Sunday, July 26, 2020

Trenninädal 20.-26. juuli

Esmaspäeval oli puhkepäev pärast Võsu jooksu. Kuna pooliku kontoripäevaga väga palju samme ei kogunenud, pidin õhtul jalutustiirule minema ja vihma tõttu nihkus see pigem hilisemaks. Umbes 5000 sammu tuli kokku Mõigu vahel jalutades (tavapärasest Peetri-Järveküla ringist on natuke kopp ees juba).

Teisipäeval oli jälle trennipäev - Sparta fartlek ja ÜKE. Jõulinnakus said nädalavahetusel võistlejad Ahtolt ja Toomaselt korralduse rahulikumalt teha ja lühemaid lõike. Tegimegi siis nii, et ühe väikese ringi soojendust ja kaks ringi 7+10 postivahet süsteemis, kolmanda ringi 3+5. Kogunes selline päris tore punt - Eveliis, Kerta, Urmo, Urmas, Annely, kellega koos neid tegime ja kes kogu aeg meelde tuletasid, et kihutada ei tohi. Esimesed kaks ringi see isegi õnnestus ja tegin päris mugavaid kiirendusi pulsiga kuni 170-175. See postivahede lugemine on ikka õudne tähelepanu nõudev tegevus seal metsa vahel. Õnneks Eveliis ja Annely võtsid suurema osa sellest raamatupidamiskohustusest enda peale.
Kolmanda ringi läksime Eveliisiga juba kiiremalt teistel eest ära ja kui ringi lõpus Kaska vastu sörkis, siis temaga kohe pidi ühe max. kolme postivahelise lõigu tegema (100m 15.4 sek, ütles Garmin). 
Et ringe oli vähe ja need läksid kiiresti, saime Toomase juhendamisel jõulinnaku juures veel 4+3 erinevat kiirendust teha. Enesetunde järgi oli trenni esimene pool väga rahulik, aga teine juba selline täitsa keskmine pingutus.
ÜKE grupid jaotusid jälle kaheks ja meie läksime Ahtoga saali. Sel nädalal oli keegi ventilatsiooni kinni keeranud, nii et saalis oli täielik saun. Higi voolas juba kergemate harjutuste ajal ja kui lõpuplanku tegema hakkasime, siis ei leidunud põrandal ka enam kuiva kohta, kuhu küünarnukke toetada nii, et need ära ei libiseks. Ahto ÜKE on ikkagi kokkuvõttes asjalikum kui Toomase oma - Toomas seal metsa all eriti veel teeb kergemalt ja saab natuke rohkem viilida.
  • Distants 8,67 km
  • Lõigud: kaks ringi umbes 200m ja siis 100m - esialgu 4:00 kanti tempoga, aga pärast pigem ikka 3:30.
  • Keskmine pulss 155 (max 185)
  • Garmin Index 3.1 - ei olnud nii intensiivne kui tavaliselt
  • Laktaadilävi: 4:44 @177 - ilmselt Garmin näitab kehvemat tulemust, kui ise tagasi hoian
