Sunday, July 21, 2019

Trenniblogi 15.-21. .juuli

Kuna selle nädalaga algas mul ametlikult puhkus, aga paar päeva olin veel Tallinnas, siis oli nädala alguses aega laialt ja tegin esmaspäevase taastava jooksu Jüri terviserajal. Selle sõiduga oli mul tegelikult mitu eesmärki - üks oli hoida jalgu natuke pehmemal pinnasel joostes ja teine oli aru saada sellest, kui suur see vahe asfaldi ja terviseraja pinnakatte vahel ikkagi on, kui võrreldavaid jookse teha. Hea enesetundega teen esmaspäevase taastava jooksu kusagil 6:00-6:05 tempoga.
Jürile jõudsin siiski üsna õhtul ja kohe rajale minnes tervitasid mind esimesed vihmapiisad. Kaugemal Vaida kohal lõi ka äikest, aga Jürisse jõudis ikkagi ainult kerge vihmasabin. See-eest oli metsa vahel täiesti tuulevaikne. Esimese kilomeetri tegin üsna krapsaka sammuga täpselt 6:00-ga, aga siis tulid esimesed tõusunukid, kus pidin tempot alla laskma ja sellest hoolimata oli raske pulssi alla 140 hoida. Kolmanda kilomeetri lõpus tõusunukkidest üles minnes sain pulsi juba 150-st kõrgemale ja ülejäänud jooks nägi rohkem pulsi mõttes pika jooksu tempo moodi välja. Tegin 5,8+1,6 km ringid ja juba esimese ringi lõpus tuletasid ümber pea tiirutavad kärbsed meelde, miks ma seal terviserajal suviste ilusate ilmadega jooksmist vihkasin. Vihaselt kangutasin kuidagi lõpuni, aga midagi meeldivat sellest jooksust ei tulnud - enamik kilomeetrid kukkusid kõrgest pulsist hoolimata kuhugi 6:10-6:20 vahele ja tegelikult ei olnud nii kerge jooks kui oleks tahtnud.
  • Distants 7,4 km
  • Keskmine tempo 6:12/km
  • Keskmine pulss 145 (max 158)
  • Garmin Index 2.9
  • VoMax 51


Teisipäevasesse Sparta trenni läksin puhanult ja motiveerituna. Ilm oli samamoodi kergelt vihmane ja pigem jahe - soodne fartleki jaoks, kuigi enamik jooksid lühikese dressiga, mitte kilekaga. Tegime täpselt sama kava mis eelmisel teisipäeval - lühike raudtee sirge + kaks postivahet jõulinnaku juures + üks postivahe põlvetõstejooksu tõusu peal.
Jooks ise läks aga täiesti pekki - täiesti normaalse ja tavalise soojendusjooksu juures oli pulss liiga kõrgel ja juba esimesel lõigul jäin Triinust ja Kertust kõvasti maha. Pingutasin täitsa keskmiselt, esimese lõigu kohta isegi võib-olla liiga palju, aga aeg kellal ainult 2:23, kui eelmisel nädalal jooksin kergelt 2:10-2:20 vahele. Edasi ei läinud sugugi kergemalt - teine lõik ainult 2:32, järgmised kaks tegin 2:28-ga. Pusisin enamjaolt üksinda, sest jäingi kuidagi üksinda sinna rajale müttama ja polnud ühtegi vedurit ka võtta. Jooksin oma pulsi ja (kehva) enesetunde järgi ja sörkisin pärast üksinda Spartasse tagasi. Nii halba teisipäevast lõigutrenni ei mäletagi. Kõik Garmini jõunäitajad kukkusid ka kolinal, laktaadiläveks pakkus kell ainult 4:53 @177, kui alles nädal tagasi oli 4:40@178. Müstika.
  • Distants 8,75 km
  • Keskmine tempo 5:42/km
  • Keskmine pulss 158 (max 189)
  • Garmin Index 3.6
  • VoMax 50

Venitusi tegema hakates ei olnud enam ausalt öeldes mingit trennituju, aga jõuharjutused raiusin vihaga korralikult lõpuni. Planguring oli seekord ka natuke leebem - 1min+30sek+30sek+1min+1min. Selle jaksasin ilusti lõpuni teha.

Kolmapäeval sõitsin Pangodisse, aga muidu oli trennivaba.

Neljapäeval tegin Tartus ära oma jooksutrenni. Tavapärase Sparta trenni asemel (4,5 km soojendust + jooksuharjutused) oli plaanis teha 7-9 km random tempoga jooksu. Läksin Tiigi tänavalt oma tavapärasele ringile. Plaan oli lisaks trennile ka sisse joosta oma uued tossud (Nike Pegasus 35 Turbo). Suhteliselt värskete ja puhanud jalgadega ning taganttuulega läks algus väga kiiresti. Kusagil enne Ihaste silda sai 4,5 km täis ja pöörasin tagasi. Anne kanali ringil oli kellegi käsi maha pihustanud 100m jooned. Tegin ühe 100m lahtijooksu ja siis 3x3 postivahet kiirendusi sinna peale. Lõpuks Vanemuise kõrvalt ka mäest üles kiirendusega. Kokku tuli üle 9 km sellist varieeruvat jooksu, aga enam-vähem. Vähemalt jooksumahu kilomeetrites sai täis.

