Sunday, August 4, 2019

Trenninädal 29. juuli - 4. august

Augustis on kaks võistlust - kodune Peetri jooks ja Rakvere Ööjooks, kus eesmärgid on ambitsioonikad. Ei rohkem ega vähem kui 10 km ja poolmaratoni isiklikud rekordid. Nende võistluste vahele peaks saama vähemalt kaks nädalat korralikku mahutrenni teha ja esimene selline nädal algas tegelikult juba juuli lõpuga.

Esmaspäeval täiesti tavaline kerge jooks. Algus oli päris kiire ja krapsakas (5:58), aga teisest kilomeetrist hakkas pulss ikka korralikult üles minema, kuigi ilma- ja tuuleolud tundusid täitsa soodsad. Ilmselt oli Pühajärve jooks veel natuke kehas ja kui muud moodi ei saanud sellest aru, siis pulss andis märku. Ei tahtnud tempot ka alla lasta ja kangutasin kõrge pulsiga lõpuni. Siiamaani hästi ei saa aru kuidas juuni alguses suutsin vabalt alla 6:00 tempoga kergeid jookse teha ja nüüd mitte mingi valemiga. Igatahes see esmaspäevane jooks ei pakkunud jälle mitte mingit head emotsiooni.

  • Distants 7,55 km
  • Keskmine tempo 6:03/km
  • Keskmine pulss 140
  • Garmin Index 2.2
  • VoMax 51


Teisipäeval pööras ilm jahedaks ja Sparta trenn toimus fartleki jaoks üsna ideaalsetes oludes. Puudujaid oli omajagu - Kertut ei olnud ja Rainit ka mitte, aga tegime koos Triinuga lõike. Täpselt sama Ahto drill nagu eelmisel korral - lühikesed allamäge sirged raudtee ääres + kaks postivahet kiirendust jõulinnaku juures. Kohe alguses oli tunne, et seekord tulevad lõigud hästi välja ja tulid ka - kui eelmisel nädalal pidin pingutama, et hoida aegu alla 2:30, siis seekord tuli kõige aeglasem lõik (esimene) 2:25-ga ja järgmised juba alla 2:20. Viimasel lõigul oli jõudu veel nii palju, et otsustasin PB teha ja tõmbasin poole sirge pealt Triinult eest ära. Pulsi tõmbasin ka selle spurdiga loomulikult maksimumi ja sain tunda, mis tunne on 150 meetrit täiesti punases joosta, aga lõpuks aeg 2:07 (ehk 3:43/km tempo). Not bad. Trenni teine osa ehk venitused + harjutused olid täiesti tavapärased - jälle andis natuke tunda, et peaks neid ka iseseisvalt rohkem tegema.
  • Distants 8,73 km
  • Keskmine tempo 5:37/km
  • Keskmine pulss 150 (max 197)
  • Lõigud 3:43-4:06/km
  • Garmin Index 3.1
  • VoMax 52

Kolmapäeval oli trennivaba päev ja sõitsin Pärnusse puhkama. Neljapäevane Sparta trenn jäi seetõttu ära ja pidin ise endale midagi trenni mõttes kombineerima. Jooksin siis Pärnus ranna äärest mööda Papiniidu kergliiklusteed nii kaugele kui see ulatus - Papiniidus olime Heleriga kaks suve tagasi ja tee oli mulle tuttav, aga sealt edasi polnud varem läinud - umbes kilomeetri jagu läks tee veel Riia poole. Vahepeal oli näha ka ehitusplatsi, kuhu ilmselt tehakse uusi kortereid. Hoidsin kogu jooksu rahulikku pulssi ja plaan oli tagasi Rannastaadioni juurde jõudes teha staadionil mõned jooksuharjutused, aga kuna staadioniväravad olid kinni ja ei saanudki aru, kuidas sinna sisse pääsema peaks, siis jäi seekord nii, et lihtsalt rahulik jooks.
  • Distants 8,10 km
  • Keskmine tempo 6:07/km
  • Keskmine pulss 135
  • Garmin Index 2.0
  • VoMax 52


