Sunday, August 25, 2019

Trenninädal 19.-25. august

Esmaspäevane taastav sörk pärast Ööjooksu tuli küllaltki raskelt. Kuna ma pole korralikku poolmaratoni sel hooajal jooksnudki, tundsin esimest korda kuidas 21 km on ka pärast puhkepäeva jalgades ja võtsin seetõttu teadlikult tempo mõttes rahulikumalt. Tavaline 7,5 km ring tuli esialgu 6:07 lähedal kilomeetri aegadega, aga distantsi teises pooles sain jalad ikka natuke käima ka ja keskmise aja kiiremaks. Pärast jooksu venitasin korralikult, aga mingit ÜKE isu ei olnud. Toomase trennijuttudest teadsin, et poolmaraton läheb kehast välja umbes nädalaga, nii et eeldatavalt hiljemalt reedel võiks olla juba normaalne enesetunne.
  • Distants 7,57 km
  • Keskmine tempo 6:05/km
  • Keskmine pulss 137
  • Garmin Index 2.0
  • VoMax 53


Teisipäeval oli 20. august. Iseseisvuse taastamise päev ja töölt vaba, aga leppisime eelmisel nädalal julgelt kokku, et teeme ikka õhtuse trenni Spartas. Osalejaid oli vähem kui tavaliselt, aga umbes 20 ringis ikka. Triin jõi mingis pulmas, Kertu oli juba Saaremaal, Kata sörkis Türil ja ülejäänud eestikatel võistelnud lakkusid kodus haavu. Ainult Pille ja Joel tegid enne ÜKE-t 20 km pika jooksu, nii et sain seekord administraatori käest number 3 pileti.
Fartleki tegime koos Annika, Annely ja Urmasega. Tavapärane Ahto fartlek - raudtee äärne lühike 600m sirge + 2 postivahet kiirendust jõulinnaku juures. Algus oli raske ja jalad olid kohe soojendusel kuidagi kinni. Esimene lõik läks ikka väga kangelt ja puiselt, aga tegime pulsi mõttes meelega kergemalt ka, nii et aeg 2:32 ei tundunudki väga kole. Mida ring edasi, seda paremaks (ja kiiremaks) läks ja eriti see lühike kahe postivahe pikkune kiirendus aitas iga ringiga jalgu lahti joosta. Viimane lõik oli juba "nagu päris" ehk 2:18 ajaga ja tempo alla 4:00. Üldiselt oli tavalise teisipäevaga võrreldes ikka natuke kergem ja rahulikuma pulsiga üritus.
Venitamine ja ÜKE toimusid seekord rühmatreeningute saalis, sest mahtusime sinna kõik ilusti ära ja ei pidanud matte üles-alla tassima. ÜKE tuli samuti üle keskmise raskelt, sest motivatsiooni nappis ja keha oli ikka veel natuke väsinud, aga tegin enam-vähem ilusti kõik kaasa. Viimaseks planguringiks ei jätkunud päriselt jõudu, aga enam-vähem. Ikka parem kui puududa või midagi ise pusida.
  • Distants 8,80 km
  • Keskmine tempo 5:51/km
  • Lõikude tempo 3:59-4:20/km
  • Keskmine pulss 146 (max 184) - lõikude vahel jooksime vist seekord rahulikumalt
  • Garmin Index 2.8
  • VoMax 53

Neljapäeval oli tavapärane Sparta trenn. Tavapärane selles mõttes, et kõik olid kohal ja kuigi nädalavahetusel oli tulemas Ülemiste järve jooks ja Kihnu Männakäba maraton, siis võistlejaid oli ikkagi alla poole ja Maile sai enamikuga korraliku trenni ära teha. Tegime tuttava tõusu peal harjutusi ja nagu Tooams enne trenni hoiatas, siis suhteliselt tugev ja jahe tuul oli puhumas ja trenni lõpuks hakkas päike madalamale vajuma - see tähendas, et harjutustelt tagasi jalutades paistis madalalt silma ja metsa vahel olid varjud pikad. Sügis tuleb. Pärast harjutuste osa läksid võistlejad kiirendusi ja lihtsamaid rütmiharjutusi tegema ja meie tegime kõrgepingeliinide all liivas veel erinevaid pöiahüppeid. Jaksasin hästi, kuigi jalad sai korralikult pehmeks.
  • Distants 8,33 km
  • Keskmine pulss 145
  • Garmin Index 2.4
  • VoMax 53

