Sunday, September 22, 2019

Trenninädal 16.- 22. september

Puhkenädala järel tuli jälle üks päris trenninädal. Maratoni järgselt oli sügise ja hooaja lõpu plaan selline, et Tartus oktoobri alguses joosta poolmaraton ja vahepeal ühe sutsakana septembri lõpus Rae Run sügisjooks (5,8 km). Kui Tartu poolmaratoni osas on eesmärgid veel ebamäärased (isiklik rekord raskel rajal tundub veidi liiga ambitsioonikas), siis Rae Runi osas on asi veidi lihtsam - eesmärk on parandada enda suvist aega samal rajal (27:14), kuigi lühikesi lõike ja kiirusetreeningut on suhteliselt vähe tehtud.

Esmaspäeval alustasin nädalat tavapärase 45 minutilise sörgiga. Ilm oli terve päeva vihmane ja vastik ning pärast tööd koju jõudes istusin umbes tunnikese, vaatasin padukat akna taga ja mõtlesin, kas tasub minna. Õnneks just siis kui kell 18 õue liikusin, jäi sadu järele. Panin lühikesed püksid jalga, kileka peale ja shieldid jala otsa (et jalad märjaks ei saaks) ja läksin enda tavaliselt ringile ümber Järveküla kooli. Vihmahoogude vahel oli väga tuulevaikne ja tegelikult päris soe, nii et mõnus oli joosta hoolimata sellest, et veidi tuli lompidest ümber laveerida. Pärast rahulikku algust tegin teise ja kolmanda kilomeetri võib-olla veidi liiga kiiresti (5:51), aga üldiselt oli hea jooks ja distantsi teises pooles jõudsin rahuliku pulsiga hoida 6:00 tempot või isegi veidi kiiremini. Kokkuvõttes hea jooks, kuigi see, et jalad olid kerged, oli pärast nädalast jooksupausi ootuspärane. Kui Häälinurme tänaval juba peaaegu koduni olin jõudnud, hakkas uuesti sadama, nii et sain katuse alla kuivama ja venitama täitsa õigel ajal.


  • Distants 7,69 km
  • Keskmine tempo 5:59/km
  • Keskmine pulss 137
  • Garmin Index 2.1
  • VoMax 52



Teisipäeval oli tavapärane Sparta trenn, kuigi mitte päris tavapärane. Sel ja järgmisel nädalal on Sparta jooksugrupi tasuta proovitrennid ja Toomas proovib läbi uue pundi meile uusi trennikaaslasi leida. Sellega seoses oli vanadele olijatele palve koguneda mitte Sparta fuajees (et uusi mitte ära ehmatada), vaid jõulinnakus kell 18.00 ning sealt fartlekile minna. Teine oluline palve Toomaselt oli see, et me jookseksime lõiku natuke aeglasemalt kui tavaliselt :D

