Sunday, July 12, 2020

Trennigblogi 6.-12. juuli

Esmaspäev oli selle nädala ainus puhkepäev. Ahto saatis uue kava, plaaniga teha suure mahuga 6-päevane trenninädal ja siis järgmisel nädalal enne Võsut jälle rahulikumalt. Käisin tööl kontoris ja siis tegin oma tavalise jalutustiiru Peetris, et 10 000 sammu täis saada. Viimasel ajal kujuneb kuidagi nii, et igapäevatoimetustele lisaks on vaja teha umbes 6000 sammu, ehk see Peetri jooksu 5km ring, väikese varieeruvusega.

Teisipäeval oli Sparta trenni ja fartleki päev. Jõudsime jälle natuke vara ja läksime Marco, Joeli ja Urmoga sooja tegema. Eneselegi ootamatult jõudsime enne trenni algust peaaegu 3 km sörgitud.  Kui jõulinnakus kogunesime, siis oli ainult Ahto trenn, sest Toomas oli osadega koos Rakverel 1500m staadionivõistlustel. Väga ei olnud ka motivatsiooni pärast Pühajärvet pingutada ja tuttavaid lõiguaegu võrrelda, nii et Ahto idee joosta seekord lühemaid lõike oli täitsa teretulnud. Jagasime väikese ringi kolmeks - kolm postivahet jõulinnaku juures, siis harjutuste tõus tunneli juurest tõusu lõpuni ning poole raudtee sirge pealt lõpuni. Lõigud olid umbes 100m-130m-250m või siis ajaliselt 20sek, 33sek, 52sek. See tähendas siledal umbes 3:30-3:40 tempot ja ülesmäge osal 4:00 ringi või natuke üle
Jooksime alguses koos Eveliisi, Ahto ja Taaviga, aga teisel ringil jäime Eveliisiga rahulikumalt maha. Jalad ei tahtnud esialgu väga kiiresti liikuda ja taastumine tundus raske. Kolmandal ringil oli juba väsimus peal ja oleks hea meelega tahtnud lõpetada. Neljandal ringil hakkasin pulssi üles saama (ja taastumine läks samas paremaks) nii et viimase raudtee lõigu tegin isegi 48 sekundiga. Tagasi Sparta juurde jõudes näitas Garmin laktaadiläveks 4:29 @178. Pole paha.
ÜKE osa oli seekord ka ainult saalis ja rahvast kogunes päris palju. Hea, et ära mahtusime. ÜKE oli tavapärane kerge-raske-kerge-raske harjutuste combo. Kertuga pärast rääkisime, et peaks ikka kätekõverdusi ka iseseisvalt rohkem tegema. Muidugi peaks, aga juunis-juulis on see kuidagi soiku ära jäänud.
  • Distants 12,51 km
  • Keskmine tempo 5:23/km
  • Lõigud (15x100-250m) varieeruvalt 3:30-4:00 tempoga
  • Keskmine pulss 153 (max 187)
  • Garmin Index 3.4
  • VoMax 53

