Monday, May 24, 2021

Trenniblogi 17.-23. mai

Algas puhkenädal, mida rikastab Kohila staadionisarja 1000m jooks. Sellest kolmapäeval lähemalt. Puhkenädal ka seetõttu, et olime Helenaga kahekesi kodus ja Sparta trennidesse jõuda keerulisem, aga lapsehoidja abil siiski jooksutiirud sain tehtud.

Esmaspäeval oligi puhkepäev ja teisipäeval võistluseelne soojendus - 5km sörki ja mõned lahtijooksud. Pisut vihmase, aga üsna vaikse ilmaga tegin Peetri vahel taastava jooksu pulsiga oma 5km ringi ja lõpetasin selle Peetri pargis. Lõpus jäin pisut tugevama vihma kätte, aga ainult korraks - shielde ei pidanud jalga panema. Peetri pargis tegin multširajal 5x100m lahtijooksud ja siis lühike jupp sörki veel koju. Muud raporteerida polegi.

  • Distants 6,30 km
  • Keskmine tempo 5:49/km (soojenduse osa 5:39/km)
  • Keskmine pulss 140
  • Garmin Index 2.4/2.0
  • VoMax 53

Kolmapäeval oli lõpuks hooaja avastart käes - Kohila staadionisarja 1000m. Sõitsime Helenaga Kohilasse, kus tädi Kertu võttis lapsehoidmise kohustuse üle. Võistlejaid oli päris palju - kaheksa jooksu jagu. Arvestusega, et ühele jooksule kulub 8-10 minutit, oleks võinud rahulikult laekuda kohale mingi 19.00 ajal, aga me olime liiga varakult. Minuga samas - viimases - jooksus oli Spartast veel Raido. Tegime Kertaga koos pisut sooja, aga nii - arvestades, et täpselt ei tea kui kaua stardini, oli keeruline ennast õigesti soojaks saada. Siis kui meie jooksu aeg lõpuks kätte jõudis, käis stardijoonel kõik üsna kiirest - väga kaua ei olnudki aega pikka dressi seljast ära saada, kohe joonele ja minek.

Algus oli selline rabe, aga rivi võttis positsioonid sisse ja jäin esialgu neljandaks. Plaan oli joosta esimesed 200m 40-44 sekundiga ja finišisirgel tundus, et natuke liiga kiire on. Üle joone tulin siiski umbes 40-41 sekundiga, nii et kõik hästi. Teine ring ei tundunud eriti raske ja sellest ei mäleta suurt midagi - tundus selline ühtlane paras pingutus. Stardikurvi juures oli Sparta suur kisa- ja ergutuskoor, mis igal ringil motiveeris hoogu juurde panema. Kui viimasele ringile lähenesime, oli vist liiga kerge olla ja eespool tempo langes (nagu pärast Strava ka kinnitas, mingi 100-200m oli 3:40 kanti). Viimase ringi esimeses kurvis sain aru, et ma ei saa jääda teiste selja taha toppama ja hakkasin ettepoole liikuma - veidi vanemad kaasvõistlejad väsisid ära, tagantpoolt tuli aga üks noor poiss mulle ette ja segas natuke rütmi. Viimase 200m peal tuleb kiirendama hakata, õpetas Kerta enne jooksu. Mina hakkasin kusagil tagasirgel vaikselt kerima ja ees jooksvale Raidole järele liikuma, teised jäid juba selja taha. Stardijoonelt veel Sparta ergutuskisa kaasa ja viimasesse kurvi täisgaasiga - kõige suurem üllatus oli see, et veidi enne finišisirget tuli ka Raido üsna kiiresti selg ees vastu, aga siis hakkas minu hapnik otsa saama ja sirgel veidi kangestusin - Raido sai jälle mööda, aga viimased 50 meetrit jõudsin uuesti kiirendada, nii et finišijoonel olime väga lähestikku - tema äkki pisut ees. Protokoll ütleb, et vahe jäi lõpuks 4 sajandikku. Minu aeg 3:30,34 - eeldatavast ajast 10 sekundit kiirem ja selles vanuses uus isiklik rekord.

Kokkuvõttes päris hea kogemus. Hea meel on lõpuaja üle ja ka selle üle, et taktikaliselt midagi väga puusse ei pannud ja ennast esimese ringiga kinni ei jooksnud.


