Sunday, December 15, 2019

Trenninädal 9.-15. detsember

Esmaspäeval oli jooksugrupiga kavas jälle tavapärane ja mitte nii tavapärane Rahumäe fartlek. Tavapärane, sest ilm oli vihmane ja libedust ei olnud, seega sai jälle treppe joosta ja ei pidanud tõusule minema. Startisime Spartast suhteliselt kiiresti, Triinu ja Leonidiga läks tempo vastutuules ja ülesmäge nii umbes 5:20-5:30 kanti.
Fartlek päris tavapärane ei olnud, sest jooksime mööda pikemat kolmnurka. See tähendas, et lühem külg oli juba tuttav 200m lühike sirge, aga pikemad küljed 340-380m , ühel sirgel ka täitsa korralik tõus sees, mis võrreldav juba Järve metsa tavalise fartlekitõusuga. Pikk suure tee sirge oli tavapärasest pikem, aga natuke kaldega allamäge ja taganttuult, nii et see-eest üsna kiire. Rada oli mudane ja pehme (kuigi suur ring oli natuke vähem pehme) ja see hoidis natuke tempot tagasi. Pikad lõigud olid aeglasemad kui lühike - 200m tegin mugavalt alla 4:00 tempo, aga pikad ringid tulid 1:30 lähedale ja see tähendas 4:07-4:33 tempot. Tõsi, viimane pikk taganttuulega lõik tuli samuti 3:58, nii et pole paha. Pärast Triinuga muigasime, et talle sobisid pikad lõigud paremini ja tõmbas neil eest ära samas kui mina tegin selle lühema sutsaka palju kiirema sammuga.
Pärast fartlekit oli tavapärased trepijooksud ja hüpped, nii et tagasi Spartasse läksime üsna pehmete jalgadega. Pulss oli kõrgel, nii et raskest trennist ei taastunud keha päris hästi ära, kuigi võtsime Triinuga  rahulikult ja jooksime tõesti 6:00 lähedal tempoga. Üldiselt selline üsna keskmine trenn ja natuke raskem kui eelmisel nädalal (aga, trepid).
  • Distants 12,91 km
  • Keskmine pulss 156 (max 185)
  • Lõigud (200m-380m) 3:57-4:33 tempoga
  • Laktaadilävi 4:48 @179
  • Garmin Index 3.5
  • VoMax 50

Teisipäeval oli intervallventti ja väga tavapärane, sest Marius oli jälle tagasi ja üsna tuttav kava. Alustasin päris hoogsalt ja tegin kõik harjutused hea tempoga kaasa (isegi plangus harki-kokku tuli väga kergelt), aga kusagil 40 minuti peal sai minu jaks natuke otsa. Seal olid ka hüpped ja harjutused, mida Marius lasi ootamatult teha kolm seeriat, mitte kaks, ja see murdis ka natuke vaimu - ikka väga raske kui sa teise seeria lõpus oled teinud spurdi teadmisega, et kohe on kõik ja uus harjutus ja siis saad teada, et veel üks on vaja teha. Üldiselt tundusin ikkagi paremas hoos olevat kui Triin ja Kertu - Kertu tegi üldse oma come-backi pärast Valenciat ja kurtis, et ikka raske oli see esimene trenn. Nii et viimane 15 minutit oli mu jaoks veidi kangutamine, aga kannatasin ära. Üks ventti veel jäänud enne jõule, aga pühadega tuleb kõigil kahe nädalane sunnitud paus.