Reedel oli vaja teha selle nädala kõige karmim test Pikk jooks oli seekord 22-24km ja joosta tuli seekord Tartus, sest reede hommikul sõitsime juba Heleri ja Helenaga Pangodisse. Stressasin selle jooksu pärast omajagu, sest pikast sõidust olid jalad kanged ja Tartu rajad on raskemad kui oleks olnud Tallinnas ümber Ülemiste järve tiirutada. Hea oli see, et ilm oli jälle jahe ja vilu ja igasuguseks jooksuks üsna ideaalne. Läksin Tiigi tänavalt üsna kiire sammuga minema ja nagu ikka, siis raskeks läks 8. kilomeetril Mõisavahe tänava tõusul - mitte eriti raskeks pulsi mõttes, aga pärast Garmini andmeid järele vaadates nägin, et jooksutehnika ja sammusagedus hakkas seal natuke lagunema. Jaama tänavalt alla tulin hea tempoga (5:38) ja 10 km vaheaeg oli 58:01. Edasi otsustasin minna Narva maantee poole, aga ei osanud karta, et Puiestee tänav nii raske tõusuga on - see võttis jalad omakorda natuke pehmeks ja üles-alla maastik jätkus ka Raadile Eesti Rahva muuseumi juurde joostes. Raadi uuselamute juures sattusin korraks segadusse ja otsustasin siis tagasi pöörata ning tagasi Anne kanali juurde joosta. Kanali juures sai allamäge tee otsa ja 19. kilomeeter täis ning siis tundsin ka esimest korda, et jalad on väsinud ja see hakkas pulsis ja tempos natuke tunda andma. Kokkuvõttes tuli siiski päris hea enesetundega jooks ja tegin nõutust raskema osa (24km) ära. Garmin premeeris mind seepeale teatega, et VoMax on tagasi 53 peal. Ülemiste järve tiir oleks kindlasti kergem olnud. Tõusumeetreid koguneb Tartus pikal jooksul keskmiselt umbes 2x rohkem kui Assaku tiirul.
  • Distants 24,01 km
  • Keskmine tempo 5:51/km
  • Keskmine pulss 148
  • Garmin Index 3.0
  • VoMax 53

Pühapäeval oli sünnipäevaks kavas pikk lõigutrenn. Seekord juba kodus Tallinnas. Juulikuu  6x5min asendus augustis 8x5min lõikudega. Kalkuleerisin endamisi, et kogu jooks peaks olema nii umbes 15 km ja läksin enda tavalisele Assaku ringile. Esimese lõigu jooksin Peetri vahel veel osaliselt vastutuules ja Uusmaa teel ülesmäge, aga edasi nautisin distantsi esimeses pooles taganttuult. Sihtisin tempo natuke alla 4:50 ja jooksin üsna kerge pingutusega esimesed neli lõiku kuni Assakuni. Esimest korda pidingi natuke pingutama hakkama Assaku mäest üles joostes ja see lõik läks juba 4:55 tempoga. Kuues ja seitsmes kiirendus olid vist kõige raskemad - kõige rohkem vastutuules ja eks jooks oli hakanud juba natuke jalgadesse väsimust koguma ka. Proovisin hoida tempo mugavalt alla 5:00, aga samm ei olnud enam nii hea, kuigi taastumine lõikude vahel oli endiselt super ja läksin kiirendustele ikkagi umbes 140-145 pulsiga. Nii tulin lõpuni ka - lõdvestusjooksu tegin veel rahulikult 140-150 pulsiga. Vana-Tartu maanteel sain muidugi valearvestusest ka aru - tegelikult tuli distants üle 16 km, nii et pidin Kuldala ümber veel sörkima, et kogu trenni saaks lõpuni teha. Lõpus olid jalad natuke väsinud (reedene pikk jooks veel ka ilmselt jalgades) aga pulsi mõttes siiski täiesti kerge trenn ja läks tabelisse positiivsena kirja.
  • Distants 16,04 km
  • Keskmine tempo 5:32/km
  • Keskmine pulss 154
  • Garmin Index 3.5
  • VoMax 53


Kokku tuli puhkuse lõpetuseks päris võimas trenninädal. Kilomeetreid kogunes rohkem kui 64 km. Nii pikalt kui reedel pole elus vist üldse korraga jooksnud. Kui juulikuus tundus, et jooksuvorm on kuidagi platoo peale pidama jäänud, siis nüüd on tunne juba päris optimistlik - pikka jooksu kannatavad jalad üha kauem ja lõigutrennide järgi otsustades on kiirus ka kusagilt tagasi tulnud. Järgmisel nädalal on trennide mõttes jälle tagasihoidlikum ja põhiüritus on laupäevane Peetri jooks.


No comments:

Post a Comment