Monday, July 20, 2020

Trenniblogi 13.-19. juuli

Esmaspäeval oli poolik kontoripäev ja jalutasin Peetris tavalisest natuke suurema ringi, et oma 10 000 sammu täis saada. Kui ei ole päeval väga aktiivselt kontoris toimetanud, siis tuleb samme ikka tagasihoidlikult ja seetõttu tuli kodus umbes 7000 sammu peale teha (teinekord on ülesanne ka ainult 4000 olnud). Ilm oli ootamatult soe ja päikeseline ja tegelikult hakkas lühikeste riietega jalutades päris palav.

Teisipäeval oli aga täitsa trennipäev. Sparta fartlek. Keha tundus pärast nädalavahetust olevat üsna taastunud, aga vaim väga ei olnud valmis pingutama. Ahtot seekord ei olnud ja Toomase juhendamisel oli valida jälle pikkade ja lühikeste lõikude vahel. Tegime pikkasid (sest eelmisel nädalal olid nagunii lühikesed) jälle klassikaliselt - tunneli juurest tõusuga raudtee sirge 700m + 3 postivahet jõulinnaku juures. Alustasime Kerta ja Taaviga koos, aga Taavi pani jälle pärast teist kiirendust eest minema ja jäime kahekesi.
Tempo oli nagu kaks nädalat tagasi - esimesel kiirendusel isegi liiga kiire (2:52) ja muidu ka need pikad lõigud ilusti alla 3 minuti (2:57-2:59 aegadega), aga keha ei saanud kuidagi mugavustsoonist välja ja pulssi üles, kuigi enesetunne oli raske. Ilmselt ikkagi see vaimse värskuse ja pingutamise küsimus. Kuna Kertal oli nädalavahetusel plaanis Pirgu poolmaraton ja mul tulemas Võsu, siis tegime lühemalt ja ainult neli ringi.
Et Ahtot ei olnud ja ilm oli ilus, tegime ÜKE-t koos Toomasega väljas. Selle plaani pluss oli see, et Toomas teeb ÜKE-t kergemalt kui Ahto :)  Aga miinuseks see, et seal metsa all käbide ja sipelgate vahel pole ikkagi nii mõnus teha ja juua oleks ka tahtnud. Joogipudelid olid enamikul riietusruumis kapis, nii et selleks ei osanud küll valmistuda. Garminis läks ka kirja kaks eraldi trenni - kõigepealt fartlek ja siis 700m lõdvestusjooks Spartasse tagasi.
Kokkuvõttes selline natuke poolkõva trenn, aga puhkenädala puhul ei olnud endaga liiga karm ka.

  • Distants 8,67 km
  • Keskmine tempo 5:20/km
  • Keskmine pulss 155 (max 185) - madalam kui tavaliselt
  • Lõigud 4x700m 4:00-4:10/km tempoga (2-53-2:58-2:59-2:58)
  • Garmin Index 3.2
  • VoMax 53

Kolmapäeval tegin jälle kodukontori päeva ja pärastlõunal 10 km taastava sörgi. Ilm oli isegi liiga soe ja kui alguses oli tempo/pulsi suhe päris hea, siis viiendast kilomeetrist oli enda hinnangul pulss liiga kõrge. Ilm oli keskmisest soojem ja palavus võib-olla isegi natuke mõjutas seda jooksu. Lõpus seal Vana-Tartu maantee laskumisel ja edasi puhus tuul väga kummalise nurga alt vastu - seal lõigul metsa varjus ei puhu peaaegu kunagi tuul, aga seekord tekitas kuidagi imeliku tunneli sinna. Tempo mõttes ühtlane jooks, kilomeetri ajad kõik 5:50-5:55 vahele, aga pulsiga päris rahule ei jäänud.
  • Distants 10,00 km
  • Keskmine tempo 5:53/km
  • Keskmine pulss 141
  • Garmin Index 2.2
  • VoMax 53
Neljapäevane Sparta trenn oli jälle täitsa tavaline. Läksime oma pundiga varasemasse trenni ja saime Toomasega harjutusi teha. Seal metsa all pehmema kattega tõusu alguses oli üks puu tormiga ära murdunud ja teise puu najal seisis püsti - sealt alt tegime harjutusi ja kogu aeg piilusime ühe silmaga, et kas on ikka ohutu või mitte :D  Muidu oli üsna tavaline trenn, aga hea oli, et üle tüki aja olid kõik kohal - staadionijooksjad ka. Ainult Kertu oli Saaremaal ja puudus.
Pulsi järgi otsustades oli vähem intensiivne trenn kui tavaliselt.
  • Distants 8,97 km
  • Keskmine pulss 136 (max 164)
  • Garmin Index 2.5
  • VoMax 3.4


Reedel oli puhkepäev. Viimaste trennidega oli vasaku puusa juurest mingid lihased kinni või kangeks jäänud. Olin kodukontoris ja tegelesin regulaarselt sellega, et puusa lahti rullida (rullimine aitas ja mõneks ajaks kadus see kange tunne ära, et jälle naasta). Tegin pikema 10 km jalutustiiru ka ja valmistusin nädalavahetuseks.

Laupäeval oli vaja teha ainult võistluseelne soojendus. Ahto kirjutas, et selle võiks teha päeva esimeses pooles - kerge 5 km ja võimlemine. Ilm oli kogu nädala kruttinud sooja juurde ja kui enne kella 11 Peetris oma lühikesele ringile läksin, oli juba korralik küte väljas, üle 20 kraadi sooja ja õhk seisis ning päike lagipähe. Hoolimata reedesest puhkepäevast ja sellest, et polnud väga intensiivseid trenne sellel nädalal, oli pulss kohe algusest peale üleval ja tempot oli keeruline alla 6:00 hoida. Täpselt nagu 17. juuni trenn kui oli ka esimene palava ilmaga rahulik jooks ja pulss keris 150 lähedale. Lõpuks olin juba rahul sellega, kui suutsin pulsi seal 145-150 vahemikus hoida, aga enesetunne polnud küll midagi eriliselt motiveerivat. Soojendused ei näita muidugi tihti midagi - teinekord on väga hea soojenduse enesetunne võistluseks kadunud ja vastupidi, aga väga motiveeriv selline asi päev enne Võsut ei olnud. Mul on pidevalt olnud häda sooja ilmaga kohanemisega - kui on üle nädala aja sooja, siis ma suudan harjuda ja võin juba joosta ka, aga kui ilm keerab soojaks, siis on hapniku kraanid kinni ja esimesed trennid on väga rasked. Kui enne võistlust ilm kuumaks läheb, siis see väga hea enne ei ole.
Pärast jooksu võimlesin hoovi peal tavalisest pikemalt ja siis viskasin lebosse ära.
  • Distants 5,00 km
  • Keskmine tempo 5:54
  • Keskmine pulss 148
  • Garmin Index 2.7
  • VoMax 53






No comments:

Post a Comment