Sunday, February 16, 2020

Trenniblogi 10.-16. veebruar

Päris hea meel, et pühapäeval trenni- või jooksupäeva ei olnud, sest pärast rahulikku laupäeva jõudis korralik veebruarikuu torm kohale ja tuul tõusis öösel korralikuks maruks. Ka esmaspäev oli väga tuuline ja õhtuks lubas veel vihma, kuigi temperatuur oli päris soe. Ahto kirjutas õnneks juba päeval, et õhtune trenn on Järve metsas, nii et tavapärase Rahumäe ringi asemel jooksime seekord seal.
Järve metsa trenn tõi tavapärasest veidi suurema seltskonna kohale - osadele ei meeldi nii pikalt Rahumäele soojendust joosta, eriti kui kiiremad ees kohe minema kütavad. Järve metsas veidi kergem tiirutada. Tegime 20 minutit soojendust, siis mõned jooksuharjutused ja fartlekit. Fartlek seekord Viljandi maantee suunas uut kergliiklusteed mööda - kõigepealt 2x4min, siis 2x3min ja siis 2x2 min, kõik lõigud üle 3 minuti taastumise. Nii ammu ei ole asfaldil ja tasasel maal kiirendusi teinud ja õnneks vastutuul jäi ka natuke männimetsa varju, sellepärast oli tempo alguses päris kiire. Juhtgrupp pani kiiresti ajama ja kui ise Pillest mööda tuhisesin ja vilksamisi nägin kellal tempot 3:47, siis tundus küll what-the-hell. Veidi aja pärast andsin tempos küll järele, et mitte pulssi üle 180 viia ja lasin Pille uuesti mööda, aga jalad liikusid selles mugavustsoonis (175-180 pulsiga) üsna kiiresti. Esimesed lõigud tulid 4:15-4:20 tempoga, viimasel 2-minutilisel otsal juba 4:02/km. Päris hea - mitte veel eelmise suve tase, aga eelmisel suvel tegime neid 600-700m lõike ka allamäge ja kütsin kõrge pulsiga (185-190). Seekord oli suhteliselt mugav-raske 10km enesetunde järgi pulss ja iga lõigu järel hea taastumine - 3 minutiga sain enda pulsi iga kord 148 peale. 
Pärast fartlekit tegime veel 10x viadukti kõrval liivas mäkkejookse (5x põlvetõstet ja 5x pika sammuga mäkkejooksu) ja siis lõdvestus Sparta suunas. Et lõdvestusjooks oli veidi lühem kui Rahumäelt tagasi tulek, siis kilomeetreid oli tavapärasest veidi vähem, aga lõikude tempo ja hea taastumine jätsid trennist hea enesetunde. Jalad ei olnud õhtul eriti väsinud ka.
  • Distants 12,66 km - harjutuste ajal oli kell sees, aga mäkkejooksude ajal mitte
  • Lõigud (4+4+3+3+2+2 min üle 3min) 4:02-4:20 tempoga
  • Keskmine pulss 153 (max 185)
  • Garmin Index 3.7
  • Laktaadilävi 4:49 @175 - mugavustsoonis jooksmise kohta pole üldse halb
  • VoMax 52

Teisipäevane intervallventti tundus keskmiselt hea. Harjutuste mõttes oli uut vähe, kui siis vaid see, et hüppeid pidime natuke vähem tegema (stardihüppeid ja slaalomit ei teinud näiteks üldse). Kui ma prooviks trennidele kuidagi hindeid anda, mis põhinevad mu enda suutlikkusel ja sellel kui raske oli, siis eelmine teisipäev oli 9/10 ja sel nädalal äkki 7/10 (skaalal kus 10/10 tähendab, et ventti on eazy-breezy ja 1/10 tähendab, et kohe suren ära ja ootan, et koristaja mind oma harjaga siit mati pealt kokku kraabiks). Üksikud harjutused rasked, kõik muu tehtav.
Pärast, kui all riietusruumide juures natuke venitasime, tuli Marius ülevalt ja ütles Annikale, Kertule ja mulle eraldi, et tublid :D

