Saturday, February 22, 2020

Trenniblogi 17.-23. veebruar

Esmaspäeval oli jälle Sparta fartlek. Jõudsin enne trenni Pärnu maantee Rimist läbi ja pistsin ühe Snickersi ja banaani enne trenni põske. Soojendusjooks oli väga muutliku tempoga, ilm vingelt tuuline ja kui tunneli juures jooksuharjutusi hakkasime tegema, siis oli korraga täielikult sült ja jõuetu tunne. Tõsimeeli mõtlesin, et kuidas ma nüüd hakkan veel lõike jooksma ja hoidsin energiat lõigutrenni alguseks.
Lõike tegime seekord jälle Viljandi maantee suunas kergliiklusteel. Tuul (loe:torm) õnneks puhus jälle natuke metsa tagant - minnes natuke vastu ja tulles natuke tagant, aga õnneks väga ei seganud. Seekord tegime natuke pikemad lõigud: 5+5+4+4+2+2 minutit üle 3 minuti.
Esimese lõigu panin päris kiiresti - kilomeeter sai täis 4:13-ga ja lõigu keskmine tempo 4:17, kuigi pulss jõudis napilt üle 170 minna. Tagasiteel sama 5 minutiline ots 4:15-ga. Enesetunne oli päris hea, kiirus hea ja samm kerge. Teisel ringil lasin vastutuules natuke järele ja jooksin pulsiga mugavustsoonis kusagil 175 lähedal. Esimene 4 minutiline lõik tuli 4:22/km, aga teine juba 4:12/km. Lühemad kiirendasin natuke julgemalt ja 4:00-4:03/km. 
Pärast lõike oli emotsioon juba päris hea ja tegime veel tavapärased liivas mäkkejooksud viadukti kõrval. 5+5 mäkkejooksu - esimene põlvetõstega ja teise joostes. Kokku tuli korralik trenn ja jooksukiiruse ja -pulsiga olen väga rahul.
  • Distants 13,48 km
  • Lõigud (5+5+4+4+2+2 min üle 3 minuti): 4:00-4:22/km tempoga
  • Keskmine pulss 151 (max 185)
  • Laktaadilävi 4:44 @175 - kahtlustan, et tegelikult kõrgem ja kiirem, kuna pulssi nii üles ei lasknud
  • Garmin Index 3.4
  • Vomax 52
Teisipäevane intervallventti oli jälle päris rahvarohke. Marius luges trenni jooksul kokku 38 osalejat. Tegime Triinu, Kertu ja Markoga tagareas kõrvuti. Esimene 15 minutit oli väga lihtsad ja staatilised harjutused, järgmise veerandtunni jooksul hakkasid hüpped tulema ja pulss läks üles. Marius pani mitmetele harjutustele ka kolmanda seeria juurde ja see killis lihaseid ja pulssi korralikult. Kui juba kolmandat korda (ja enda meelest üsna korraliku tehnika ja sagedusega) plangus harki-kokku hüppeid tegime, siis küpsesid reielihased korralikult ära. Pärast olid kõik hüpped ja harjutused, kus jalgu pidi sirgena hoidma, väga rasked, nii et lõpus olin üsna kustunud ja matt tilkus higist. Trennile annaks raskuse mõttes hindeks 5/10, aga tunne on küll, et Marius keerab seda enam vinti peale, mida kevadele lähemale jõuame.

Kolmapäeval oli kavas kerge taastav jooks. Õnneks oli tuul vaibunud ja ilm hea vaikne. Jalgades juba natuke ventti valu oli tunda, aga üldiselt oli enesetunne hea. Veski ringil nagu ikka - kaks esimest kilomeetrit rahulikumalt (kuigi Veski juures oli teise kilomeetri aeg 6:00) ja allamäge lõik juba 5:50. Kokku üsna hea pulsiga ja keskmine tempo alla 6:00. Pärast tegin veel kätekõverdusi peale nagu plaan oli ja valmistusin mõttes juba homseks hallitrenniks.
  • Distants 5,06 km
  • Keskmine tempo 5:59/km
  • Keskmine pulss 137
  • Garmin Index 2.1
  • VoMax 53
Neljapäevasess hallitrenni jõudsin jälle natuke liiga vara ja sain teha 6+ km soojendust. Seekord oli korralikum punt rahvast (vist 12), kuigi naistest ikka ainult Triin, Brit ja üks blond tüdruk, kelle nimi, nagu hiljem teada saime, on Helena.
Lõike tegime seekord niimoodi, et 3x200m ringi peal, siis jooksime seina ääres 30m lendstardist aja peale - esimest korda proovisime ära spordihalli elektroonilise ajavõtusüsteemi. Kõige kiirem oli Kristo, kõige aeglasem vist Brit :D Mina sain parimaks ajaks 2,749 sekundit.
Pärast neid kiirendusi tegime korralikult tõkkeharjutusi ja siis lõpetuseks veel 2x200m kiirendusi ringil. Kõik 200m ringid tulid kuhugi 35-38 sekundi vahele, kuigi enesetunne ei olnud kõige kergem - teistele vist tundus ka, et hallis oli liiga soe ja õhku vähe. Kokkuvõtteks selline keskmine trenn.

  • Distants 10,83 km
  • Lõigud 3x200m + 2x200m (35-38 sekundit). 30m lendstardist 2,749 sek.
  • Keskmine pulss 136 (max 184)
  • Garmin Index 2.2
  • VoMax 53

Ahtoga arutasime pärast trenniplaane ka ja kuna esmaspäeval plaanis 24 km teha, siis sain nädalavahetuseks puhkepäevad. Vaadates laupäevast ilmaennustust pole selle üle üldse kurb meel ka.
Teiseks leppisime kokku, et Haapsalus võiks aprillis juba 10 km proovida. 

Reedel käisin töö asjus Tartus ja õhtul tuli pärast pikka sõitu teha veel taastav jooks. Õues oli jahedam (paar kraadi sooja) ja tuuline. Tuul õnneks sellel väikesel ringil nii palju ei seganudki, sest puhus kuidagi Uuesalu poolt nii, et ringi alguses mitte eriti palju vastu ja ringi lõpus juba tagant. Aga pea oli töömõtteid täis ja stressitase üleval, nii et ringi teises pooles läks tempo kiiremaks ja pulss korralikult lappama - kui ise mõttes inimeste rumaluse peale ägestud, läheb ikka adrenaliin üles. Jooksin lihtsalt lõpuni, tempost ja pulsist suuremat välja tegemata. Ei olnud just kõige parem taastav jooks, aga enne kaht puhkepäeva sellega ilmselt liiga ka ei tee.
  • Distants 7,58 km
  • Keskmine tempo 6:03/km
  • Keskmine pulss 142 - liiga kõrge
  • Garmin Index 2.3
  • VoMax 53
Kuna nädalavahetusel pikka jooksu ei teinud, siis üsna lühike trenninädal tuli - kõigest 37 km + intervallventti. Hea tunne jäi kõige rohkem esmaspäevasest lõigutrennist, kus olin üle ootuste kiire ja hea taastumisega. Sellised trennid teevad 10 km võistluste suhtes päris optimistlikuks.






No comments:

Post a Comment