Hakkasime Spartast 17.55 liikuma ja saime jõulinnakus Ahtolt juhtnöörid teha "vanakooli" fartlek. See tähendas - umbes 700 meetrine lõik raudtee ääres, aga algusega mitte künka otsast, vaid sirge alt tõusu algusest + väike jupp kiirendust jõulinnaku juures. Nii jooksime viimati mais-juunis ja tegelikult oli alguses väga keeruline ennast mingile lõigu ajale orienteerida. Lühikese lõigu aegu mäletan juba peast, aga kevadisi aegu - mitte eriti. Teine probleem, miks keeruline oli ennast jälgida, oli seotud sellega, et pulsivöö patarei oli tühjaks saanud. Tegelikult andis Garmin sellest märku juba maratoni ajal, aga et ma ei ole jõudnud selle patarei vahetamisega seni tegeleda, on muidugi minu süü. Fartleki ajal andis see kohe tunda, kui esimese lõigu peal näitas Garmin süütult pulsiks 152-158, kuigi teadsin, et olen tõenäoliselt kusagil 170 peal. Esimese lõigu jooksime 3:03-ga, teise lõigu väga hea hingamise ja sammuga (Triinu tuules) 3:01-ga. Kolmanda lõigu aeg tuli 3:04, aga seetõttu, et kas fartlekipausist (2 nädalat pole lõigutrenni teinud) või sellest, et keha pole lõigu alguse tõusuga harjunud, hakkas paremas küljes pistma ja kuigi see otseselt jooksmist ei takistanud, siis hakkas see iga lõiguga üha rohkem segama. Viimase ringi lõigul võtsin lõpus juba rahulikumalt käigu välja ja tegin selle 3:12-ga. Kogu aja proovisin meenutada, mis need kevadised lõiguajad olid ja olin kindel, et alla 3:00 me kindlasti ei jooksnud ja tavapärane aeg võis olla 3:10-3:20 vahel. Järele kontrollides selgus, et nii oligi - kuigi juunis olime jooksnud parima aja sellel lõigul ka täpselt 3:01, siis tuli see kõvema kangutamisega kui seekord (kuigi ma ei teadnud oma pulssi, nii et päris kindel ei saa olla kui kõva see kangutamine praegu oli). Aga et suudan kõik lõigud 3:00-3:05 vahele teha, näitab ka ikkagi mingit arengut.
Jooksu ajal nägime silmanurgast uusi trennihuvilisi ka - neid oli umbes 20 kandis ja valdavald naised/tüdrukud. Nemad jõudsid Järve metsa meie ringi ajal ja korraks saime kahe grupi peale raja korralikult äärest ääreni rahvast täis. Naersin, et osade jaoks oli see ilmselt Tallinna Maratoni Stroomi lõigu flashback, aga tunneli juurest läksid nemad edasi sörkima pikale ringile ja pärast nägin neid silmanurgast künka otsas venitusi ja harjutusi tegemas, nii et ilmselt said nad Toomase käe all midagi sarnast meie neljapäevase jooksuharjutuste trenniga.
Pärast fartlekit tegime tavapärase venitamise ja ÜKE, mis ei olnudki nii raske kui oleks võinud olla. Intervallventti hooaja alguseni jääb ka kõigest paar nädalat.

  • Distants 8,78 km
  • Lõigud 3:01-3:12 (keskmine tempo 4:08-4:35/km)
  • Keskmine pulss 153 (max 173) - kindlasti valed numbrid
  • Garmin Index 3.5 (ei ole selle täpsuses kindel)
  • VoMax 52


Neljapäevase Sparta trenni ajaks oli juba sügis kohale jõudnud. Võtsin trenni kaasa kogu erineva varustuse - pikad ja lühikesed riided + kileka, sest ilma lubas 8-12 kraadi ja võib-olla vihma ka. Jooksma läksin pikkade pükste ja õhukese pikkade varrukatega jakiga (märgime siis ära, et 19. september oli esimene pika dressi jooksuilm), aga kohe soojendusjooksu tehes hakkas natuke sadama ja kilekas oli loomulikult jäänud autosse, nii et päris hästi sellega ei läinud. Sörkides tõmbas vihmaga käed külmaks ja oleks tegelikult kindaid tahtnud, aga need olid ka jäänud kotti. Samas - mõned olid kas päris lühikeste pükste või T-särgiga, nii et minu seis ei olnud üldsegi kõige halvem. Venitusi tegime seekord heliklipi ja Martin Kõrve virgutusvõimlemise juhendi saatel. Seistes ja venitades hakkas muidugi päris jahe.
Marge võttis seekord kergema trenni grupi ja kõhklesime pikalt, kuhu minna, sest tegelikult võistluseid ju tulemas ei olnud ja mingit head vabandust (peale laiskuse) kergemat trenni teha ei leidnud. Aga läksime ikkagi Margega (Annika jäi Toomase punti) ja tegime metsa all harjutusi + kergemaid hüppeid ka. Kilomeetreid kogunes tavapärasest vähem - vist sellepärast ka, et olime Merko maja pool ja lõdvestusjooksu tegime lihtsalt otse Spartasse tagasi. Igatahes oli trenn kuidagi lühem ja kergem kui tavaliselt.