Kolmapäeval oli juba tuttav 10 km taastavat jooksu. Ilmaennustus lubas vihma, aga terve hommikupoolik oli kuiv ja isegi päikeseline, nii et uimerdasin kodukontoris kella 14ni ja kui lõpuks õue läksin, siis kogunesid juba ähvardavad tumedad pilved Peetri kohale. Kuivalt saingi esimese kilomeetri jooksma ja siis korralikku vihma krae vahele. Õnneks ei olnud väga külm ja koos sajuga kadus ka tuul ära, nii et kileka puudumine endast väga suurt probleemi ei kujutanud.
Muidu läksin rahuliku pulsiga jooksma ja tempo oli üllatavalt kiire - 5:50 lähedale ja kiiremad lõigud isegi alla. Jalad ei olnud eilsest väga väsinud ja enesetunne üsna hea. Kui kodu juurde jõudsin, sain veel viimased 1,5km vihma ja lõpetasin peaaegu minut kiiremini kui eelmine nädal. Garmin arvas viimaste heade jooksude valguses, et VoMaxi võib 54 peale tõsta küll.
  • Distants 10,00 km
  • Keskmine tempo 5:49/km
  • Keskmine pulss 140
  • Garmin Index 2.2
  • VoMax 54
Neljapäeval oli Sparta jooksugrupi trenn. Ilm tuuline ja veidi isegi jahe. Toomas tegi teise grupiga seekord trenni ja tegime juba tuttaval harjutuste tõusul juba tuttavaid asju. Rohkem harjutusi ja natuke kekslemisi, väga vähe või olematult hüppeid. Pöiahüppeid ja sammhüppeid ei teinud üldse. Sellepärast olid ka pärast trenni jalad normaalsed ja tegime koos Kertu, Leonidi ja väiksema pundiga pikema lõdvestuse (terve suure ringi).
  • Distants 9,86 km
  • Keskmine pulss 140 (max 181)
  • Garmin Index 2.6
  • VoMax 53
Reedel algas nädalavahetuse raske blokk pika lõigutrenniga. Kavas oli 7x1km 4:20-4:25 tempos üle 3 minuti. Arvutasin, et see peaks tulema umbes 15 km ja läksin juba tuttavale Assaku ringile. Soojendusjooksul oli väga hea ja rahulik pulss, aga Vana-Tartu maanteel oli esialgu võrdlemisi tugev tuul vastu ja see tegi alguse raskemaks. Esimesed lõigud tulid siiski võrdlemisi mugavalt, kusagil 175 lähedale pulsiga. Garmin oli seadistatud nii, et lõigud oleksid 4:20-4:30 vahel, seega tahtsin joosta natuke kiiremini kui kell ütles, et olla selle vahemiku alumises otsas. Esimese kilomeetri tempo oli 4:27, aga edaspidi sain sellega isegi täitsa hästi hakkama. Assakule jõudes oli kolm lõiku selja taga ja rada läks tuule mõttes lihtsamaks. Neljas oli natuke kergem ja tuli isegi 4:17 tempoga, aga mitte üks lõik ei olnud väga allamäge - pigem sain lõigud joosta just raskematel rajaosadel. Pärast kuuendat lõiku Reti teel, mis lõppes Järveküla bussipeatuse künka otsas, oli  juba päris korralik väsimus ja pulss ei tahtnud enam hästi alla 150 langeda, aga tegin veel taganttuules seitsmenda ka ära. Koju sörkides oli lõdvestusjooksu pulss pigem 160 juures, nii et raske trenn, aga läks korda. Vaatasin märkmetest, et 23. mail jooksin samal rajal kilomeetriseid lõike üle kilomeetri ja napilt 4:30 tempos. Seekord olin 5-10 sekundit kilomeetrile kiirem ja taastumisaega vähem, nii et vorm ikka vaikselt paraneb ja treeningutest on kasu ka.
  • Distants 14,66 km
  • Keskmine tempo 5:20/km
  • Lõigud: 7x1km 4:17-4:27/km tempoga
  • Keskmine pulss 159 (max 188)
  • Garmin Index 3.8
  • VoMax 53
Laupäeval tegin taastava jooksu tavapärasel Peetri ringil. Kuna samal päeval oli kohale jõudmas lühike, aga tugev torm, siis käisin ennelõunat kiiresti tiirul ära, enne kui tuul veel tugevamaks läks. Sellest hoolimata oli esimesel poolel tugev vastutuul ja pulss läks liiga üles. Eelmise päeva lõigutrenn oli ka veel selgelt väsinud jalgades, nii et tuli tavapärasest raskem, väsinum ja kõrgema pulsiga jooks. Õnneks vihma krae vahele ei saanud, kuigi hommikul varem sadas kõvasti.
  • Distants 7,38 km
  • Keskmine tempo 5:56/km
  • Keskmine pulss 143
  • Garmin Index 2.4
  • VoMax 53
Pühapäev tähendas sel nädalal kuuendat jooksupäeva järjest. Päeval lubas vihma, aga õhtul pidi see üle minema, nii et lükkasin oma Ülemiste tiiru kella 17 peale. Kui aga vihmast pärastlõunaks haisugi ei olnud, panin tossud jalga ja hakkasin peale. Algus rahulikult hea pulsiga, aga Peetri veski juures sai teine kilomeeter täis 5:40-ga (ja pulss oli ikka rahulik), nii et see tähendas, et konditsioon oli eelmistest päevadest hoolimata päris hea. Kodu juurest veskini on tegelikult korralik ülesmäge ronimine ju. Võib-olla läks jooks natuke kiiresti kiireks, aga juba tulid kilomeetrid alla 5:40 ja läks ikka jooksmiseks, mitte tiksumiseks. Kangru juures sain õrna vihmasabinat ka, aga see oli tõesti väga minimaalne. Viljandi maantee ääres läks tempo kiiremaks, nagu ikka, kuigi tuul oli sellel lõigul natuke vastu. Raudteeviadukti tõus ei viinud pulssi punasesse ja Järvevana teele jõudsin igati hea enesetundega. Pärast joogipausi samamoodi edasi ja tunneli juurest läbi - alles kusagil veepuhastusjaama juures 18 km peal hakkasid jalad ära väsima ja märku andma, et ikkagi kuues päev trenni teha, aga enesetunne oli sellest hoolimata päris hea ja hea oli joosta - samm jäi korralikuks kuni lõpuni ja tempo isegi liiga kiireks, kuigi pulss ronis ka 160 lähedale. Lõpp lennujaama juurest koduni oli lihtsam kui tavaliselt, sest tuul oli ka natuke tagant ja enesetunne ei olnud nii kustunud kui siin palavate ilmadega sama jooksu tehes. Lõpuks jõudsin 22 km tehtud väga kiire ajaga - pulss küll natuke kõrgem kui võiks, aga on olnud palju aeglasemaid ja palju raskemaid jookse. Intensiivsete trennide järel sellist pikka jooksu tehes näeb, et vorm on ikka päris korralikult paranenud.

  • Distants 22,00 km
  • Keskmine tempo 5:35/km
  • Keskmine pulss 153
  • Garmin Index 3.1
  • VoMax 53


Kokku tuli vist kõige suurema mahuga trenninädal üldse - 76,4 km jooksu. Selle sees päris mitu trenni, millega võin rahul olla. Ülemiste järve ringist hoolimata tundub tagantjärele, et reedene lõigutrenn oli nädala kõige raskem ja laupäeva taastava jooksu väsimus tegelikult kinnitab seda. Järgmine nädal jälle kergem, enne Võsut.










No comments:

Post a Comment