Reedel oli jälle pika jooksu päev ja vaja ära teha kõige pikem pikk jooks ever - 25 km. Kuna olin kodus, oli võimalik teha tiir ümber Ülemiste järve (ja siis veel natuke peale). Ilm oli muidugi parajalt rõve - kogu pärastlõuna õhtuni sadas pidevalt, aga kuna ei tundunud, et see sadu võiks kuidagi järele jääda, siis panin kileka selga ja läksin rajale. Otsustasin maratoniks paari asja testida - kõigepealt seda, kas sääristega on parem joosta kui ilma. Teiseks proovisin ära kaks SiS-i geeli, mis kohe alguses taskusse läksid. 
Algus oli suhteliselt vastikult vihmane - kilekaga oli raskem joosta kui kergete riietega, vihm peksis kõvasti ja tuul ka keerutas, kohati iilidena korralikult vastu. Aga oli liiga märg ja liiga pikk distants, et selle vihmaga T-särgiga jooksma minna. Tempo ei olnud alguses midagi erilist - 5:50 ja 6:00 vahel ja kuna tuul oli vastu, siis pulss oli kõrgemal kui mulle oleks meeldinud. Uuesalu kandis sain rütmi natuke paremini kätte, aga mõnusaks läks alles Viljandi maantee ääres, kui tuul pööras selja taha ja sain hoogsa sammuga kilomeetreid võtta - ajad tulid korraga 5:40 lähedale ja samm oli päris hea. Vihm jäi selleks ajaks ka natuke järele, nii et päris mõnus oli joosta. Uuele kergliiklusteele pöörates võtsin esimese geeli sisse ja valmistusin üle viadukti ronimiseks. Pulsi tõmbavad sellised tõusud korralikult üles ja terve Järve metsa lõik läks taastumiseks. Järvevana tee alguses võtsin teise geeli ja tegin lühikese joogipausi Tallinna Vee kaevu juures, edasi oli täitsa OK joosta kuni Renniotsa tunneli laskumise ja tõusuni - pulss läks uuesti üles ja siis hakkas jaks otsa saama. Viimased 5 km vajus tempo kiiresti alla ja pulss läks liiga kõrgele ja taevast hakkas vihma uuesti kõvemini kallama. Poolmaraton sai täis 2:03-ga ja kodu juures sai täis täpselt 22 km, aga see oli juba korralik kannatamine. Pulss oli 150-ndates ja tempo vajus 6:00 peale. Vastik, märg ja väsinud oli olla ja hoolimata geelidest sai jõud kuidagi väga kiiresti otsa. Äkki Rakvere poolmaraton, mis veel jalgades oli? Kannatuste väike ring Peetris sai läbi ja jäin higise ja märjana venitusi tegema.
  • Distants: 25 km
  • Aeg: 2:26.36
  • Keskmine tempo 5:52/km (poolmaratonil oli veel 5:50).
  • Keskmine pulss 151 (liiga kõrge!)
  • Garmin Index 3.2
  • VoMax 53 

Laupäeval ergutasin Ahtot, Annikat ja teisi Ülemiste järve jooksuraja kõrval ja tegin siis rattaga lühikese 10 km tiiru. Tundus, et sai sääred natuke paremaks küll kui reedel pärast jooksu.
Õhtul käisin Nike'i poes ja sain uued jooksusokid + uued tossud (Pegasus 36).

Pühapäeval tuli teha teine mammut-trenn sellel nädalal. Pikad lõigud 8x5min üle 3 minuti ehk umbes 16,5 km lõigutrenni. Läksin hommikul optimistlikult ringile ja muuhulgas ka uusi tosse sisse jooksma. Esimene kilomeeter oli päris krapsakas, aga aeg ainult 6:06 ja pulss juba 140 peal (!). Oli selge, et organism on veel tegelikult väsinud reedest ja võib-olla ka alles Rakvere poolmaratonist. Võtsin soojenduse osa rahulikult, aga juba esimesel lõigul oli selge, et jalad on väsinud ja rasked ja mingit tempot oli raske hoida. Esimesed kaks 5min lõiku jõudsin küll alla 5:00 tempo, aga Kindluse teel nägin juba pulssi üle 170 ja Liiva teel läks juba raskemaks - pulss ei taastunud ära ja jooksusamm oli raske. Assaku tõusust üles ronides lõin juba tempole käega ja proovisin lihtsalt õiges pulsivahemikus lõigud ära joosta, aga kuna taastumine oli iga pausiga raskem, siis otsustasin tagasiteel Würthi juures, et sellise enesetundega pole mõtet seda trenni ära kangutada ja lõpetasin kiirendused pärast 6. lõiku ära ning sörkisin siis läbi Peetri rahulikult koju. "Rahulikult" tähendas muidugi seda, et lõdvestusjooksu pulss oli kõrgem kui 4. augustil sama trenni täies mahus tehes. Raske oli ja sitt enesetunne, et nii vähe aega enne maratoni trennid ei õnnestu ja vormi pole ollagi, aga tegelikult annan endale aru, et ilmselt sai lihtsalt natuke liiga palju pingutust ja väsimust ühe nädala peale kokku. Augusti alguse raskele nädalale tulin ju Pühajärve jooksult, mis ainult 10,7 km ja siis ei teinud ma neljapäeval Sparta trenni ka kaasa.
  • Distants: 12,69 km
  • Keskmine tempo 5:42/km
  • Keskmine pulss 157 (max 176)
  • Lõigud 4:56-5:13 tempoga
  • Garmin Index 3.7
  • VoMax 52

Oli raske nädal ja ei olnud eriti palju positiivseid emotsioone, aga järgmised kaks nädalat läheb kergemaks ja siis peaks jõudma ka enne maratoni ilusti ära taastuda. Kokku kilomeetreid siiski päris palju - 62,4 km.

No comments:

Post a Comment