  • Distants 7,2 km
  • Keskmine pulss 140 (max 172) - keskmisest madalam
  • Garmin Index 2.3
  • VoMax 51 - ei tea mis selle kukkumise taga nüüd oli

Reedel on pika jooksu päev. Tegelikult on Tartu poolmaratonini kavas poolpikk jooks 15 km. Tundub lihtne, aga esimene väljakutse oli õigete riiete valik, sest mingi ebamäärase 10-12 kraadi juures ja selle pulsivahemikuga on päris keeruline hinnata, mis on õige variant. Lõpuks läksin pika dressiga. Õhukesed kindad libistasin juba lasteaia juures taskusse tagasi ja tegelikult oleks pidanud panema õhema dressika.
Tempovalik oli algusest peale liiga kiire - sain sellest juba Uusmaa tee tõusust üles ronides aru, aga kuidagi ei osanud jalgu aeglasemalt käima panna ja pigem jäi tempo samaks (5:40 ringis) ja pulss keris vaikselt 150-le lähemale. Rahulikumalt hakkasin jooksma Assakule jõudes ja sealt alates oli tempo pigem 5:45 peal. Endale oleks meeldinud rahulikuma pulsiga joosta, aga kuna õhk oli jahe ja jalad suht head, siis tegelikult ei olnud väga pingutav jooks. Ainus asi mis segas oli see, et toss hõõrus vasaku jala väikese varba pealt - tegin selle koha enne maratoni veidi suuremate tossudega liiga ja tegelikult õnn, et see maratoni ajal hõõruma ei hakanud. Järgmises trennis peaks sinna ikka plaastri peale panema.
Ilma osas jälle vedas, sest kui koju venitama sain, hakkas järjekordselt sadama ja venitamised sain katuse all ära teha.

  • Distants 15,21 km
  • Keskmine tempo 5:43/km
  • Keskmine pulss 149
  • Garmin Index 2.9
  • VoMax 52

Pühapäeval olin riietumise mõttes natuke targem ja panin õhema dressika selga. Tegelikult oleks vist võinud ka lühikeste pükstega minna, sest hoolimata jahedast ilmast (9C), oli päikese käes üsna soe ja intervall on intervall. Kavas olid pigem kerged kiirendused - 5x5min üle 3 minuti @165-170. Distantsi mõttes kuhugi 11-12 km vahele, nii et tiirutasin need kilomeetrid Peetri ja Järveküla vahel ära.
Üsna keskmine ja sündmustevaene jooks oli. Kõnniteed olid vihmast lõpuks ära kuivanud ja hea oli joosta, erandiks esimene kiirendus, kus pidin peatuse tegema, et tossupael kinni siduda. Muidu tulid kilomeetrid kindlalt alla 5 minuti ja kõige raskem oligi vist neljas kiirendus. Tulin siis Käokella ridaelamute vahelt vastutuules, tänavad keerutasid ja kord oli taganttuul ülesmäge, siis vastutuul allamäge joostes. Seal läks pulss ka punasesse ja tegelikult ei oleks üldse pidanud nii palju pingutama (tempo mõttes). Hea oli see, et lõdvestusjooksu pulss oli üsna madal, seega üle kusagil ei pingutanud ja 1. septembriga võrreldes palju parem jooks. Pärast oli mõnus päikese käes venitada ka.


  • Distants 11,50 km
  • Keskmine tempo 5:37/km
  • Lõigud 4:52-4:58/km
  • Keskmine pulss 155 (max 177)
  • Garmin Index 3.7
  • VoMax 51

Kokku tuli nädalaga täpselt 50 km jooksu. Järgmisel nädalal üsna sama kava, selle vahega, et pühapäeval tuleb Rae Run fartleki asemel.









No comments:

Post a Comment