Sunday, April 4, 2021

Trenniblogi 29. märts - 4. aprill

See nädal oli puhkenädal. See tähendab, et tavapärase 5-6 jooksutrenni asemel oli kalendris ainult kolm. Iseenesest oli rohkem vaba aega tervitatav, sest Helena tuli just esmaspäeval Maldiividelt tagasi ja tore oli temaga koos natuke aega veeta.

Nädal algas esmaspäeval siiski tavapärast lõigutrenniga. Fartleki kavas oli seekord 5x1km üle 3 minuti + 3x1min üle 2 minuti. Õues oli kevadise aja kohta okei temperatuur, aga suhteliselt tugev tuul, pilves ilm ja muidu kõle olemine. Kui Merko parklasse jõudsin, hakkas vihma ka sadama ja kuigi kilekas oli seljas ja sellega justkui arvestanud, ei olnud meil kummalgi Kertaga eriti motiveeritud olemine.

5x1km tähendab meie jaoks kusagil 4:10 lähedase tempoga jooksmist ja see tähendab, et lõigud ei olnud päris nii rasked kui 5min puhul, aga pisut üle 4 min. Ja neid oli vaja joosta viis, mis ei ole just väga vähe. Viadukti taga kergliiklusteel aitas mets natuke lõunatuult pidurdada, aga esimesed lõigud pidime ikkagi jooksma tuntavas vastutuules ja tagasi allamäge taganttuules. Esimese kilomeetri tegime seetõttu puhanuna 4:12-ga, tagasi tuli juba palju kergemalt 4:10 tempoga. Kolmanda vastutuules proovisin Kerta taga joosta - kusagil kaks minutit isegi õnnestus, aga kuna pikkused on nii erinevad siis oli samm süngist väljas, pidin vahe sisse jätma ja lõpuks väga palju tuules passida ei saanud. Pulsi sain kolmandaga juba 185-ni ja mingit väga varu nende viimastega ka sisse ei jäänud, ainult viies oli natuke kergem taganttuules joosta.

Minutilised lõigud tegime kõik kergemas suunas taganttuulega. Pärast kilomeetreid olid need minutilised üsna kerged kannatada, eriti kui esimesed 10 sekundit mõistliku kiirendusega alustada. Tempod tulid 3:40 kanti või isegi kiiremad. Tagasi auto juurde sörkides oli siiski üsna väsinud olemine, aga tuju veits parem küll kui trenni alguses. Kokku tuli peaaegu 15 km. Hoolimata pingutusest Garmin siiski LTHR ei soovinud avaldada.

  • Distants 14,62 km
  • Keskmine tempo 5:21/km
  • Lõigud 5x1km 4:10-4:18/km tempoga, 3x1min 3:34-3:44/km
  • Keskmine pulss 156 (max 189)
  • Garmin Index 3.9/3.4
  • VoMax 52

Teisipäev oli jooksuvaba. Kuidagi imelik tunne isegi, et nädala sees jooksma ei pea. Ootasin õhtut ja Kata ÜKE-t, aga et Kata oli haige, siis jäi ühine ÜKE ära ja tuli iseseisvalt teha. Motivatsiooni pisut nappis ja seetõttu piirdusin kätekõverdustega ning tegin koos Helenaga põrandal Quick HIT Abs kava 15 minutit ära. Eks see viilimine oli, aga linnuke kirjas. Puhkenädal vist juba kontseptsiooni järgi soodustab viilimist.

Kolmapäeval oli jälle jooksupäev - 8 km pika jooksu tempos. Terve nädala on uneajast jäänud vist 1h puudu, nii et olin kolmapäeval ka väsinud ja õhtuks energia pigem otsas. Tööpäeva lõpus kui ringile läksin, oli õnneks viisakas ilm ja 6 kraadi sooja. Jalad tundusid pärast puhkepäeva puhanud ja samm kerge - tempo pisut alla 5:30 võib-olla naaaatuke liiga kiire esimese poole jaoks, arvestades, et 5-6 km on kõige suuremad tõusud, aga üldiselt target tempo võikski olla 5:30 sellisel jooksul. Jooksin jälle Pegasus 37 tossudega ja seekord varvast väga ei hõõrunud - läheb loodetavasti paremaks, kui korralikult sisse joosta. Selle tiiruga sai märtsikuu läbi ja kokku 285 km joostud.

  • Distants 8,34 km
  • Keskmine tempo 5:28/km
  • Keskmine pulss 151
  • Garmin Index 3.1
  • VoMax 52

Neljapäeval oli jälle jooksuvaba ÜKE päev. Kata oli endiselt out, seega iseseisev ÜKE. Lootsin, et grupp motiveerib raskemalt tegema, selle asemel pidin ennast ise motiveerima, aga nii palju vähemalt pingutasin, et tavalise 15 min Quick HIT Absi asemel tegin midagi uut. Upper Body Core Blend - ülakeha ja kõht-selg kava, natuke pikem. Põhimõtteliselt palju erinevaid kätekõverdusi-plank-kõhulihaseid combosid. Pean tunnistama, et päris raske oli ja higi voolas korralikult.

Reedel oli veel üks jooksuvaba päev. Suur reede, nii et trenni ei teinud, aga jalutasime Heleri ja Helenaga Matsalus matkarajal u. 5 km. ringi. Helena väsis lõpuks üsna ära ja suht jahe ilm oli ka.

Laupäeval oli 12 km poolpikk jooks. Pika jooksu tempos, aga pikaks jooksuks seda lühikest Assaku ringi päris nimetada ei saa. Pulsi mõttes ei olnud millegipärast kerge päev - kohe teisest kilomeetrist 150 peal ja need Assaku tõusud ei andnud taastumisaega ka. Tempo täiesti keskpärane 5:30-5:40 vahele, aga olin pettunud, sest selle tempoga nii lühikesed jooksud peaks kergemine tilema kui see laupäev tuli.

  • Distants 12,00 km
  • Keskmine tempo 5:37/km
  • Keskmine pulss 152
  • Garmin Index 3.4
  • VoMax 51


Justkui puhkenädal, aga suhteliselt kehv enesetunne sellest kõigest. Ainult kolm jooksu, aga ei ole kuidagi seda kergust ja puhanud enesetunnet ja pigem justkui vorm isegi kehvemaks läinud selle puhkamisega. Ei teagi, mis valesti on - kas und vähe või lihtsalt väsimus kõigest.



No comments:

Post a Comment