Sunday, July 7, 2019

Trenniblogi 1.-7. juuli

Esmaspäeval algas nädal nagu tavaliselt taastava sörgiga. Kuna pühapäeval jooksin ennast nii sodiks, siis midagi väga kerget esmaspäevast ei oodanud. Õues oli küll soe, aga väga tuuline ja seetõttu oli õhk palju kergem ja värskem kui pühapäeval, nii et joosta oli parem - eriti esimesed 2,5 kilomeetrit kui sain joosta taganttuulega. Tempo oli sellele vastav - 5:50-5:52 tulid esimesed kilomeetrid, aga Järveküla kooli juures näitas kell kolmanda kilomeetri ajaks juba 6:09. Hiljem tegin jälle natuke kiiremaid liigutusi, aga üldiselt loksus keskmine tempo sinna 6 minuti juurde ja niimoodi tulingi lõpuni. Pulsi mõttes oleks võinud olla natuke kergem jooks, aga rahule jään sellega, et sammu hoidsin algusest lõpuni ilusti tiheda (169 spm).
  • Distants 7,58 km
  • Keskmine tempo 6:00/km
  • Keskmine pulss 137
  • Garmin Index 2.1
  • VoMax 53

Teisipäeval oli Sparta trenn. Enesetunne oli täiesti keskmine, aga ei tea kas jaheda ilma, puhkuste või laulupeo nädala tõttu olid read natuke hõredamad. Triinu ei olnud ja tegime fartlekit koos Kertu ja Leonidiga, kes ei jookse kumbki päris minu tempos, aga enam-vähem. Trenni tegi Toomas ja lasi meil joosta tavapärase raudtee lõigu + kaks postivahet jõulinnaku juures. Esimene pikk lõik tuli täitsa normaalse ja rahuliku pulsiga 3:06, teise lõigu pingutasin täiega ja sain ajaks 3:00 (so. umbes 4:13 tempo) ja siis läks taastumine juba raskemaks. Päris punasesse ennast viimaste lõikudega ei jooksnud, aga ajad 3:10-3:12 ringi oli ka selline miinimumprogramm. Teisipäevane Järve mets on isegi fartleki tegemiseks omamoodi väljakutse, sest samal ajal tegid trenni ka Jooksupartneri grupp, 21CC triatleedid ja Elisa spordiklubi.
  • Distants 8,81 km
  • Keskmine tempo 5:32/km
  • Lõigud 4:13-4:28 tempoga
  • Keskmine pulss 152
  • Garmin Index 3.3
  • VoMax 52
Pärastpoole jälle tavapärane venitus ja harjutused. Kuna Toomas pidi kell 19 ära minema, siis harjutusi tegid Kata, Brit ja Raini ja ei saa küll eriti öelda, et oleks väga kergem olnud kui see mis Ahto tavaliselt teeb. Mingit plankimise energiat ka eriti ei olnud ja kangutasime selle trenni kuidagi lõpuni. Tegelikult muidugi ma tean, et tuleb teha (ja jällegi pean kodus ise ka pärast kergemaid jookse olema tublim ja midagi peale tegema).

Neljapäevase Sparta trenni tegi Ahto. Seekord oli viilijaid isegi rohkem - Rainit ja Kertut ka ei olnud, Merlet pole juba mitu nädalat näinud jne. Sörkisime koos Kaisa, Carolini ja mingi väikese pundiga ennast soojaks. Harjutuste ajaks kogunes tegelikult päris suur grupp ja kuna tegime harjutusi kõik koos, siis tagumise sirge tõusul. Muidugi blokeerisime kogu tee ära ja mingite harjutuste ajal pidi hoolega vaatama, et jalgratturid ja muud jooksjad-jalutajad viisakalt läbi pääseksid. Harjutused ise olid tegelikult lihtsad, sest me oleme neid juba nii palju teinud. Mingi põlvetõste ja hüplemised ei vii isegi pulssi väga üles, aga trenni lõppu pannakse ikka mingid maasikad. Ahto tegi seekord kestvusharjutusi aja peale. Kõigepealt tegime minut aega põlvetõstet (easy-breezy, kõigil oli nägu naerul), aga siis seda kõige raskemat - paaris ühel jalal pöiahüpped edasi-tagasi. Kõigepealt minut ühel ja siis teisel jalal ja siis veel üks minut 30/30 sekundi kaupa. Kui enne oli enesetunne kerge, siis see kolm minutit tegi säärelihased nii sodiks, et lõdvestusjooksul ei olnud enam seda tunnet justkui poleks üldse trenni  teinud. Loodetavasti taastub ikka ilusti enne pühapäeva ära.
  • Distants 8,19 km
  • Keskmine pulss 137
  • Garmin Index 2.4
  • VoMax 53

