, et treeningutel hakkab mingisugune mõju paistma.

No comments:

Post a Comment