Sunday, May 12, 2019

Trenniblogi 6.-12. mai

Esimene nädal pärast Viljandi järvejooksu ja uue treeninguplaani järgi. Vähemalt ilmaennustus lubab, et tuleb soojem ja kuivem ilm kui eelmise nädala lõpus.

Esmaspäeval oli siiski täiesti tavapärane taastav 45 min. sörki. Nädalavahetuse kehv enesetunne ja nohu hakkas vaikselt üle minema, aga köha kimbutas ikka veel. Ilm oli jahedavõitu (pika dressi ilm tegelikult), aga jooks tuli tegelikult päris kiirelt ja särtsakalt välja. Õigemini algus oli päris kiire (6:02) ja järgmised kilomeetrid kukkusid rohkem sinna tavapärase 6:10 kanti. Kokku tuli 7,4 km 6:07/km tempoga @138. Isegi grammi võrra kiirem kui eelmisel nädalal. Arvestades nädalavahetust ja seda kui raske oli pühapäeval joosta tegi see tuju täitsa heaks.

Teisipäeval oli esimene Ahto trenn Spartas. See tähendas - lühike fartlek (50 min) + 15 min venitus saalis + 30 min ÜKE. Jooksime tavapärasel Järve metsa väikesel ringil ühe ringi soojaks ja siis läksime alates tõusust kuni tagumise sirge lõpuni kiire tempoga. Esimesel korral mul polnud mingit ettekujutust, milline see õige - minu võimetele vastav tempo on ja selle lõigu pikkust teadsin ka ainult silma järgi. Panin peaaegu täiega algusest lõpuni ja tegin 700m lõigu 4:24/km. Umbes sama pikk maa oli taastumiseks ja siis uuesti. Kiire algusega tõmbasin ennast natuke kinni, teisel lõigul pistis ribide vahel ebameeldivalt ja oli üüldse raske minek, nii et pidin kiirusega tagasi hoidma. Kolmandaks korraks olin juba taastunud ja jõudsin jälle natuke kiiremini. Lisaks pulsikellale pidi vahepeal ikka päris kella ka vaatama, et õigeks ajaks lõpetada. Jõudsin neljanda ringi ka teha ja seekord juba õigemini, st. neljanda lõigu jõudsin kiiremini kui kolmanda. Tagasi Sparta juurde jõudes oli kellal 8,37 km. Lõigud 4:24-4:47 tempoga - liiga ebaühtlane kiirus näitab vale võimete hindamist. Tegelikult peaks sinna 4:30 lähedale proovima sihtida. Keskmine pulss 157 - täiesti tavaline lõigutrenni pulss. Garmin hindas pingutust 3.5-ga (loe: keskmine).
Venitus (samas saalis kus talvel ventti toimub) on selline tore 15 minutit mis näitab ilusti ära, et:
a) ma ei paindu üldse
b) võiks ennast ka koduste jooksutrennide järel palju põhjalikumalt välja väänata
c) ma ei paindu ikka üldse

Pärast venitust ÜKE oli selline intervallventti moodi asi, aga väiksema intensiivsusega. Harjutused mingi valik ventti harjutustest (plank, kõhulihased, kätekõverdused jalatõstega jne.). Puhkepausid olid pikemad ja rahulikumad kui venttis, aga Ahto lasi see-eest teha jälle pikemalt 1-2 minutit. Lõpetasime planguringiga (1 min plank + 45 sek üks külg + 45 sek teine külg + 1 min selg + 1 min plank) ja seal mati peal niimoodi pöörates ja pingutades sai higi lahti ilusti.
Teisipäevase trenni ainus häda on see, et see kestab päris kaua - Kui start on 18.00, siis lõpetasime napilt enne kella 20.00, ehk siis praktiliselt 2h puhast trenniaega. Neljapäeviti nii pikalt ei lähe.