  • VoMax 51
Kolmapäeval tegin kodukontorit ja trenni mõttes oli tavaline 10 km ring. Plaanisin esialgu lõuna paiku tiirule minna, aga kuidagi lükkus see kogu aeg edasi ja lõpuks läksin täpselt kell 17. Õues oli selline ilm, mille kohta "tormine" öelda tundub väike understatement. Pärast jooksu treeningpäevikut täites näitas Garmin tuule kiiruseks 43 km/h - sellist näitu ei ole ma 2020. aastal veel kordagi näinud. Igatahes suund oli selline, et esimese poole sain joosta väga kergelt taganttuules ja teise poole siis pidin Vana-Tartu maanteel ka veidi vastutuult raiuma. Suutsin muidu pulssi hoida täitsa heal tasemel ja vormil ei tundunud väga midagi häda olevat. Sealt Ülemiste metsa servast kadus tuul ära ja sain allamäge juba kiirendada ka - viimane kilomeeter tuli päris hoogsalt 5:40-ga ja sellepärast ka keskmine tempo päris kiire, kuigi oleks võinud rahulikumalt joosta. Nii tuulise ilmaga on tegelikult raske rahulikku jooksu teha, nii et seda arvestades oli tempo/pulsi suhe päris hea.
  • Distants 10,01 km
  • Keskmine tempo 5:51/km
  • Keskmine pulss 142
  • Garmin Index 2.2 - ei olnud suur pingutus
  • VoMax 52
Neljapäevase Sparta jooksutrenni soojendus oli juba paras rallimine. Kõigepealt ma suutsin kuidagi korraldada nii, et mu tossupael tuli kaks korda lahti, mis tähendas kahte 4:20 tempos kiirendust pundile järele. Tegime 30 minutit soojendust, see tähendas kahte suurt ringi, mis iseenesest on juba paras ronimine ja teise ringi keskmine tempo kippus olema seal kusagil 5:15 kandis, nii et kokkuvõttes väga rahuliku sörgiga tegemist ei olnudki. Harjutuste osa Toomase juhendamisel ei olnudki eriti raske - kõige intensiivsem osa oli pigem kolm kiirendust viadukti peal. Me päris iga nädal selliseid pikki kiirendusi ikkagi ei tee ja selle viadukti tõusu peal saab ikka pulsi juba üles.
Kokkuvõttes selline keskmine trenn. Enesetunde mõttes häiris kõige rohkem see, et Turbo2 tossud ikkagi hõõruvad kuidagi väikeseid varbaid ja see teeb kiirendused ebamugavaks. Pean meeles pidama, et nädalavahetuse raskematel trennidel need ära plaasterdaksin.
  • Distants 9,53 km
  • Keskmine pulss 147 (max 182)
  • Garmin Index 3.0 - nojah, selle kiire alguse mõju ilmselt
  • VoMax 52