Kolmapäevase taastava sörgi tegin natuke varem, sest leppisin Heleriga kokku, et olen Helenaga õhtul kodus. Läksin pärast kella 16 juba tiirule. Ilmaolud olid super: +5 ja tuulevaikne, õues veel valge, jalad eilsest venttist üldse mitte väsinud. Ringi teine osa Veski juurest allamäge tuli väga kiiresti, isegi 5:48 oli kolmanda kilomeetri aeg. Lõpuks väga kergelt alla 6:00 tempoga ring ja hea enesetunne.
  • Distants 5,06 km
  • Keskmine tempo 5:59/km
  • Keskmine pulss 138
  • Garmin Index 2.1
  • VoMax 52
Neljapäeval oli tavapärase tööpäeva asemel strateegiamüks. Seekord toimus see Swissotelis. Ma õhtusöögile ei jäänud ja selle asemel läksin ikkagi õhtusesse hallitrenni. Ilm oli sama soe kui kolmapäeval ja ilmselt osalt seetõttu oli rahvast vähem kui tavaliselt - loendasin kokku 7+ Ahto. Jõudsin teha umbes 6 km soojendust, siis venitasime ja harjutused - jooksuharjutusi natuke teistmoodi, sest Ahto lasi meil erineva sammuga kiirenduste alguses tippida, et harjutada rütmi üleminekut jooksuks. Nii tegime päris omajagu lahtijookse, kuni tuli põhiosa - 5x200m kiirendusi (tavapärane drill). Tavapärane ei olnud see, et olin kohe algusest peale kuratlikult kiire - esimene ring läks 33-34 sekundiga ja järgmised 37-38-ga. Jooksime põhimõtteliselt Triinuga koos, Kertu, Marco jt. olid kaugemal ees. Viimasel ringil tõmbasin pulsi võib-olla natuke liiga üles, aga muidu hea lõigutrenn - iga ringiga lasin pulsi ikkagi ilusti 150 peale tagasi.
Seejärel tegime tõkkeharjutusi ja siis 3x70m staadioniringil veel kiirendusi peale - jalad olid endiselt head (võimalik, et see juhtub siis kui teisipäevasest venttist ei olegi neljapäeval enam ükski lihas kange), igatahes kokkuvõttes tundus väga hea trenn, suurepärane kiirus ja taastumine ja jättis väga hea emotsiooni. Lühikestel kiirendustel enam aega ei võtnud ja polegi tähtis.
  • Distants 11,80 km - tõkete ajal panin kella seisma, aga harjutuste osa läks arvesse.
  • Lõigud 5x200m (34+37+38+38+37 sek) + 3x70m
  • Keskmine pulss 138 (max 191)
  • Garmin Index 2.7
  • VoMax 52
Reedel olid jalad neljapäevasest trennist veel väsinud. Võib-olla sellepärast, et tegime harjutusi ja tõkkeid rohkem kui tavaliselt, ei tea. Igatahes taastavale jooksule minnes oli selge, et jalad eriti kiirelt seekord ei liigu ja kuidagi kangutasin keskmiselt kiire jooksu ära. Kuigi ilm oli hea ja tuult polnud, siis pulss oli keskmisest kõrgem. Jäi ainult loota, et laupäevak on jalad paremad.
  • Distants 7,56 km
  • Keskmine tempo 6:05/km
  • Keskmine pulss 140
  • Garmin Index 2.1
  • VoMax 52
Laupäeval pidin pika jooksu tegema juba varakult ja startisin kodu juurest enne keskpäeva. Seekord oli vaja joosta jälle natuke pikemalt - kava järgi 1:55, ehk siis umbes 20 km (Assaku tiir + kolmapäevane 5km ring Peetris). Ilm oli tuulisem kui kolmapäeval-reedel ja esimese kilomeetriga oli tunda, et midagi eriliselt head siit ei tule - tempo heal juhul 5:55 kanti ja pulss mitte eriti madal. Lisaks oli Uuesaluni tuul vastu (Kindluse teel veel eriti). Aga Assaku poole pöörates ja taganttuulega joostes sain kuidagi jalad lahti, pulsi alla ja tagasitee Assakult tuli päris kergelt ja kiirelt - alla 150 pulsiga tulid kilomeetri ajad 5:50 alla üsna mugavalt. Jalad ei olnud lõpus enam eriti väsinud ja ainult väikese ringi teine kilomeeter (Veski tõusu osa vastutuules) oli raske, muidu lõpuni välja hea sammuga jooks. Kodu juurde jõudes sai täpselt 20 km täis ja kell näitas tempoks 5:50. Kui esimesed 10 km tulid 5:54-ga, siis nii palju kiiremini olin distantsi teise poole jooksnud. See jättis hea tunde sisse, kuigi tempo mõttes ei olnud ju midagi erilist jooks - pigem tavaline.
Kui olin duši all ära käinud ja venitamisega ühele poole jõudnud, siis hakkas väljas ka korralikult mingit lörtsisarnast vihma sadama ja see ilm ei kutsunud kohe kuidagi õue. Seekord läks siis õnneks ja jõudsin oma tiiru ära teha, mitte nagu 2 nädalat tagasi kus tuule ja vihmaga pidin pikka jooksu raiuma.
  • Distants 20,00 km
  • Keskmine tempo 5:50/km
  • Keskmine pulss 149
  • Garmin Index 3.1
  • VoMax 52

Pühapäeval oli ilm veel õudsam kui laupäeval - tuuline ja vihmane. Tänutundega, et ei pea ennast õue jooksma vedama, läksin Spartasse saalihokit mängima. Suhteliselt tavapärane üritus oli - sama palju rahvast, kolm võistkonda ja kõva andmine. Saldosse jäi üks värav. Kuna järgmist trenni peale ei tulnud, saime põhimõtteliselt kella 15-ni mängida ja isegi natuke ära tüütas lõpuks. Carolin võttis trenni enda tehtud banaani-šokolaadi kooki ka kaasa, nii et seda ohtu nagu kehakaal langeks, kindlasti ei olnud. Pärast tegin veel jõusaalis kätekõverdusi ja venitasin korralikult.


Kogu nädal jälle asjalik 57 km + intervallventti + saalihoki. Seitse trennipäeva. Järgmisel nädalal on 24. veebruar ja sellega seoses pikk nädalavahetus. Kirjutame Ahtoga, mis ta trenni mõttes selleks ajaks plaanib. 24.02 Sparta tavalist fartlekit ei ole.






No comments:

Post a Comment