Saturday, February 29, 2020

Trenniblogi 24. veebruar - 1. märts

Trenninädal algas esmaspäeval vabariigi aastapäevaga ja väga ilusa päikeselise (kuigi tuulise) ilmaga. Kui Spartasse kogunesime, tuli koos Ahtoga kokku 23 jooksjat ja läksime koos ringile.
Võtsime punti Kertu, Raini ja Lauriga ja panime Järvevana teed mööda kokkulepitud suunas minema. Et tuul oli tagant ja Kertu sikutas tempot, siis esimesed kilomeetrid tulid väga kiired 5:10-5:20 vahele - see natuke hirmutas, aga kuna pulsi mõttes polnud väga raske joosta ja olin endiselt oma pika jooksu tsoonis (140-150), Garmin näitas, et condition on +7 ja enesetunne oli hea, siis andsime minna. Peetri ja Järveküla kandis tegin kaaslastele kohalikku ekskursiooni ja 10 km sai Veski juures täis 53:04-ga. Väga kiire tempo!
Kindluse teel oli esimest korda tarvis vastutuult raiuda - hoidsin Lauri selja taha ja kannatasime selle kilomeetri ära ja Uuesalus läks jälle natuke kergemaks, kuigi tempo ka natuke vastutuules langes. Kui Viljandi maanteele pöörasime, olid jalad veel üsna head, aga Kertu hakkas "kodu lõhna tundes" (nagu Raini ütles) jälle tõmbama ja järgmised kilomeetrid Viljandi mnt. kergliiklusteel tulid jälle 5:15 ringis aegadega. Selle peale hakkas minu pulss lõpuks ülespoole kerima (160-170 vahele), kuigi enesetunde järgi oli ikka veel hea joosta ja aeg-ajalt tuli ka tugevama vastutuulega rinda pista. Järve metsa raudteeviadukt oli tõsisem ronimine, mis jättis oma jälje ja tõmbas pulsi üles, aga raudtee sirgega see veidi taastus. Jooksime jõulinnaku juures veel 200m edasi-tagasi, et 24 km kokku tuleks (muidu on Ülemiste ring Spartast 23,6 km) ja siis Sparta suunas allamäge ajama. Ahto ootas parklas ringilt tulijaid - kiiremad olid juba duši all käinud ja nende punti nägime viimati Järvevana teel veepuhastusjaama juures. Enesetunne oli päris hea ja keskmine tempo ülikiire (5:18). Olek tundus oluliselt kergem kui septembris (aeglasema tempoga) maratoni joostes. Vaatasin veel õhtul Garmini äpist septembrikuise maratoni andmeid ja tõepoolest - tempo oli siis 24 km peal ligi 10 sekundit aeglasem ja pulss kõrgem kui praegu joostes. Selle järgi hinnates võib tõesti päris hea hooaeg tulla.
  • Distants 24,00 km
  • Keskmine tempo 5:18/km
  • Keskmine pulss 156
  • Garmin Index 4.3
  • VoMax 53
Teisipäevane intervallventti oli Reigoga. Tähelepanelikumad nägid seda juba tunniplaanist ja hoiatasid. Minu jaoks mõneks ajaks viimane ventti ja kartsin, et tuleb eriliselt intensiivne trenn. Rahvast väga palju kohal ei olnud - selles süüdi vist koolivaheaeg ka - ja saalis oli kohe rohkem nii ruumi kui õhku. Reigo tegi jälle teistmoodi trenni, natuke teistsugused harjutused - rohkem väljaasteid, veidi vähem hüppeid, aga natuke teistmoodi rohkem jalgadele (ma olen väga veendunud, et need erinevad kükist üleshüpped, väljaasted jms. liikumised tähendavad erakordselt kangeid jalgu neljapäevaseks hallitrenniks). Trenni teine pool oli kergem ja veidi staatilisem ja nagu Garmin ka vahepeal näitas, siis pulss oli madalam kui keskmises Mariuse trennis. Mingeid harjutusi tegin rahulikuma tempoga ja päris rahule oma kõigi sooritustega ei jäänud, nii et annan trennile hindeks 5/10.

