Thursday, October 17, 2019

Trenninädal 14.-20. oktoober

Esmaspäeval käisin esimest korda Sparta esmaspäevases trennis - see mis nüüd oktoobrikuust teisipäevase fartleki asemel on. Trenn koosneb kahest osast - kõigepealt kaks ringi mööda Järve metsa krossirada, siis natuke jooksuharjutusi ja siis mäkkejooksud ja kiirendused.

Kõigepealt krossist. Krossirada ma olen seal vilksamisi näinud - seda tähistavad ka puudele siin-seal maalitud punased-oranžikad laigud - aga pole kunagi täies pikkuses jooksnud. Krossirada on pikem kui terviserada, sest teeb palju käänakuid ja lookleb edasi-tagasi metsa vahel ja üles alla - vahepeal peaaegu terviseraja peal, vahepeal sellest risti üle. Algus oli päris kiire ja hoogne - panime sama tempoga metsa all edasi nagu ikka harjunud oleme, aga joosta oli harjumatult raske - rada on pehme, eriti pärast vihma, omajagu mägine ja järskude pööretega, mis tõmbavad hoo maha. Eriti karmiks läks siis kui jooksime liinide alt läbi ja jõudsime selle tagumise suure mäeni, kust viis rada vist küll vähemalt 4-5 korda üles ja siis uuesti alla. Pulss oli punases ja kui nägin kellal järgmist kilomeetri aega 7:00, siis tuli küll ahastus peale. Keskmiselt jooksime ikkagi natuke kiiremini, umbes 6:30-6.40/km, aga suhteliselt võistlusaegne pingutus tundus. Teist ringi me oma pundiga ei jõudnudki lõpuni joosta, sest ettenähtud aeg (45 minutit) sai enne otsa. Teise ringi ajal läks metsa all ka progresseeruvalt pimedaks, nii et pidi hoolega vaatama nii raja peale jalgade ette kui ka metsa all näo kõrgusel olevaid oksi.
  • Distants 6,59 km
  • Keskmine tempo 6:34/km
  • Keskmine pulss 164 (max 182)
  • Garmin Index 3.5
  • Vomax 49 - VoMax kukkus kolinal, sest ega Garmin rajast midagi ei mõiganud


Pärast krossi tegime mõned lühikesed postivahed jooksuharjutusi seal tunneli äärsel tõusul ja sörkisime siis suure mäe äärde mäkkejookse tegema. Kõigepealt pehmel küljel liiva sees vaheldumisi põlvetõstejooksud ja mäkkejooksud 3+3 korda, siis terviseraja peal 5x2,5 postivahet kiirendusi kergelt ülesmäge. Sai jalad korralikult käima ja tagasi Sparta poole sörkides oli pulss lõdvestusjookus kohta keskmisest kõrgem ja jalad pehmed.
  • Distants 3,53 km
  • Keskmine pulss 156 (max 178)
  • Garmin Index 3.2
  • VoMax 49
Ahtoga leppisime pärast trenni kokku, et nüüd oleks mõistlik teha hooaja järgne puhkuse periood. Ehk siis hoida toonust Sparta trennidega ja jätta pikad jooksud ja muud asjad korraks kõrvale, et keha saaks puhata. Kõlab nagu plaan. Novembri teises pooles siis vaatame uuesti.


Teisipäeval oli hooaja teine intervallventti. Triin ja Kertu endiselt viilisid, õnneks Annika oli kohal ja aitas lippu hoida. Seekord tegi trenni Marius ja tema trennid on hoopis teistsugused kui Reigol. Eeldasin, et on natuke kergem kui eelmisel nädalal, aga algus oli sellise hooga, et esimese 7 minutiga olin täiesti küpse ja mõtlesin õudusega, et tervelt 45 minutit veel minna... õnneks läks vahepeal jälle kergemaks ja kusagil 20-45. minuti peal oli selline in the zone tunne - tegin kõik harjutused algusest lõpuni kaasa, venitasin ja jõudsin taastuda. Lihtsalt algus oli õudne. Marius ei tee väljaasteid, aga see-eest planku saime teha korralikult ka kerelihaste "pakett" on põhjalikum. Aga kui jalad ei valuta, on ka neljapäeval hoopis teine tunne trenni minna. Garmin väitis, et keskmine pulss oli trenni ajal 99, max 173. Tundub enam-vähem tõenäoline, kuigi väikese reservatsiooniga, sest pulsivööd ei olnud.


Neljapäevase Sparta trenni pidime tegema lühemalt ja ilmselt vähema arvu osalejatega, sest reedest algas Saaremaa kolme päeva jooks ja suur osa jooksugrupist oli juba ennast Saaremaale sättinud. Triin ja Annika ka feilisid, nii et pidin endale uue sörgikaaslase leidma. See õnnestus, aga soojendusjooksust kujunes normaalsest kiirem kihutamine keskmiselt 5:41 tempos. Ilm oli õnneks soe, tuulevaikne ja uduvihmane ja natuke hakkas isegi liiga soe. Võimlemisel loendasin kokku tervelt 33 jooksjat, kuigi seal olid siis vanad ja uued segamini. Õnneks mõned tuttavad näod ka - enamiku harjutustest tegime koos Britiga. Brit korra isegi märkis, et trennis on kuidagi vaikne - kuna paljud ei tea üksteist, siis sellist jutuvada ei ole, mis sunniks Toomast aeg-ajalt häält tõstma.
Trenn ise oli tõsine ja hea, sest Toomas lasi mittevõistlejatel teha kahe postivahe pikkuselt harjutusi ja Briti järel oli hea harjutusi teha ja tema hea tehnika motiveeris. Kokku tuli tavalisest natuke pikem distants ka.

  • Distants 8,87 km
  • Keskmine pulss 147
  • Garmin Index 2.8
  • VoMax 50

Kilomeetreid pole mõtet sellisel puhkenädalal eriti lugeda. Aga mis uut hooaega silmas pidades sai paika pandud, on Portugali laager 20.-30. märtsil. Nüüd lebo esmaspäevani.

No comments:

Post a Comment