Saturday, May 8, 2021

Trenniblogi 3.-9. mai

Esmaspäeval oli ootamatult trennivaba päev. Tegelikult päris tore, sest tööl on esmaspäeval pingeline ja koosolekuid täis ja vahelduseks päris hea kui saab sellise päeva järel kell 17 välja lülitada. Käisin pärast tööpäeva hoopis Sportlandis (poed on lõpuks jälle lahti tehtud, jei) ja ostsin endale uue trennikoti ja siis kodus läksime Helenaga mänguväljakule turnima, tegime igasugu põnevaid asju (nt. proovisime takistusrada aja peale ja tuletõrjujate postist alla lasta). Nii tuli täitsa ootamatult peaaegu  10 000 sammu trennivabal päeval täis.

Teisipäeval oli see-eest fartlek. Ka natuke ootamatu, sest peas tundub justkui oleks nädala raskem trenn juba tehtud, aga ei olnud :). Ilm oli natuke ilusam, 10-12 kraadi sooja ja päikeseline, nii et Järve metsa alune rahvast täis (sh. palju spartakaid ja muid treeningugruppe). Sparta ühistrenn alustas kell 18 jõulinnaku juurest, aga meil Kertaga oli oma kava - 5x1km+200m lõigud 1min pausiga, blokkide vahel 3 minutit sörgipausi. Sörkisime viadukti taha kergliiklusteele, nagu ikka, ja varsti olid seal ka Tarmo ja Kristo (kellel tundus olevat sama kava mis meil). Tempoeesmärgiks oli pikematel lõikudel 4:00-4:10, mis ausalt öeldes enne trenni tundus üsna ebareaalne, sest pingutusega olin eelmised nädalad suutnud 3min lõike sama tempoga teha. Siiski - minema joostes tuli esimene kiirendus päris nobedalt - kontrollitud pulsiga 4:03. Edasi läks tavapäraselt - suutsin hoida tempot üsna kindlalt kusagil 4:05-4:07 kandis ja kuigi viimased lõigud oli pulss juba kõrgem, siis päris sellist ülemise piirini kangutamist ei olnud. Tuul oli seekord viadukti poolt ja tagasiteed oli joosta raskem (kuigi sedapidi on allamäge lõike rohkem). 200m lõigud ei tulnud võib-olla nii kiiresti ja nii maksimaalse pingutusega kui oleksid võinud ja Kerta oli lühematel kindlasti minust kiirem, aga üldiselt olen trenniga väga rahul. Meenutuseks vaatasin õhtul eelmise aasta trennipäevikust, kuidas ma proovisin 1km lõike alla 4:30 kangutada või siis olin rahul kui suvel need kilomeetrised lõpuks 4:20-4:25 vahele tulid. Progress! Trenni keskmine tempo tuli 5:07, mis on lõigutrenni kohta ka päris kiire.

  • Distants 14,54 km
  • Lõigud 5x1km +200m: 4:03-4:08/km (pikemad), 3:31-3:39/km (lühemad)
  • Keskmine pulss 159 (max 188)
  • Garmin Index 4.2/3.4
  • LTRH 4:31 @176
  • VoMax 52

Kolmapäeval tuli fartlekile peale kerge 10 km jooks. Hea, et distantsi mõttes veidi lühem ja see lubas raja ka teistsuguse valida. Assaku ringi asemel (sellest on natuke kopp ees, eriti tõusudest) sain teha Kindluse tee-Käokella veidi siledama ringi. Tempo ja pulsi mõttes samuti no pressure. Mis oli veel teisipäevast täiesti erinev, oli ilm - pool hommikut sadas külma lörtsisegust vihma ja mingit motivatsiooni polnud õue minna. Õnneks jäi kodukontori tööpäeva lõpuks kuivaks ja veidi soojem oli juba ka, nii et sain õhtul normaalsetes tingimustes jooksu ära teha.

Vorm oli okei ja taastumine eilsest päris hea, aga hakkasin jälle algusega kiirustama - 2.-4. kilomeeter alla 5:30 on suurepärane tempo, lihtsalt tagasiteel oli teises pooles pulss kõrgem kui ma oleks soovinud. Keskmine siiski normis, nii et not too bad.

  • Distants 10,00 km
  • Keskmine tempo 5:32/km
  • Keskmine pulss 150
  • Garmin Index 3.2
  • VoMax 52

Neljapäeval oli jälle Sparta jooksugrupp ja jooksuharjutuste trenn. Seekord vihmast pääsu ei olnud - jõudsin 17:30-sesse trenni ja just startides hakkas ka sadu peale ja see sadu kestis terve poolteist tundi. Selline raske, sügisene suurte piiskadega vihm, mis imbus poole tunniga läbi kileka ja põhimõtteliselt olime seal metsa all kõik nagu märjad kassid. Soojenduse tegin Raini ja Marcoga ja kohe algusest peale Garmin ei nõustunud koostööd tegema - esimese kilomeetri ajaks näitas 3:28, siis hakkas viskama 180 ringi pulsinäitu ekraanile ja lõpuks ega pulsi osas mingit kindlust ei saanud, mis see siis tegelikult on.

Varasemat trenni tegi Maile, nii et saime märjana pisut raskema trenni kui eelmisel nädalal (õnneks siiski mitte nii raske). Distants tuli seekord üle 10 km kokku, mis on päris suur edasiminek võrreldes tavaliste Peetri trennidega. Külm ja märg olek ei teinud olemist eriti toredaks ja isegi kahju oli, et Spartas saunad hetkel suletud. Kui lõpetasime, siis väänasime kõik riietest vett välja. Loodetavasti järgmisest nädalast on ilm vähemalt parem.