Kolmapäeval tabas Eesti inimesi üllatus selle talve esimese lume näol. Tõesti vist esimest korda ajaloos võib kirjutada, et esimene lumi tuli Tallinnas maha sisuliselt alles 26. veebruaril. Igatahes pool ööd ja terve päeva sadas  vaikselt juurde ja õhtuks moodustus korralik kiht sulanud lund. Kella 18 ajal oli veel tugev tuul ja tuiskas juurde ning Peetris (loomulikult) keegi kõnniteede lumekoristusega ennast vaevata ei suvatsenud. Õnneks oli vaja teha kõigest 5km taastavat sörki. Tuul puhus sellise nurga alt, et väga ei seganud ja olusid arvestades sumpasin üpris reipa sammuga ringile. Esimesed kaks kilomeetrit tulid tagasihoidlikult 6:10-6:20 vahele, aga kolmas allamäge lõik juba 5:59 ja seda täitsa normaalse pulsiga. Teeolud oli lume mõttes küllaltki jubedad ja jalalihased selgelt tundsid seda sumpamist pärast esmaspäevast pikka jooksu ja eilset venttit. Häälinurme teel sain lõpuks tänaval joosta - see oli sahatud (aga see-eest selle võrra libedam). Kui lõpuks koduni jõudsin, siis ei tundunudki nii hull jooks, aga teeoludele annan küll hindeks 7/10 skaalal kus 10/10 on läbimatu puder ja 0/10 puhas asfalt.  Hea, et homme saab hallis joosta.
  • Distants 5,08 km
  • Keskmine tempo 6:09/km - rajaolusid arvestades päris hea
  • Keskmine pulss 139 - üllatavalt püsisin täitsa normi piirides
  • Garmin Index 2.1
  • VoMax 53
Neljapäev tervitas jätkuva lume ja hallitrenniga. Kuna oli koolivaheaeg, siis hall oli tühi ja sai mõnusalt (vaikuses) trenni teha. Ei ole veel päris ära harjunud sellega, et kella 17-18 ajal on veel valge ja hallis ka lülitati kõik tuled sisse alles pärast kella 18. Kevad tuleb. Tegime eelviimase hallitrenni (minu jaoks viimase). Ahto juhendamisel jälle jooksuharjutuste juures erineva sammupikkusega rütmijookse ja selle võrra vähem kiirendusi.
Kiirendused tegime seekord sirge peal - pikad 5x100m kiirendused (vist. Garmin igatahes näitas 110m), siis tõkkeharjutused ja lõppu veel 3 staadioniringi 70m kiirendusi. 100m sirged tegin 14-16 sekundiga. Päris okei. Aga tavapärase trenni ja 5x200m lõikudega võrreldes tundus ikkagi keskmisest kergem trenn.
  • Distants 10,60 km
  • Keskmine tempo 6:21/km - ei ütle midagi; koos jooksuharjutustega
  • Lõigud 5x100m (14-16 sek) + 3x70m üle 130m
  • Keskmine pulss 139 (max 179) - madalam kui tavaliselt
  • Garmin Index 2.3
  • VoMax 53

