Sunday, August 11, 2019

Peetri jooks 2019

Peetri jooksule läksin ühe eesmärgiga - minna koduradadel isiklikku rekordit paugutama. Pärast Raplat oli kange tahtmine 10km alla 47 minuti joosta, aga viimased trennid ja Garmini teade, et laktaadiläve kiirus on 4:37, sundisid unistama juba 46 minuti piiri püüdmisest. Laktaadiläve kiirus on tavaliselt enam-vähem võrdunud 10km võistlustempoga, nii et see andis enesekindlust ja julgust proovida.
Võistluspäeva hommikul aga olid jalad ja säärelihased veidi ebamugavalt kanged - ilmselt on süüdi neljapäevane Sparta trenn (või õigemini see, et ma eelmised 3 neljapäeva puhkuse ajal sealt puudusin). Jooksuharjutused on ilmselt mingid lihased ära väsittanud ja  veidi andis tunda. Lootsin, et soojendusega saan jalad veidi paremini liikuma ja ega midagi väga hullu nüüd nende lihastega ka ei olnud, lihtsalt särtsu ehk vähevõitu.

Eesmärkidest ka - nagu Raimo Ülavere blogist äsja loetud ja ka Spartakatele enne võistlust edasi räägitud - peab olema kolm eesmärki. Seda selleks, et kui esimene eesmärk ei täitu, oleks võistluse jooksul motivatsiooni edasi pingutada ja finišis vähemalt väike õnnestumise tunne. Seega panin kõigepealt paika enda võistlustaktika - minna stardist 4:40 tempoga minema ja pärast 6. kilomeetrit teha ülejäänud jooks 4:30-ga. See annaks lõpuajaks täpselt 43:00. Taktika põhjal ka kolm eesmärki:

A-eesmärk: 46:00
B-eesmärk: tulla ühtlase 4:40 tempoga lõpuni (46:40)
C-eesmärk: isiklik rekord (47:14)

Jalutasin mõõdukalt enne starti kooli juurde, kuhu oli päris võimas expo ala kokku pandud. Just oli algamas 5km start ja nägin koridoris Urmot ennast valmis panemas.  Sain stardimaterjalid kätte - sel aastal on Peetri jooksul teine korraldaja, mis tähendab, et üht-teist on muutunud. Ajavõtt oli endiselt kiibiga, aga kiip ei olnud numbri taga, vaid väike junn mis oli vaja siduda tossupaelte külge, et kaduma ei läheks. Veidi ebamugavat pusimist oli sellega ja väike hirm ka, et niimoodi võivad paelad jooksu ajal lahti tulla.
Sparta telk oli ka oma koha peal ja esimesed juba saabunud. Meie jooksjaid oli päris palju. Tegime koos Leinidi ja Tarmoga sooja ja kui 20 minutit oli stardini, tahtsime veel tualetis ära käia, aga järjekorrad olid selleks ajaks hirmsad. Proovisime, kas kooli riietusruumides saab kiiremini löögile ja õnnestus ikkagi napilt õigel ajal ära käia. Tualetijärjekorras kohtasin ka teist Urmot, kes oli ka jooksule tulnud. Jõudsime Leonidiga ilusti õigeks ajaks stardikoridori ja võtsime koos Janaga koha 40-50 minuti koridoris sisse. Eespool oli see koridor, mis mõeldud alla 40 minuti jooksjatele, aga kui sinna hakkas üha enam valguma selliseid inimesi, kelle näostki näha, et 40 minutiga nad 10km kindlasti ei jookse, liikusime ka ettepoole.