Neljapäeval oli järgmine trenn jälle Spartas ja õnneks oli ilm juba nii palju soojaks läinud, et sai pikad püksid kappi jätta. Jõudsin varakult kohale, et siis riietusruumis avastada, et olin T-särgi jätnud kaasa pakkimata. Plaan A oli administraatorite juurest Sparta särk osta, aga nagu selgus siis oli neil ainult S suurusi ja mõtlesin juba plaani B peale (lähemasse kaubanduskeskusesse sõita oleks napilt veel jõudnud), aga õnneks nägin riietusruumi ukse vahel Toomast, kelle abil sain jooksugrupi laost enam-vähem õige suurusega särgi. Nüüd on mul ka Sparta särk, millega võistlustel omaele äratuntav olla.
Trenn oli Järve metsas veidi tihedama liikluse keskel, sest samal ajal toimus seal mingi Stamina jooksu-kõnni neljapäevak ja rajal oli hästi palju kõiksugu jalutajaid ja niisama tasapisi sörkijaid, kellest möödumine oli kohati paras katsumus. Harjutusi tegime metsa sees (sest rajale lihtsalt ei mahtunud) ja kuigi Maile pikkis sisse mõned korralikud põlvetõste blokid, siis üldiselt väga raske ei tundunud. Need, kes nädalavahetusel Tartus joosta plaanisid, said natuke kergema trenni, aga mulle endale tundus küll, et meie eelmise neljapäeva pingutus pärast Viljandi jooksu oli palju raskem kui selle nädala oma. Kokku tuli 8,63 km ja keskmine pulss 148.

Reedel läks pärast tööpäeva natuke aega ja jooksma sain umbes kella 18 paiku. Õues oli märg ja vihmane, aga õnneks ei olnud erilist tuult ja isegi 11 soojakraadi juures oli lühikeste pükste ilm. Kilekas peale ja läks. Algus oli päris hea, teine kilomeeter tuli jälle väga kiiresti (5:47), aga pulss oli madal ja enesetunne täitsa hea, aga kusagil 6-7 kilomeetri peal läks jälle raskemaks ja pidin hakkama üha rohkem pingutama, et tempot alla 6:00 hoida. Sammurütmi ei suutnud kuidagi hoida ja jalad ei käinud päris nii kiiresti kui oleksin tahtnud - pigem oli selline ilma kindla rütmita jooksmine ja see oli tunda nii tempos kui ka pärast telefoniekraanilt vaadates (cadence keskmiselt ainult 167). Kokku 15,22 km keskmiselt 5:56/km tempoga. Pulss 148. Kergem kui eelmisel pühapäeval, aga loodetavasti läheb paremaks kui nohu on üle läinud ja lõõrid korralikult läbi käivad.

Arvestades seda, et terve nädala tegin trenni köha ja nohuga ja mingit rattasõidu ilma ei olnud, siis tegin laupäeval täieliku puhkepäeva. Hea uni teeb ka mõnikord imesid - õhtuks tundus, et köha hakkab taanduma. Kuigi palavikku pole sel nädalal kordagi olnud, siis jooksuvormile mõjuvad hingamisteede probleemid pärssivalt ja teiseks on nohu tõttu ööuni kannatanud, mis ei ole ka muidugi tulemuste mõttes midagi head kaasa toonud.

Pühapäeval oli aeg joosta maikuu esimest fartlekit. Tavapärased 3 km soojendust + 8x3min üle 3 minuti + 2 km lõdvestuseks. 3 minutit kiirendust tähendab ubmes 600-700m lõike. Kokku umbes 13  km, nii nagu tempo lubab. Ise plaanisin joosta lõigud alla 5:00 tempoga. Umbes nii jaksasin minna esimese lõigu, aga Kindluse teel oli tuul juba tugevalt vastu (üldse oli hästi tuuline ilm ja selline tunne, et üsna igas suunas puhus mingi osa teest otse vastu) ja tempo läks alla, pulss üles ja edasi olin pidevalt "punases", pulss kusagil 170-175 vahel (kuigi eesmärk oli hoida alla 170). Lõigud tulid pigem 5:10-5:15 vahele. Mott läks kiiresti maha ja kuigi vaimselt oli raske, siis tulin lõpuni. Viimased kaks taastumislõiku natuke jalutasin ka, et pulssi alla saada ja distants tuli selle pärast natuke lühem. Kokku 12,84 km. Lõigud 4:57-5:15 tempoga ja pulss 162 (tavaliselt fartleki ajal ikka alla 160 jäänud). Garmin näitas pingutuseks 4.0 ja hindas mu VoMaxi kaks pügalat allapoole 50 peale pärast sellist jooksu. Ei saa ise ka aru mis nüüd juhtus. Teisipäeval jooksin maastikul 700-meetriseid lõike 4:40 tempoga ja ei tundunud ülemäära raske. Nüüd tõmbas 5:00 tempo juba niimoodi kinni nagu poleks vahepeal trenni teinudki.

Veidi pettumust täis pühapäeva lõpuks vaatasin spordiuudistest, kuidas Marion Tartu maastikumaratoni kinni pani ja väike jooksutuju hakkas tagasi tulema. Igatahes homme algab uus nädal. Selle nädala saldo 53 km.




No comments:

Post a Comment