  • Distants 9,04 km
  • Keskmine tempo 5:54/km
  • Keskmine pulss 144
  • Garmin Index 2.6
  • VoMax 51
Reedel oli pika jooksu päev. Tartus 20 km tegemine on omaette väljakutse, sest sobivaid ringe napib. Alustasin oma tavapärase Ihaste + Annelinna tiiruga, kuigi Mõisavahe tänava tõus on selline mida Peetri ringil näiteks ei ole. Aga see on täpselt samamoodi 8 km peal nagu Assaku ringil see raskem osa, nii et pilt oli väga sarnane tavapärase reedese trenniga - esimesed 7 km läksin väga rahuliku pulsiga väga hea sammu ja tempoga (5:45) ja Mõisavahe tänava tõusul pidin tempot kõvasti järele andma (6:03). Sealt allamäge läks muidugi lihtsamalt. Sõpruse puiesteel pöörasin tagasi ja pidin ka kõvasti foori taga ootama. Eedeni juurest läksin Ihaste ringile vastupidi. Tempo oli endiselt hea ka vastutuules ja jalad tundusid paremad (loe: vähem väsinud) ja raskeks läks alles päris lõpus, kui uuesti oli vaja hakata Riia mäest üles ronima. Viimane oli ka kõige aeglasem kilomeeter. Pulsi järgi hea jooks ja vastupidavuse mõttes ka, kuigi rada oli kõvasti raskem kui Peetris. Garmin lubas selle jooksu peale VoMaxi uuesti 52 peale tagasi.
  • Distants 20,01 km
  • Keskmine tempo 5:48/km
  • Keskmine pulss 148
  • Garmin Index 2.9
  • VoMax 52

Laupäeval käisime avatud talude päevadel. Helenale meeldisid kõige rohkem muidugi kanad ja jänesed. Jänesepuuri juurest ei saanud üldse last ära, sest jänesele oli vaja kindlasti musi anda :D Pärast veel Pizza Olive'is söömas ja hiliseks lõunauneks koju tagasi.

Pühapäeval oli vaja ära teha selle nädala viimane trenn - juulikuu fartlek. 6x5min üle 3 minuti @160-170 pulsiga. Fartlek on selline jooks mida on kindlasti kõige huvitavam erinevates kohtades teha. Otsustasin seekord teha väikese Ihaste ringi (st. ilma Mõisavahe tänava tõusuta) ja vastavalt vajadusele siis tiir või paar ümber Anne kanali juurde. Ilm oli pööranud parajalt soojaks ja päike paistis lagipähe. Tegelikult oleks tahtnud seda trenni õhtul teha, aga kuna linna oli muud asjatoimetust ka, siis paremat varianti ei olnud kui keskpäeval. Kuna järgmisel nädalal lubab samasugust sooja ilma, siis võtsin seda kui head peaproovi enne järgmise laupäeva Pühajärve jooksu.
Vanemuise juurest alla joostes tuli laadahääli kuuldes meelde, et samal ajal olid ju Tartu Hansa päevad. See tähendas, et jõe äärde jõudmiseks tuli korra Küüni tänava kaubatänavalt ennast läbi pressida ja praeliha lõhna ninna tõmmata. Päris jooksmiseks läks jälle alles A.Le Coqi spordihoone juures. Esimesed kaks lõiku üsna kergelt 4:50-ga (hoolimata sellest et teise lõigu lõpus tuli üles Ihaste sillale ronida) ja kolmas sama kergelt sinna järele. Neljandal lõigul lasin pulsi esimest korda liiga kiire algusega piirajasse, aga tegelikult oli üsna kerge lõpuni välja. Viienda kiirenduse ajaks jõudsin Anne kanali juurde tagasi ja tegin veel ühe tiiru peale. Kuues oli ilmselt kõige raskem, aga taastusin enne iga kiirendust ilusti ära ja väga kinni ennast ei jooksnud. Kõik lõigud tegin ka mugavalt alla 5 minuti, kiirused jäid 4:49-4:57 vahele. Muidu tavapärane trenn, aga ilma arvestades olen päris rahul.
  • Distants 13,49 km
  • Keskmine tempo 5:42/km
  • Lõigud 4:49-4:57
  • Keskmine pulss 157
  • Garmin Index 3.8
  • VoMax 52

Mahu mõttes jälle korralik jooksunädal - 59 km kokku ja kõik trennid kirjas. Madalpunkt oli teisipäevane fartlek - kord kuus vist ikka tuleb täiesti surnud päevi, kus ei suuda oma taset isegi trennis välja joosta. Nädala lõpu trennid olid see-eest palju toredamad.



No comments:

Post a Comment