Reedel oli raske trenn - kilomeetrised lõigud üle 3 minuti. Heleri läks lõuna paiku Saaremaale ja mina jäin Helenaga koju. See tähendas, et jooksu sain ära teha hommikul. Läksin enne kella 10.00 juba ringile ja ega keha eriti ärkvel ei olnud küll - seda oli soojendusestki tunda. Ilm oli jahe, aga tuuline ja kui Vana-Tartu maanteele jõudsin, nägin Assaku kohal väga tumedaid vihmapilvi. Korraks lõi seal isegi äikest ja kartsin, et saan selle lõigutrenni peale veel padukat kaela, aga õnneks siiski nii ei läinud.
Lõigud tuli teha 6-7x 4:20-4:25 tempos. Uuesalu alajaamani vastutuules ja tagasiteel siis eeldatavalt pisut lihtsamalt. Jooksin kohe hea tempoga ja pulsi mõttes tagasi ei hoidnud. Raske oli (aga pikad lõigud ongi kõige raskem trenn, nii et peabki olema raske). Kolmanda lõigu lõpus tundsin, et jalad on korralikult väsinud - Sparta harjutuste trenn oli eile õhtul ja tegelikult jäi taastumise aega ikkagi natuke napiks ja nii intensiivsetel kiirendustel andis see tunda. Assakul joostud kilomeeter oli kõige kergem ja tegi tuju natuke paremaks. Tegelikult oli sinnamaani kõik kilomeetrid pigem 4:20 lähedale, mitte 4:25, nii et päris kiire tempo, aga kuues lõik oli selle ringi kõige raskem - Reti teel pisut aega vastutuules joostes oli juba 4:30 kiirust raske hoida, siis järsk pööre ja Järveküla bussipeatuse tõusust üles - kogu kilomeeter väga raske ja kõik töötas mulle vastu. Kui lõpuks suutsin selle lõpetada napilt alla 4:30 ajaga, siis olin isegi täitsa rahul, aga otsustasin seitsmendat täna mitte teha.
Lõdvestusjooks oli selline tavapärane - 5:50 lähedale tempoga tiksusin alla 160 pulsiga, mis näitas justkui, et pulsi taha täna asi ei jäänud ja hapnikku tuli peale küll. Lihtsalt lihased veel neljapäevast väsinud.
  • Distants 13,77 km
  • Keskmine tempo 5:23/km
  • Lõigud (6x1km): 4:23-4:21-4:21-4:21-4:21-4:30
  • Keskmine pulss 161 (max 188)
  • Garmin Index 3.9
  • VoMax 52
  • LTHR: 4:42 @176
Laupäeval oli ainult lühike taastav 6 km sörk. Kuna ärkasin Helena tõttu väga vara (kella 5 paiku hommikul) - st. tema magas edasi, aga minul enam und ei tulnud, siis olin päeval pigem magamata. Hea meel, et ainult kerge sörk oli vaja teha. Lapsehoidja tuli lõuna paiku ja sain kiirelt tiirule minna - ei tahtnud ka teha rohkem kui kavas kirjas, nii et jooksin oma tavalist 5 km ringi Peetri veski juurest, aga tegin sellele Järvekülas väikese haagi sisse. Arvestasin ise, et see peaks olema umbes kilomeetrine - päris nii ei olnud, oli 800m, aga enam-vähem pihta ikkagi.
Jooks ise oli väga tšill - üsna head ilma- ja tuuleolud, madala pulsiga start ja heas tempos minek. Lõpus seal Vana-Tartu maantee laskumisel ja edasi jälle kiirustasin (ei olnud vaja tegelikult joosta 5:44-ga seda neljandat kilomeetrit), aga tegelikult väga hea jooks ja Garmin hindas mu VoMaxi pärast Võsut jälle uuesti 53 peale.
  • Distants 6,00 km
  • Keskmine tempo 5:50/km
  • Keskmine pulss 139
  • Garmin Index 2.1
  • VoMax 53
Pühapäeva õhtul oli pika jooksu päev, aga distants kõigest 18 km, mitte 22 km. See tundub praeguste treeningumahtude juures ikkagi selline poolkõva pikk jooks, aga kuna 18 km on liiga lühike, et Ülemiste järve ringi teha ja Assaku ringi + kombo ka ei erutanud eriti, siis mõtlesin joosta Jüri suunas ja tagasi. Kuna tuult eriti ei olnud, siis võis seal Pildiküla ja Assaku vahel lagedal joosta küll. Ilmselt oleks võinud isegi natuke hiljem minna, sest 22-23 soojakraadiga oli päikese käes natuke isegi liiga soe. Tegin rahuliku stardi, aga juba teine-kolmas kilomeeter olid alla 5:40 ja sellise mõnusa rütmiga jooksin vähemalt distantsi esimese poole. Orklani puhus kerge lõunatuul vastu ja kui ümber pöörasin, siis tagasiteel juba pigem tagant. Tagasi joostes hakkasin jälle veidi kiirustama (umbes täpselt sama moment kui Ülemiste tiirul Kangruni jõudes - kusagil 9-10 km peal) ja lõpus oli pulss natuke võib-olla liiga kõrge, aga tempo oli see-eest hea ja 5:30-5:35 vahele.

  • Distants 18,00 km
  • Keskmine tempo 5:37/km
  • Keskmine pulss 150
  • Garmin Index 2.9
  • VoMax 53

Teine väga korralik trenninädal juulikuu jooksul - kuus trenni ja kuigi tegin lõigutrennid pisut kergemalt nii teisipäeval kui reedel, sain kokku 66 km. Vähemalt trennide põhjal on vorm Võsu ebaõnnestumisest hoolimata täitsa viisakas.




No comments:

Post a Comment