Start oli ootamatu - ei mingit countdowni, ei mingit hoiatust, lihtslt lühike vile ja korraga hakati eespool jooksma. Panin kella tööle ja järgnes üks kõige mõnusamaid esimesi kilomeetreid võistlustel, mida tean - mu ees oli palju ruumi ja tagant ka ei trüginud keegi hooga mööda. Tundus, et olin oma väga õigel stardikohal. Esimese kilomeetri alustasin muidugi liiga kiiresti ja proovisin juba enne veski tõusu natuke hoogu maha tõmmata. Pulss jäi mugavustsooni, aga esimene kilomeeter tuli siiski 4:28, mis oli veidi liiga kiire. Jana ja Urmas liikusid natuke eespool, aga mitte kaugel ja kui sain oma rütmi sisse, siis kolmandal kilomeetril sain nad juba kätte - Jana jäi maha Kindluse teel ja Urmas kruusalõigul põldude vahel. Kindluse teel jooksis ka Mihkel minust kergel sammul mööda ja kadus kiiresti eest. Kruusalõigul oli ka korraks vastutuult tunda, aga üldiselt oli üsna heades oludes jooks - soe oli küll (üle 20 kraadi), aga õnneks tuulevaikne ja tuul on see, mis Peetri jooksu võib kõige enam ära rikkuda. 
Läksin oma kindla plaaniga, 4:40 tempos ja pulsiga umbes 175 kanti tuttavaid kilomeetreid, Liiva teelt läbi ja väikese tõusuga tagasi suure tee poole. Tagasi Vana-Tartu maanteele jõudes tuli korraks teed ületada ja üks auto sõitis just siis suhteliselt nina eest mööda - Erje! (Erje küll väitis, et pole tema, aga jooksuvaenlase sildi saab küll külge). 
Kogu distantsi esimese poole liikusin 4:40 tempos või natuke kiiremini ja koos kiire stardiga oli 6. kilomeetriks kogunenud umbes 22 sekundit varu. Siis oli vaja hakata kiirendama ja... ei suutnud. Pulsi mõttes olin veel täiesti mugavas ~178 pulsitsoonis ja teadsin, et selle lõpu peaksin 180-183-ga ära kannatama, aga lihtsalt jalad ei käinud kiiremini ringi ja sain ainult 4:40 tempoga edasi minna. Parim, mis ma suutsin teha, oli allamäge kilomeetri 4:35-ga kangutada. Arvutasin peas mis ma arvutasin, aga hakkas tunduma, et 46 minutit ei tule täna täis, ag B-eesmärk peaks tulema kindlalt. Kodutänavale viimasele kilomeetrile pöörates oli meeldiv, et endiselt oli plaju jooksjaid ees,  taga ja ümberringi. 
Finišisirgele pöörates teatas Garmin, et 10km on juba täis. Tegin oma lõpuspurdi ja kaare alla jõudes oli kellal 46:22. Ametlik aeg mõned sekundid kehvem (netoaega Peetri jooksul vist ei võetud), aga kui kodus rahulikult Garminist ja Endomondost jooksu andmeid järele vaatasin, siis näitas nii minu kui Mihkli jooks, et tegelik distants oli 80-90 meetrit 10km-st pikem. Garmini järgi netoag 10km peale 45:58!, nii et kella ja GPSi uskudes ikkagi tuli A-eesmärk täis. Sellega olen väga rahul.

Pärast jooksu nuputasin ka tükk aega, kuidas korraldajatel õnnestus see rada pikemaks venitada. Üks koht mis meelde tuleb, on pööre veski juures, kus eelmisel aastal joosti sõiduteel, aga sel aastal suunati jooksjad kaaregag mööda kergliiklusteed ülekäigurajale. Teine koht on muidugi stardi-finiši asukohas, sest see rada ongi 10 km ja distantsi saab täpseks teha starti natuke edasi ja finišit tagasi nihutades - küllap seekord oli siis natuke vastupidi läinud.
Mul ei ole Garmini indeksi järgi õnnestunud pärast Rapla 10km jooksu ühtegi korda 5.0 intensiivsusega jooksu teha. Kui Pühajärvel hoidsin ennast tagasi ja 4.6/5.0 oli isegi arusaadav, siis Peetri jooksu 4.5/5.0 ei olnud küll päris plaani järgi - pulsi mõttes jäi lõpuosale ikkagi korralik varu sisse ja see tähendab, et materjali on veelgi kiiremaks ajaks. Kui nuriseda, siis Raplas oli ilm ka 10 kraadi jahedam kui Peetris, aga muidugi need on kõigest pisiasjad, kui oled rohkem kui minutiga isiklikku parandanud.
  • Distants 10,08 km
  • Ametlik aeg 46:27 (netoaeg 10 km 45:58)
  • Koht 185
  • Keskmine pulss 177 (max 190)
  • Garmin Index 4.5
  • VoMax 52




No comments:

Post a Comment