  • Distants 10,12 km
  • Keskmine pulss 153
  • Garmin Index 3.9/1.8 (küsitav)
  • VoMax 52

Reedel olin kodukontoris ja muidu vihmase-tatise ilmaga andis suhteliselt koosolekuvaba päev võimaluse teha jooks siis kui vähegi kuiv on. Kataga oli kokku lepitud ÜKE kell 13.00, nii et läksin taastavale jooksule kell 12, just siis kui oli kuivaks jäänud. Ilm tundus isegi liiga soe - katused ja Peetri kooli staadion aurasid kerge pilvealuse päikese käes ja musta jakiga hakkas kiiresti tuulevaikse ilmaga isegi palav. Tegin tavalise 6 km tiiru ja kohe alguses oli selge, et pulsikell ei näita jälle rihma pealt, vaid randmelt mingeid teibaid, nii et tunde järgi. Viimase kilomeetri Pajusaare teel sain korraliku paduka kaela, nii et koju jõudsin sama läbimärjana nagu neljapäeval. Sellepärast viimane lõpp ka kiirem, et ruttu tuppa ära saada.

  • Distants 6,00 km
  • Keskmine tempo 5:41/km
  • Keskmine pulss 146 (vale, tõenäoliselt pisut üle 140 võis olla)
  • Garmin Index 2.8
  • VoMax 52

Kata ÜKE oli tavapärane ülakeha-keskkeha ÜKE. Mitte väga raske, välja arvatud see reie lähendaja harjutus, kus peab, jalg toolil küljeplanku hoidma. See on minu jaoks kõige keerulisem osalt tasakaalu pärast, osalt ka sellepärast, et jalad olid väsinud ja eilsest Maile trennist kanged.

Laupäeval oli jälle pika jooksu päev. Olin hommikul ja päeval Helenaga, tiirutasime mänguväljakul ja jõudsin kuidagimoodi diivanil ka 30min powernapi teha. Pikk jooks oli kokku lepitud Kerta ja Rainiga kella 17ks - rada seekord Kerta poolt, Mustamäe-Paldiski mnt.-Harku ring. Kavas 22 km ja sellest viimased 5km tõusvas tempos kuni 4:15/km. Päev oli muidu pilves ja tatine, aga õhtu kuiv ja päikeseline - ainult tugev tuul ei lubanud õhemat jakki panna ja mütsita minna. Läksime mööda kõrgepingeliini kergliiklusteed Mustjõeni (see oli kergelt allamäge ja tuul ei seganud) - sai lihtsalt lobiseda. Garmin jälle ei koopereerunud ja pulss lendas ekraanil üles-alla, nii et jooksin lihtsalt tunde ja tempo järgi.

Paldiski maanteel hakkas tuul vastu puhuma ja tee ka kergelt tõusma, nii et kõige kergem jooks ei olnud. Vastutuulest oli juba Haabersti ringil kopp ees. Korraks jäi Õismäe kandis ka vaiksemaks, aga siis linnast välja jõudes võitlesime jälle tuulega edasi. Lisaks tuli võtta suhteliselt suur nn. moonalao tõus (põhimõtteliselt võrreldav Lubja tõusuga Viimsis) ja pärast seda sai veel ka omajagu vastutuult minna. Kui lõpuks umbes 15 km peal Laagri poole ära pöörasime, oli suur kergendus ja kohe tundus palju lihtsam joosta. Tempo läks ka jälle alla 5:30, kuni kusagil Veskimöldre juures sai 17 km täis ja tuli hakata hoogu andma. Plaan oli minna viimased viis 5:15-5:00-4:45-4:30-4:15. Enam-vähem nii läkski (või natuke isegi kiiremini), kuni Kerta ja Raini hakkasid kolmandal kiirel kilomeetril eest ära minema. Korra läks rada ka metsa vahele ja asfaldi asemel oli maastik - see võttis tempo hoidmise keerulisemaks ja päris 4:30-ni eelviimasel kilomeetril ei jõudnud. Kuna lõpp oli siiski Kadaka puiesteel allamäge, siis 4:15 ei olnud väga keeruline tempot hoida - pingutus küll, aga pulsist raskem oli tegelikult neljapäevasest ja reedest kangete jalgadega kiiresti liigutada. Viimane kilomeeter 4:13 siiski üsna kindlalt eesmärgi järgi.

  • Distants 22 km
  • Keskmine tempo 5:20/km - ootuspärane
  • Keskmine pulss 162 (ebausutav)
  • Garmin Index 4.9/1.8
  • VoMax 52

Pulsinäitajad kõik jälle pisut ebausutavad - vormi pärast panen need siia kirja. Enesetunde järgi siiski liiga raske ei olnud. Kerta ja Raini jooksid mingid kiiremad kilomeetrid lõpus alla 4:10 - nii kiiresti vist poleks jaksanud (aga ei olnud ka eesmärk). Pärast kodus vahetasin pulsivööl patarei ära ja töötas jälle nagu alati. Oleks seda võinud juba ju eile teha...

Nädala trennidega jään siiski väga rahule - kiired lõigud teisipäeval üllatasid ja selles pikas jooksus laupäeval polnud ka midagi ületamatut, kuigi rada ja tuuleolud olid pigem rasked. Nädala distants kokku ca 63 km.



No comments:

Post a Comment