Neljapäeval tegin Kohila võistluse järel rahuliku 10 km sörgi. Pingutus ei olnud kolmapäeval pikk, aga see-eest intensiivne ja andis jalgades veidi tunda. Jooksma sain õhtul pärast tööpäeva ja kuna ilma ei olnud valida, siis vihmas. Lühikeste pükstega sai minna, aga kilekas peal ja selline keskmine sadu oli põhimõtteliselt terve jooksu.

Proovisin hoida samasugust madalat pulssi nagu pühapäeval tuli - päris nii kergelt ja kiirelt ei õnnestunud, aga siiski rahuliku jooksu kohta kiire tempoga (umbes 5:30, teine pool isegi pisut kiiremini) ja pulsi mõttes ka rahulikult (eesmärk oli 140-150, keskmine tuli 146). Ilma mõttes ei olnud liiga mõnus joosta, aga vormi ja enesetunde mõttes täiesti tip-top.

  • Distants 10,00 km
  • Keskmine tempo 5:29/km
  • Keskmine pulss 146
  • Garmin Index 2.9
  • VoMax 52

Reedel oli jälle puhkepäev ja laupäeval staadionitrenn. Kuna Kalevi staadion on remondis, siis tuli valida muu trennikoht ja ega neid 400m ringiga staadioneid Tallinnas ülemäära palju ei ole - Laagri, Viimsi, Tabasalu. Seekord trennipaik Tabasalus ja kuna jalgpallurid võtsin lõunase aja ära, siis alustada saime alles kell 14.00. Pärastlõuna ähvardas vihmaga ja kui 15 minutit soojendust tehtud saime, siis tuligi korralik padukas - jalad said märjaks, kilekas selga. Jooksuharjutusi tegime katuse all tribüünide taga. Menüüs olid 8x300m lõigud ja kui vahepeal tundus, et sadu annab veidi järele, läksime Carolinig peale - jõudsime kolm ringi teha (tempo päris hea 58 sek - 1:00) ja neljandal saime totaalset äikeserahet krae vahele. Raheterad katsid tartaani nii, et kurvis oli juba tuntavalt libe ja jooksime teiste järel katuse alla varju. Mõne aja pärast läks veidi leebemaks ja lõpetasime pikad lõigud ära. Siis veel 8x100m kiirendusi (ühe staadioniringi peal 2 kiirendust, kurvi osad jalutades) umbes 15-17 sekundiga. Paar tükki tegime korralikult võidu ka. Siis kiire lõdvestus peale (sest varju all vihma vaadates oli nagunii trenn läinud pikemaks kui plaanis ja Helena ootas kodus) ja tehtud.

  • Distants 9,59 km
  • Lõigud: 8x300m 0:58-1:02 (hiljem tempo langes), 8x100m 15-17 sek
  • Garmin Index 2.9/3.4
  • VoMax 53

Pühapäeval ärkasin veidra enesetunde ja kerge nohuga, mis päeva peale läks ägedamaks. Tundub, et Helena neljapäevane nohu oli nüüd siis paari päevaga mulle edasi kandunud. Kuna terve päeva olime Helenaga kahekesi ja lapsehoidjat polnud kusagilt võtta, siis jooksma jõudsin alles õhtul kell 20 - harjumatult hilisel kellaajal ja väsinuna ja kerge nohualge ka kehas.

Treeningplaan nägi ette 15 km poolpika jooksu - vana tuttav Assaku ring. Ilm oli õnneks suhteliselt okei ja madalalt paistev päike piilus ka pilve tagant. Nohu tõttu mingeid tippmarke ei jookse ja võib-olla oligi algus liiga kiire, aga läksin sellise 5:30 lähedase tempoga minema ja Kindluse teel oli pulss juba ülemise limiidi juures. Ülejäänud jooks oligi selline, nagu need pikad jooksud mul tihtipeale on olnud - pulsi mõttes pisut üle normi, kuigi päris hea tempoga. Kohati kilomeetri ajad isegi üllatasid, sest ei olnud plaanis nii kiiresti joosta. Teises pooles andis ka eilne staadionitrenn jalgades tunda ja arusaadavalt nii krapsakat minekut ei olnnud.

Kodu juurde jõudes oli keskmine tempo tegelikult päris hea ja pulss isegi madalam kui ma ise jooksu ajal hindasin. Selle konditsiooni kohta täitsa OK jooks.

  • Distants 15,00 km
  • Keskmine tempo 5:30/km
  • Keskmine pulss 151
  • Garmin Index 3.5
  • VoMax 53

Ühe puhkenädala kohta oli üle ootuste vaheldusrikas ja ühe rekordilise jooksuga nädal. Distantsi kogunes 42 km, mis on ka täitsa OK.


No comments:

Post a Comment