Neljapäevase Sparta trenni ajal oli selle nädala kõige külmem ilm - kusagil null kraadi juures ja õhukese lumekihiga. Kõnniteel kiskus isegi natuke libedaks, aga metsa all oli see-eest päris hea joosta, eriti selle pimeda raja peal, kust Järve metsa minnakse. Lumega on vähemalt seal näha, kuhu astud.
Kogu kamp pani soojendusjooksule üsna kiire tempoga (~5:30) ajama ja kui esimesed kaks kilomeetrit tundus see liiga kiire, siis pulss läks pärast suure ringi tõuse täitsa normaalseks ja teisel ringil tundus see 5:50 tiksumine juba liiga aeglane, nii et tuli üsna kiires tempos soojendusjooks. Pärast tavapärased harjutused (päris palju rahvast oli), siis kolm kiirendust sillal (seekord oli tugev vastutuul) ja siis hüpped. Seekord jagati nii, et mehed läksid Toomasega suurele tõusule ja tegime seal natuke sammhüppeid + pöial mäkkehüppeid. Tõus oli raskem, aga harjutused tundusid kergemad ja ikka teeb tuju heaks kui ühel jalal 5+5 mäkke hüpates Rainist kergelt mööda kalpsasin. Ei tea kui raske see suur tõus võrreldes tavalisega on, aga Toomas teeb trenni alati lühemalt, nii et kui meie lõpetasime, siis naised tegid alles pöiahüppeid. Umbes 10 minutit sai tavalisest varem pesema ja koju jõudsin ka enne kella 8 juba.
  • Distants 8,96 km
  • Keskmine pulss 146 (max 185)
  • Garmin Index 2.8
  • VoMax 50
Reedel sain tavalisest natuke varem oma pikale tiirule. Plaan oli seekord teha mingi 12-13 km ring. Otsustasin teha väikese kaare Assakult uue lasteaia juurest ja siis viadukti poolt tagasi. Täpselt ei teadnud, aga oletasin, et umbes nii see tuleb. Panin kellale paralleelselt jooksma pulsi ja hetke tempo ja läksin üsna krapsaka sammuga kodu juurest minema. Juba esimese kilomeetri sain alla 6:00 tempo, see tegi tuju heaks ja motiveeris. Assaku suunas joostes oli tuul vastu, seega tagasi oli kergem joosta. Lumi oli ära sulanud, aga kohati - lohkudes või puude äärsetes servades, oli kergliiklustee natuke libe ja kogu tee puhas ei olnud.
Selline Assaku tiir päris sile ei ole - omajagu saab üles-alla joosta ja kellalt tempot vaadates oli seda päris mugav sättida - ei pea allamäge päris 5:30-ga minema ja ülesmäge võib vabalt endale 6:10 kandis tempot lubada, et pulss liiga üles ei läheks. Assakult tagasi joostes oli taganttuul ja kergem joosta ja esimesed kilomeetrid hakkasid juba tulema alla 5:50, aga kusagil seal 8-9 km juures jõudis ka neljapäevane trenn korralikult jalgadesse ja sääred hakkasid veidi valutama. 15 km oleks liiga raske olnud niimoodi. Lõpuks kodu juurde jõudes oli ikkagi täitsa normaalse pulsiga täitsa normaalne jooks tehtud.
  • Distants 12,76 km
  • Keskmine tempo 5:53/km
  • Keskmine pulss 148
  • Garmin Index 3.0
  • VoMax 51
Pühapäevaseks sörgiks pidin ennast natuke motiveerima ja läksin ringile alles kella 16 paiku. Kuna shieldid on oma eluea vist ära elanud (900+ km ka nendega juba tehtud) võtsin kapist uue paari ja tegin nendega esimese sissejooksu. Ringi esimeses pooles oli tuul vastu - teadsin, et on tark ennast natuke tagasi hoida, aga ikka kipun isegi vastutuules 2-3. km seal Spot of Tallinna juures kiirustama. Õigem oleks Järveküla tõusuni rahulikult võtta ja siis allamäge tasapisi kiirendada. Igatahes - lõpus pidin veidi tempos järele andma, et pulsiga normi piirides püsida ja natuke tundsin seda ka, et sääred olid ikka veel väsinud (või uute tossude kinnitused tõmbavad pöia natuke liiga kinni). Ei olnud kõige värskem enesetunne, aga tempo tuli sellest hoolimata üpris kiire.

  • Distants 7,39 km
  • Keskmine tempo 6:09/km 
  • Keskmine pulss 138
  • Garmin Index 2.2
  • VoMax 51


Kokku jälle täitsa korralik trenninädal, 42 km jooksu + intervallventti. Tsipa rohkem kui eelmisel nädalal. Järgmisel nädalal on ainult üks Sparta trenn, nii et selle võrra võiks kodus rohkem ise peale joosta.





No comments:

Post a Comment