Reedel ei olnud vaja pikka jooksu teha, sest pühapäeval on Rae run. Selle asemel oli Ahto pannud kavasse 6 km sörki. Tegin oma selle vanakooli 6,7 km Järveküla kooli ringi ja olin endamisi õnnelik, sest jalad olid eilsetest pöiahüpetest täielikult kapsad ja 18-20 km oleks olnud tõsine kannatamine (või siis lahtijooksmine). Ilm oli jahe ja natuke isegi vihmane, aga tuult eriti ei olnud ja sellistes heades oludes tuli päris hea tempo isegi väsinud jalgadega. Pärast jooksu tegin toas isegi natuke harjutusi, aga mitte eriti tõsiselt.
  • Distants 6,67 km
  • Keskmine tempo 5:57/km
  • Keskmine pulss 136
  • Garmin Index 2.0
  • VoMax 53

Pühapäeval oli selle suve väike vormitest - Rae Runi suvejooks 5,8 km. Laupäeval märkasin ehmatusega, et mu nime pole miskipärast stardiprotokollis ja selle pärast pidin kella 13 paiku juba kohale minema, et registreering kohapeal ära teha. Start oli kell 14, nii et oli päris pikalt aega ringi jalutada kuni tegelikult oli vaja sooja teha. Triin jälle feilis (vabandas haigusega) ja teisi spartakaid oli ka napilt.
Plaan oli tegelikult lihtne - minna 4:30 tempoga peale ja vaadata mis saab. 5,8 km pole nii pikk maa ka ja rada oli mulle tegelikult tuttav. Väikestel jooksuvõistlustel, kus mingi 100 osalejat, on selles mõttes hea joosta, et stardis pole mingit trügimist ja enda aeg ei kannata ummikutes istumise pärast. Stardist sain üsna kiiresti minema ja staadioniringil vaatasin silmanurgast tempot - 4:15. Fine. Esimese kilomeetri tegin 4:23-ga, aga selleks ajaks oli võistluspulss käes ja proovisin hoida seal enam-vähem 175-180 vahel, et lõpp väga raskeks ei läheks. Teine kilomeeter tuli juba aeglasemalt - 4:39-ga. Siis tekkis korra väike segadus kui must nagu postist paar jooksjat mööda tormasid, aga sain kiiresti aru, et need on teatejooksjad, kes selja tagant just oma vahetust alustasid. Samal ajal põhijooksuga oli ju teatejooksu võistlus. Kohe pärast 2. kilomeetri posti juhtus aga nii, et minu selja taha tekkis korralik vahe. 5-6 meetrit eespool jooksis üks valge särgiga tüüp, kellel seljal punane fööniks ja natuke eespool üks Musta Puudli jooksuklubi tüdruk. Need olid head orientiirid - väga eest ära neid ei lasknud, aga lähemale oli ka raske jõuda. Poolel maal oli pulss 180 peal, aga rada läks raskemaks ja tempo langes, nii et 4:30 keskmisest ajast võisin ainult unistada. Nii kangutasime kuni viimase kilomeetrini. Hindasin just endamisi kas jalgades on veel lõpuspurdi jagu jõudu või ei, aga siis jõudsime veepuhastusjaama juurde ja nee kaks teravat tõusunukki seal võtsid jalgadest viimase jõu välja. Puudlitüdruk oli natuke liiga kaugel ja Fööniksil oli lõpukiirenduseks natuke rohkem jõudu kui minul. Keegi must mööda viimaselt 2-3 kilomeetril ei läinud, aga eesmisi kätte ka ei saanud. Lõpuaeg 27:14 oli... meeh... natuke kiirem tempo kui Raplas 10 km jooksul ja Garmin teadustas uut 5km rekordit, aga ootasin ise kiiremat jooksu. Kuna eriti palju maastikujooksu kogemust ei ole, ei oska hinnata ka, mis võiks kiiruste vahe sellel Jüri terviseraja pehmel multšil ja murul ning asfaldil olla.

  • Distants 5,80 km
  • Aeg 27:14
  • Keskmine tempo 4:41/km
  • Keskmine pulss 179 (max 192)
  • Garmin Index 3.9
  • VoMax 51

Jooksu käigus tuli ka seni parim 5 km PB - 23:25

Kuna pikk jooksu sel nädalal ei teinud, siis kilomeetreid tuli napilt - ainult 37 km jooksu. Aga järgmisest nädalast saab pidu läbi - reedel saan joosta juba 20 km ja pühapäevane intervalltrenn on samuti tagasi.


No comments:

Post a Comment