Saturday, May 25, 2019

Trenninädal 20.-26. mai

Esmaspäeval oli ilm veel endiselt ilus. Peale tööd leppisime Jamesiga kiirelt kokku, et teeme ühise sörgi ja läksime juba tuttavale ringile. Lobisedes läks see 7 km kuidagi eriti kiiresti, tempo oli kusagil 6:13/km ringis ja tagasi Veski juurde jõudes pidin isegi sammu lisama, et pulss alla 130 ei kukuks. Viimase kilomeetri koduni tegin üksi juba anatuke kiiremaid liigutusi ka. Kokku 7,38 km, tempo 6:11/km ja pulss 134. Natuke aeglasem kui tavaliselt, aga pulss ka madalam.

Teisipäevaks oli ilm jälle sama palav kui pühapäeval. Jõudsin pärast tööd ja enne trenni õnneks kodust läbi ja sain pintsaku lühkarite ja plätude vastu vahetada. Ilm ei soosinud fartlekit eriti, aga mis teha. Rahulikult sörkisime Järve metsa - Merle jäi must jälle enne viimast ringi viisakalt maha, nii et läksime Triinu ja Markoga esimesele lõigule peale. Kuumusest hoolimata oli samm üsna reibas ja niimoodi kolmekesi koos tuli esimese kiirenduse tempo isegi 4:24/km. Marko jäi esimese lõigu järel maha, aga Triinuga tõmbasime kahekesi vaheldumisi võiduka lõpuni - ühe kiirenduse vedasin mina, teise tema. Kuigi pulss tõusis iga ringiga, siis tempo tuli üsna täpselt 4:24-4:29 vahele ja kiirusega olen väga rahul - nii kuuma ilmaga teha lõike 5-10 sekundit kiiremini kui eelmisel nädalal, see näitab et vorm on pigem hea.  Isegi nii hea, et Garmin pakkus uueks laktaadiläveks 4:46 @175.
Kokku tuli 8,72 km ja tempo 5:41/km. Pulss 152. Pulsi hea taastumine üllatas ennast ka. Madala tempo süüdlane on see, et tegime soojendust rahulikumalt ja fooride taga läks aega kaotsi.
Trennis oli rahvast nii palju, et pärast ei tahtnud kõik venituse ja ÜKE ajaks saali ära mahtuda. Hea oli see, et saalis konditsioneerid enam vähem töötasid ja trenni oli üsna hea teha. Hea on see ka, et ma terve talve intervallventtis käisin ja seetõttu mingi põhi on all, muidu need Ahto planguseeriad lööksid korralikult pikali. Täna tegime soojenduseks 2 minutit planku käe- ja jalatõstetega ja lõpetuseks 1+1+1+1+1 minutit ehk siis - tavaline+vasak+parem+selili+tavaline plank järjest. Muud harjutused sinna vahele. Aga üldiselt jaksasin täitsa okeilt, kuigi õuest jooksmast tulles oli nii palav ja läbihigistatud olla, et ei olnud üldse tuju veel saali ÜKE-t tegema minna.
See oli tegelikult ainus raske trenn sel nädalal. Veel kaks lühemat jooksu ja siis Rapla 10 km.

Kolmapäeval ei teinud midagi. Ilm oli peaaegu sama palav kui eelmisel päeval. Töö asjus oli vaja Raplasse sõita (just sel nädalal), nii et saan lühikese aja jooksul kaks trippi Tallinn-Rapla-Tallinn teha. Õhtul tegin veidi kodutöid ja koristasin tube, aga ei midagi sportlikku.

Neljapäeval oli plaanis 8 km arendav jooks. Arendav jooks tähendab tegelikult aeroobset. Minu jaoks siis umbes 150 pulsiga. Ilm keeras ühe päevaga jahedaks ja sooja oli neljapäeval ainult 14 kraadi ja suhteliselt tugev ja jahe tuul, kuigi päike natuke soojendas. Jooksu mõttes oli selline napilt-lühikeste-riiete-ilm. Mõtlesin, et pühapäeval võiks umbes sarnane ilm olla (miinus tuul) ja läksin oma vanale 8,4 km rajale, mida ma pole tegelikult päris ammu jooksnud.
Panin kellale pulsinäidu ette ja ootasin kilomeetri aegu umbes 5:30 kanti. Natuke üllatusin siis kui esimene kilomeeter tuli 5:16. Algus oli natuke aeglane - võib-olla sellest, et hingamine oli eelmiste päevadega võrreldes vabam, aga kogu aeg pidin kiirendama, et pulssi 150 lähedale saada ja kui teise kilomeetri aeg tuli 5:07, siis olid silmad juba täitsa suured. Sellise kiire sammuga tulingi lõpuni - pulsi mõttes proovisin hoida kusagil 150-155 vahel, tempo tuli ühtlaselt umbes 5:10 lähedale. Kui kodu juurde pöörasin, oli kellal jälle korraks 149 ees, nii et jooksin ikkagi sügaval mugavustsoonis.
Kokku tuli niimoodi 8,4 km keskmise tempoga 5:11/km. Pulss oli 152 ja Garmin teadustas, et uus VoMaxi rekord on 53. Sellist numbrit pole tõesti kunagi näinud.
Et nendele nubmritele natuke perspektiivi anda - 5:11 on minu jaoks terve selle talve olnud selline 10 km distantsi tõsine pingutus, 90-95% lähedane ponnistamine, kus keskmine pulss on ligi 170. Seekord jooksin sama kiiruse välja pulsiga 152. Või siis teistpidi - veebruari lõpus ja märtsi alguses  kui kõnniteed olid juba lumest puhtad jooksin 8-9 km distantsi 150-153 pulsiga tempoga 5:55-6:00/km. Seekord sama pulsiga 5:11/km.
Selline jooks andis enne Raplat kõvasti eneseusku, ambitsiooni ja motivatsiooni pühapäeval kõva tulemus ära realiseerida.

Reedel ei olnud muud trenniplaani kui 30 minutit rahulikku sörki. Ilm lubas peaaegu vihma (tegelikult natuke mingit seenekat sadas ka) ja läksin ringile kilekaga, aga see oli viga, sest pilvealune soe tegi olemise tegelikult palavaks. Esimese kilomeetri tegin endale üllatuslikult 5:45-ga ja kuigi Veski juures väike tõus tõstis pulsi 140 lähedale, siis tulin ikkagi üle ootuste kiire tempoga lõpuni. 5 km sörki tuli keskmiselt 5:51/km tempoga. Pulss 135. Garmin hõiskas seepeale, et VoMax on 54!
Täpselt ei saagi aru kuidas see vormikõver nüüd niimoodi tõusma on hakanud, loodetavasti pühapäeval olen sama kiire ja sama kerge sammuga.


Sellega olidki nädala trennidega kõik. Laupäeval puhkepäev ja pühapäevase Rapla jooksuga kokku tuleb 39 km. Kilomeetrites pigem tagasihoidlik trenninädal, aga intensiivsuse mõttes täitsa korralik. Järgmisest nädalast jälle tavapärane rutiin.

No comments:

Post a Comment