Reedel oli viimane tööpäev enne puhkust. Ilmaennustusest hoolimata lund juurde ei sadanud ja kui jõudsin mõistlikul ajal koju, siis oli alles valge ja päike paistis. Kahe päevaga oli isgei Rae vald suutnud Peetri kergliiklusteed ära sahata, nii et taastava jooksu tegin üsna normaalsel lumekoorikul. Teatud lõikudel oli päikese käes isegi jooksuraja laiune riba asfaldini lahti sulanud. Teeoludele annaksin hindeks 5/10 - keskmiselt sahatud lumi, mitte kõige hullem.
Nendes tingimustes keris tempo ikkagi päris kiireks ja juba Järveküla kooli juurde jõudes olin alla 6:00 tempos. Tagasiteel oli pulss natuke vastu ja pehmema lumega lõikudel kiskus pulsi üles, aga tulin väga kiiresti lõpuni ja teeolusid arvestades oli ikka väga-väga kiire jooks. Pole seda 7,5 km ringi vist eriti alla 6:00 tempoga teinudki, aga seda nüüd lumel teha on veel üllatavam. Ilmselt eilne kerge trenn ikkagi andis siin oma osa - jalad olid puhanud ja vaim ka värske. Ja üldse on valges kuidagi toredam joosta kui õhtul pimedas. Loodetavast i on homme päeval sama ilus ilm.
  • Distants 7,59 km
  • Keskmine tempo 5:57/km
  • Keskmine pulss 140 - piiri peal
  • Garmin Index 2.2
  • VoMax 53

Laupäeval oli jälle pika jooksu päev. Otsustasin teha jälle Ülemiste järve tiiru, aga seekord kodust. See tähendas umbes 22 km ringi. Alustasin Peetrist ja siksakitasin Uuesalu suunas läbi Käokella tee ja Liiva tee kaudu, et paarsada meetrit võita (vähemalt nii lubas Endomondo kaardirakendus). Tempo oli kiire, kusagil 5:45 ümber, kuigi tuul oli pisut vastu ja pulss ka juba üsna 150 lähedal. Sõiduteel oli parem joosta (asfaldil), kõnniteel oli enam-vähem sahatud lumi, kuigi kui vedas, siis leidus kitsas teerada, kust lumi oli ära sulanud.
Viljandi maanteele pöörates tuul enam ei seganud, rada läks kiireks ja nagu tellitult Tallinna sildi juurest ka kõnnitee seis palju paremaks. Paar-kolm kilomeetrit sain joosta kas asfaldil või väga õhukesel lumel ja tempo oli 5:30 lähedal. Metsa vahele kergliiklusteele keerates hakkas aga tihedat lund sadama - alguses oli lihtsalt ebameeldiv, sest tuisk peksis vastu nägu, aga kiiresti läks ka tee lumisemaks ja hakkas pidurdama. Raudtee viaduktini oli veel hea hoog sees, aga kui sealt üle sain ja Pärnu maanteele jõudsin (ei hakanud Järve metsast minema ja seda habrast suusarada lõhkuma) olid kõnniteed juba täielikult lumega kaetud ja mingi 4-5 cm kihti peal ka. Järvevana tee oli selles osas korralik kannatuste rada - oleks pidanud tempo rahulikumaks laskma, aga selline 5:35-5:40 oli jala sees ja lasin pulsi lihtsalt üle 150 kerida. Järvevana tee lõpus olid jalad sellest sumpamisest juba väsinud ja ega lennujaama pool midagi kergemat ei olnud. Viimased paar km olid jalad juba väsinud ja lasin tempo veidi alla, aga üllatuseks tuli keskmine tempo ikkagi 5:39/km - nende rajaolude ja selle distantsi kohta ikkagi väga kiire jooks. Tuleb rahule jääda.

  • Distants 22,28 km
  • Keskmine tempo 5:39/km
  • Keskmine pulss 152 - veidi liiga kõrge, aga see lumes sumpamine Järvevanal oli põhjuseks
  • Garmin Index 3.2
  • VoMax 53

Kuna kaks väga pikka jooksu langesid ühte nädalasse, siis nädala jooksukilomeetreid tuli 70 km. Intervallventti veel sellele lisaks.  Veebruari kilomeetrid kokku 236 km - väga palju, aga siin kuus oli ka viis pikka jooksu. Märtsi kohta ei oska veel ennustada - puhkuse ajal jooksen Tais kindlasti vähem, aga siis tuleb ju laager.








No comments:

Post a Comment